Fotbal intern

Secretul penalty-urilor apărate de Duckadam în finala Cupei Campionilor din 1986: “Asta i-am spus lui Helmuth!”. EXCLUSIV

07.05.2019 | 16:51
Secretul penaltyurilor aparate de Duckadam in finala Cupei Campionilor din 1986 Asta iam spus lui Helmuth EXCLUSIV
Helmuth Duckadam, în finala Cupei Campionilor Europeni

Au trecut 33 de ani de la finala Cupei Campionilor Europeni dintre Steaua şi Barcelona. Echipa lui Emerich Jenei a reuşit atunci cea mai mare performanţă din istoria fotbalului românesc după ce Helmuth Duckadam a apărat patru penalty-uri la rând, roş-albaştrii reuşind să se impună cu 2-0 după executarea loviturilor de departajare. 

Secretul penalty-urilor apărate de Duckadam la Sevilla: “I-am spus să apere fără nicio emoţie”

La 33 de ani de la acel meci, Emerich Jenei a dezvăluit pentru FANATIK ce i-a spus lui Helmuth Duckadam înainte de executarea loviturilor de departajare: “Pentru mine a fost o emoţie extraordinară. Eram atât de aproape să câştigăm şi tensiunea a fost foarte mare. Dar eu am încercat să stau cât mai liniştit. Am stat pe margine, liniştit şi asta am încercat să îi transmit şi lui Helmuth Duckadam înainte de penalty-uri.

Am mers la el şi i-am spus să apere fără nicio emoţie, ca şi la oricare meci. Bineînţeles, el a fost într-o formă de joc foarte bună şi a reuşit un miracol. La final a fost o bucurie extraordinară pentru noi, dar ne-am bucurat ponderat. Am făcut un tur de stadion. Acum, când îmi aduc aminte, trăiesc aceleaşi emoţii, să ştiţi”, a spus Jenei pentru FANATIK.

Steaua 1986 după câştigarea Cupei Campionilor Europeni
Steaua 1986 după câştigarea Cupei Campionilor Europeni

Duckadam a intrat în cartea recordurilor

Helmuth Duckadam a intrat în Cartea Recordurilor după cele 4 penalty-uri apărate în meciul cu Barcelona, din finala Cupei Campionilor Europeni din 1986. Imediat după ce World Records Academy a omologat recordul a scris pe site-ul oficial: “Eroul meciului de acum 25 de ani de la Sevilla a fost portarul roman Helmuth Duckadam. El a apărat patru lovituri de penalty consecutive. Rezultatul final a fost 2-0 pentru Steaua, echipa sa, iar la întoarcerea lor, Bucureştiul a văzut cea mai mare sărbătorire de dinainte de Revoluţia din 1989.”

VEZI VIDEO PENALTY-URILE : 

Între iunie 1986 şi septembrie 1989, Steaua a reuşit un alt record mondial: a disputat 104 meciuri oficiale fără înfrângere în campionat. Pe site-ul World Records Academy apar omologate aproximativ 60 de recorduri româneşti.