Life

Secretul longevității. Ce fac în fiecare zi oamenii care trăiesc până la 100 de ani

Tu știi care e secretul longevității? Cei care trăiesc până la 100 de ani au o anumită rutină zilnică. Și nu e deloc dificil de urmat.
03.09.2023 | 22:39
Secretul longevitatii Ce fac in fiecare zi oamenii care traiesc pana la 100 de ani
Secretul longevității. Ce fac în fiecare zi oamenii care trăiesc până la 100 de ani. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Tu știi care este secretul longevității? Persoanele care trăiesc până la 100 de ani au un anumit stil de viață. Contează alimentația și de asemenea și mișcarea. Iar în anumite țări de pe glob o mulțime de oameni știu aceste detalii.

Secretul longevității. Cât de importantă este alimentația

Secretul longevității, scrie The Sun, pare a fi cunoscut deja în cinci locuri din lume. Este vorba despre cinci țări, supranumite ”zone albastre”. Persoanele care locuiesc aici ajung să trăiască deseori până la 100 de ani.

ADVERTISEMENT

Care sunt locurile unde s-a descoperit secretul longevității? Japonia, Costa Rica, Italia, Grecia și California sunt cele cinci țări. Ce au în comun acestea și cum trăiesc oamenii aici? În primul rând alimentația.

Dietele Blue Zone, sunt foarte asemănătoare cu dieta mediteraneană sănătoasă, care în ultimii ani a fost prezentată de nutriționiști ca fiind cea mai sănătoasă dietă. O dietă mediteraneană este bogată în alimente care sunt bune pentru tine.

ADVERTISEMENT

S-a dovedit că această dietă este benefică pentru inimă, ajutând chiar la reducerea riscului de boli de inimă. Cum e posibil așa ceva? Alimentele conțin mai puțin colesterol ”rău”. Acesta este de altfel și cel care în timp înfundă arterele.

”Dieta mediteraneană a fost asociată cu o stare de sănătate bună, inclusiv cu o inimă mai sănătoasă”, spun specialiștii. De asemenea, aceeași dietă reduce riscul de apariție a diabetului de tip 2 și a hipertensiunii arteriale.

ADVERTISEMENT

Câtă mișcare fac pe zi oamenii care au descoperit secretul longevității

Dincolo de alimentație, un alt secret al longevității este mișcarea. Oamenii care trăiesc în ”zone albastre” fac mișcare la fiecare 20 de minute. Interesant este faptul că niciun om nu face exerciții fizice riguroase ori să meargă la sală.

Simplele activități zilnice precum grădinăritul, sau plimbatul sunt suficiente. Chiar și studiile au constatat că astfel de mici reprize de energie pe parcursul zilei pot face multe pentru condiția fizică generală.

ADVERTISEMENT

O cercetare publicată în 2023 a dezvăluit că urcatul scărilor în fiecare zi poate reduce riscul a cel puțin nouă tipuri de tumori. Iar dincolo de mișcare și dietă, un alt secret al longevității este legat de ”scop”.

”Scopul vieții” e important

Oamenii din aceste zone trăiesc cu un scop. A avea un motiv pentru a te trezi dimineața te poate ține în viață și mai mult timp. În Japonia i se spune “ikigai”, iar în Costa Rica este un “plan de vida”. Ambele se traduc aproximativ prin “motiv de a trăi”.

Astfel, fiecare persoană în parte își crează un motiv pentru care să se trezească dimineața. Iar efectul a fost confirmat și de studii. Cercetătorii au aflat că sentimentul de scop a fost asociat cu mai puține accidente vasculare cerebrale.

Și implicarea socială contează. Toate aceste persoane nu refuză oamenii care vor să le fie alături. Astfel, oricine are nevoie de ajutor, chiar și pentru lucruri mărunte, îl primește.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
10.000.000 € pentru Mircea Lucescu! Nu a stat pe gânduri și a luat...
10.000.000 € pentru Mircea Lucescu! Nu a stat pe gânduri și a luat decizia imediat
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături...
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături cu carduri furate din spital
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Momentul când un şef de post dintr-o comună din Mehedinţi cade ca secerat...
Momentul când un şef de post dintr-o comună din Mehedinţi cade ca secerat la pământ. Florin avea doar 35 de ani şi era tatăl a două fetiţe
După cât timp poți urca la volan dacă ai băut un pahar de...
După cât timp poți urca la volan dacă ai băut un pahar de țuică de 40 de grade. Experiment inedit cu etilotestul VIDEO
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să...
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să se spele pe mâini, sunt un dezastru”
Toți românii trebuie să știe asta. Când vor intra pensiile recalculate. Anunțul făcut...
Toți românii trebuie să știe asta. Când vor intra pensiile recalculate. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu
Un ciclon foarte agresiv, în România. Vremea va pune mari probleme
Un ciclon foarte agresiv, în România. Vremea va pune mari probleme
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Românii care au dreptul la al 13-lea și al 14-lea salariu. Prima leafă...
Românii care au dreptul la al 13-lea și al 14-lea salariu. Prima leafă se dă înainte de vacanţa de vară
Operațiunea a 8-a casă. Iohannis trebuia aruncat la coșul istoriei, nu propus la...
Operațiunea a 8-a casă. Iohannis trebuia aruncat la coșul istoriei, nu propus la NATO
Ce este „Privilegiul Doamnelor”, tradiția care se respectă doar pe 29 februarie 2024....
Ce este „Privilegiul Doamnelor”, tradiția care se respectă doar pe 29 februarie 2024. Femeile profită de legendă atunci când e an bisect