Life

Secretul gospodinelor din Maramureș pentru o piftie închegată și limpede. Cât timp trebuie să o lași la fiert, de fapt

Piftia este nelipsită de pe masa de sărbători. Români din toate colțurile țării pregătesc acest fel de mâncare, dar nu toți știu secretul pentru o piftie bine făcută.
18.12.2024 | 18:52
Secretul gospodinelor din Maramures pentru o piftie inchegata si limpede Cat timp trebuie sa o lasi la fiert de fapt
Cele mai bune sfaturi pentru o piftie perfectă / sursă foto: Facebook

Sărbătorile de iarnă ne bat la ușă, iar pregătirile sunt toi. Gospodinele pregătesc diverse feluri de mâncare ca masa să le fie plină și bogată.

Piftia, vedeta sărbătorilor

Pe lângă sarmale, salată de boeuf, friptură și altele, piftia are loc de cinste pe masa de sărbători a românilor. Mulți aleg piftia doar pentru Crăciun sau doar pentru Revelion, dar mai sunt și fanii înfocați ai preparatului care decid să mănânce piftie în ambele zile.

De obicei, aceasta se prepară din urechi și picioare de porc. Mai sunt gospodine care decid să folosească și carnea din capul de porc, deși unii sunt de părere că este prea grasă.

Când este gata, piftia trebuie să fie foarte bine închegată și limpede. Pentru ca acest lucru să fie realizabil, trebuie să se țină cont de anumite aspecte. Viorica Hotea, gospodină originară din Moldova, a dezvăluit care sunt secretele ei pentru o răcitură perfectă.

„Mi-a luat mult timp până să învăț. La țară era rușinos să nu știi să gătești. Piftia, sau cociune cum spunem noi, era dintre felurile de mâncare-test, pentru orice fată care voia să se mărite.

Totul constă în felul în care o fierbi. Se aseamănă cu supa de găină, în sensul că trebuie fiartă la foc mic. Diferența este că trebuie fiartă un timp de două ori mai îndelungat.

Uneori mai pun și niște carne de porc, pentru că va fi foarte bună în piftie. Mai adaug boabe de piper, iar când am, pun și ureche, și coadă de porc.

Toate ingredientele se pun la fiert în 6-7 litri de apă. Nu trebuie să clocotească, pentru că atunci zeama se va tulbura. Dar trebuie fiartă cam șase ore, până când va scădea foarte mult.

Nu pun tot usturoiul deodată, pentru că se va estompa gustul foarte tare. Eu pun jumătate la început și jumătate înainte să fie gata, cam cu 20-30 de minute. În plus, usturoiul îl tai în două sau trei bucăți mai mici, dar nu îl zdrobesc de tot”, a mărturisit aceasta.

Oala subpresiune este o variantă alternativă

Pentru cele care nu au răbdare sau timp ca piftia să fiarbă atât de multe ore, pot folosi o oală subpresiune. Prin această metodă, preparatul este gata în doar o oră.

„Singurul amănunt la care trebuie să fii atentă este că în multicooker vei pune apă doar atât câtă crezi că-ți va rămâne la final, dacă le-ai fierbe pe foc. Este gata într-o oră și nu riști să ți se tulbure sau să nu se închege.”, a mai spus Viorica Hotea.