David Popovici și-a îndeplinit visul de a deveni campion olimpic. ”La 11 ani am primit un tort cu însemnele Jocurilor Olimpice, ca să vă dați seama că eu de mic mi-am dorit să fiu la Jocuri”, a povestit David după ce a câștigat cursa de 200 de metri liber. El a mai cucerit după aceea încă o medalie, a luat bronz la 100 de metri, în proba-vedetă a natației.
Succesele impresionante ale sportivului în vârstă de 19 ani nu sunt, în nici un caz, datorate exclusiv talentului. În spatele lui Popovici există o echipă numeroasă care conține antrenor, psiholog, nutriționist. Pentru nutriție, campionul colaborează cu un american faimos în lumea întreagă.
Bob Seebohar e numele acestui specialist pe care tatăl lui David l-a angajat. ”Lucrez cu un nutriționist, îl cheamă Bob, e american și vorbim pe Zoom sau pe Skype”, a povestit Popovici în podcastul ”Starea Nației”, de pe YouTube. Seebohar nu recomandă alimente nemaiîntâlnite, nu impune vreun regim special.
El a devenit celebru pentru o metodă de dozare a alimentelor în funcție de program, o metodă pe care a folosit-o și cu David. Românul a mers la Paris cu totul pregătit în cele mai mici amănunte: program de antrenamente, meniu, fiecare oră a fiecărei zile pe care a petrecut-o în capitala Franței a curs după un desfășurător pe care Popovici și staff-ul lui îl puseseră la punct de la București.
Meniul a conținut pui, curcan, pește, plus carbohidrați, paste și pâine, și salate. Ingredientele acestea au fost preparate în diferite forme și în niște proporții pe care americanul Bob le doza în funcție de momentul din competiție și în funcție de volumul de muncă. Nutriționistul lui David se pricepe bine și la sport.
El e licențiat în Știința Sporturilor, are un master în Sănătate și exerciții fizice și încă un master în nutriție. La începutul anilor 2000 el a elaborat conceptul de periodizare a nutriției, acesta pe care l-a folosit și cu Popovici, inclusiv pe parcursul Jocurilor Olimpie. A adaptat încontinuu ingredientele și cantitatea lor la programul zilnic al sportivului.
David a povestit la ”Starea nației” că tatăl său a avut dintotdeauna preocuparea ca el să mănânce sănătos, încă dinainte de a-și putea permite să angajeze un nutriționist, ba chiar pe unul faimos în lume: ”De mic am avut întotdeauna frigiderul verde, toate ambalajele erau bio. Părinții mei au plătit mai mulți bani pe ouă bio, spre exemplu, pe ceea ce reușeau să găsească în supermarket și să fie mai bun, mai sănătos. Alimentele mai scumpe au acele prețuri fiindcă sunt mai sănătoase”.
Popovici a vorbit, după încheierea prestației sale de la Jocurile Olimpice, despre nevoia de a exista o reformare a sportului românesc. El s-a referit și la necesitatea ca populația să practice mai des sporturi, și la condițiile precare din sportul de top. A povestit că el însuși se antrenează în niște condiții proaste și că nu există suficiente bazine bune.
Deși nu a beneficiat de condiții foarte bune la București, David a ales să rămână la CS Dinamo, să nu plece în străinătate. El a avut oferte din mai multe state, inclusiv din SUA. A explicat că se simte foarte legat de staff-ul pe care îl are și că e foarte mulțumit de aportul pe care echipa lui îl are.