Sport

Secretul neștiut din spatele victoriei cu 5-0 a lui PSG în fața Stelei din 1997. Cât au plătit parizienii pentru a fi liniștiți înaintea meciului

Fostul președinte al lui PSG, Michel Denisot, a povestit cum a apelat la un vraci, care a prezis că echipa lui va câștiga cu 5-0 meciul cu Steaua din 1997.
11.10.2022 | 13:00
Secretul nestiut din spatele victoriei cu 50 a lui PSG in fata Stelei din 1997 Cat au platit parizienii pentru a fi linistiti inaintea meciului
Pe 27 august 1997, PSG a învins-o pe Steaua cu 5-0 în returul preliminariilor Champions League, după ce în tur pierduse cu 3-0 la masa verde.
ADVERTISEMENT

A trecut un sfert de secol de atunci, dar toți cei care au trăit acel meci încă nu au uitat povestea incredibilă a dublei dintre Steaua București și Paris Saint-Germain din preliminariile Champions League din vara lui 1997.

Un vraci s-a oferit să o ajute pe PSG în returul cu Steaua

După succesul din Ghencea cu 3-2 de pe teren, roș-albaștrii au primit un ajutor nesperat din partea UEFA, care le-a acordat victoria cu 3-0 la masa verde întrucât francezii au folosit un jucător aflat în stare de suspendare, Laurent Fournier.

ADVERTISEMENT

Așa că PSG s-a văzut în fața unei situații mai mult decât delicate pentru că ratarea grupelor Champions League ar fi reprezentat un adevărat dezastru financiar.

Astfel că la doar câteva zile după decizia UEFA, directorul sportiv al parizienilor, Claude Le Roy, a fost sunat de un scouter din Dakar, care îl cunoștea din perioada în care era selecționerul Senegalului. Acesta i-a spus: “Știu că nu ești de acord cu asemenea practici, dar nu ai nimic de pierdut. Poți să îți prezint un vraci. Ești de acord?”

ADVERTISEMENT

Președintele lui PSG era în stare de aproape orice pentru a o elimina pe Steaua

Le Roy a fost convins, apoi a vorbit cu șeful lui PSG, care i-a răspuns imediat: “Orice este legal și ne-ar ajuta să câștigăm, un camion cu lumânări de la Lourdes (n.r. cel mai vizitat loc de pelerinaj din lume), orice ar fi, accept, un vraci, accept.”

Denisot a povestit recent într-un interviu acordat cotidianului L’Equipe că a fost pus în contact cu Sidi și astfel a început misiunea “salvării lui PSG”.

ADVERTISEMENT

“În săptămâna meciului, nu vedea nimic, apoi cu două zile înainte, mi-a spus că trebuie să facă noi sacrificii și mi-a cerut aproximativ 200 de euro”, a mărturisit Michel Denisot, care i-a trimis cei 1000 de franci prin Western Union și i-a transmis prin fax lista cu numele și numerele jucătorilor lui PSG.

Vraciul a văzut meciul cu Steaua înainte de a se fi jucat

Apoi, Sidi i-a anunțat pe cei doi: “Totul este rezolvat. Veți câștiga cu 5-0. Am văzut tot meciul, al patrulea gol va fi marcat de numărul 18 în minutul 41.”

ADVERTISEMENT

Purtătorul tricoului cu numărul 18 era Florian Maurice, pe care Denisot l-a oprit în după-amiaza meciului spunându-i: “Vei înscrie golul patru.”

Întâmplare sau nu, Maurice a marcat pentru 4-0 în meciul de pe Parc des Princes în minutul 40, după ce brazilianul Rai reușise o dublă în minutele 2 și 21, iar italianul Marco Simone a înscris al treilea gol în minutul 30. Apoi, în repriza a doua, PSG a mai înscris o dată prin Rai și s-a impus cu 5-0 în fața Stelei, care era lipsită atunci de căpitanul său, Marius Lăcătuș, suspendat pentru cumul de cartonașe galbene.

Leonardo a fost al doilea vraci care a făcut ca PSG să o elimine pe Steaua

“Când a marcat într-un Parc des Princes cuprins de nebunie, Florian s-a întors spre tribuna unde eram cu brațele spre cer ca și cum ar fi vrut să spună: Care este trucul? Dar în acea zi, cred că au acționat doi vraci: Sidi și Leonardo”, a mărturisit Michel Denisot, care a explicat situația de atunci a brazilianului.

“Trebuia să plece la Milan și i-am spus: dacă suntem eliminați, nu pot adăuga două elemente negative. Nu poți pleca. Dacă ne calificăm, pleci. A făcut un meci magnific, cu două pase decisive. Ceva mai târziu, când era antrenorul Milanului și era într-o situație delicată înaintea unei confruntări europene, m-a sunat să îmi ceară numărul lui Sidi, a continuat Denisot.

El a declarat că nu l-a întrebat niciodată pe vraci ce poțiune magică prepara pentru a veni în ajutorul celor care apelau la el ca să respecte misterul. Întrebat de jurnaliștii de la L’Equipe dacă nu cumva și Florian Maurice i-a cerut numărul de telefon, Michel Denisot a răspuns râzând: “Nu, dar el crede că a marcat golul doar datorită lui.”

ADVERTISEMENT
Tags: