News

Secretul pe care trebuie să-l știe toți angajații din România. Doar așa o să ai o pensie frumoasă fără să depinzi de banii de la stat

O pensie bună este secretul unei bătrâneți fără probleme, iar pentru asta nu strică să ne ocupăm de anumite amănunte pentru a nu depinde de stat.
09.06.2024 | 15:49
Secretul pe care trebuie sal stie toti angajatii din Romania Doar asa o sa ai o pensie frumoasa fara sa depinzi de banii de la stat
Ce spune un specialist despre pensii. Secretul care asigură bani suficienți la bătrânețe / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Situația pensiilor din România este una dramatică. Din ce în ce mai puțini angajați susțin sistemul de pensii, iar statul va putea să acopere din ce în ce mai greu pensiile românilor. Cu toate acestea, exista variante prin care să ne asigurăm ă lucrurile nu sunt atât de dificile și vom avea o bătrânețe liniștită.

Ce spune un specialist despre pensii. Secretul care asigură bani suficienți

Conform Antena 3 CNN, Alexandru Chirilă, un specialist când vine vorba de pensii, dă câteva sfaturi simple cu privire la momentul în care oamenii renunță la muncă pentru a avea o bătrânețe tihnită. Și, pentru ca totul să decurgă așa cum trebuie, sunt necesare câteva lucruri.

ADVERTISEMENT

”Trebuie să facem în primul rând un audit personal asupra veniturilor, cheltuielilor și cât poți să economisești. Mai departe, eu folosesc un site prin care îmi calculez dobânda compusă, în care am câteva input-uri. Resurse inițiale, resurse pe care le pot aloca lunar, randament pe care îl aștept și taxe și impozite.

De aici îmi construiesc un business plan, astfel încât, într-o perioadă de X ani, voi ști încotro mă îndrept. Ăsta este primul pas să construiesc strategia din punct de vedere matematic. Apoi apare întrebarea în ce pot investi astfel încât să obțin randamentele respective.

ADVERTISEMENT

Nu există foarte multe variabile pentru un investitor începător care nu știe nimic. Cel mai safe este benchmark-ul, indicii bursieri, așa cum am spus, în România există BET, în Statele Unite sau în Europa există alți indici, dar toți sunt replicați prin diverse ETF-uri”, explciă specialistul citat.

România, într-o situație dificilă

Alexandru Chirilă explică situația de la noi din țară. Și, spune el, nu este una comodă deloc. Mai ales că, de ani buni, populația îmbătrânește, iar natalitatea a scăzut drastic. Situația, explică el, este și mai dificilă cu cât speranța de viață este, totuși, în creștere.

ADVERTISEMENT

”Mie îmi pare rău că nu mi-am pus întrebarea despre pensie la 18 ani și cred că ar trebui să ne gândim la pensie încă din primele momente în care avem venituri. Pensia este un drum cu un singur sens.

Este unul inevitabil și am conștientizat că acest drum mă încearcă și pe mine în urmă cu patru ani, când am înțeles că speranța de viață a populației crește. Asta înseamnă că sistemul actual trebuie să plătească pensii pentru perioade mai îndelungate de timp.

ADVERTISEMENT

În România, vârsta medie în momentul de față este de aproximativ 75 de ani, dar bineînțeles că asta depinde și de ADN-ul personal. (…) De partea cealaltă, mai apare un fenomen. Din ce în ce mai puțini angajați susțin din ce în ce mai mulți pensionari. Ceea ce în perioada comunistă nu se întâmpla. Deci atunci era invers proporțional. În 2050, studiile arată că sistemul actual de pensie nu va mai fi sustenabil.

Înțelegând toate aceste mecanisme, eu am spus că nu vreau să fiu la mâna statului și să fiu o presiune pentru stat, pentru ca statul la vremea respectivă să-mi spună că nu îmi poate plăti pensia sau că stilul meu de viață depinde de capacitatea lui de a plăti pensia. Eu nu vreau treaba asta”, a mai spus Alexandru Chirilă, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”