News

Secretul tinereții fără bătrânețe, descoperit de cercetătorii israelieni. Cum se poate inversa procesul de îmbătrânire

20.11.2020 | 22:01
Secretul tineretii fara batranete descoperit de cercetatorii israelieni Cum se poate inversa procesul de imbatranire
ADVERTISEMENT

Cercetătorii israelieni afirmă că au reușit să găsească secretul tinereții fără bătrânețe. Studiul, realizat la Universitatea Tel Aviv (TAU) și Centrul Medical Shamir din Israel, arată că oxigenul hiperbaric (HBOT), folosit în tratarea adulților sănătoși poate să stopeze îmbătrânirea celulelor sanguine și șă inverseze procesul de îmbătrânire.

Oamenii de știință din Israel afirmă că, din punct de vedere biologic, celulele sanguine ale adulților întineresc pe măsură ce tratamentul progresează, scrie hotnews, citând Neuroscience News.

ADVERTISEMENT

Două dintre procesele majore asociate cu îmbătrânirea și declanșarea bolilor, concentrarea celulelor bătrâne în organism și scurtarea telomerilor (regiunile protective aflate la ambele capete ale fiecărui cromozom), sunt inversate în cadrul unui tratament oxigen într-o cameră hiperbarică, susțin realizatorii studiului.

Elixirul tinereții, descoperit de cercetătorii israelieni

A fost descoperită o alungire cu 38% a telomerilor și o scădere cu 47% a celulelor îmbătrânite, în studiul care a analizat celule imunitare care conțin ADN, obținut din sânge.

ADVERTISEMENT

„Echipa noastră a fost implicată de mulți ani în cercetări și tratamente hiperbarice – tratamente bazate pe protocoale de expunere la oxigen de înaltă presiune în diferite concentrații în interiorul unei încăperi hiperbarice”, afirmă Shair Efrati, directorul departamentului de medicină hiperbarică de la Centrul Medical Shamir și profesor la Universitatea de Medicină Sackler.

„În studiul actual am dorit să examinăm impactul HBOT asupra unor adulți vârstnici sănătoși și să descoperim dacă astfel de tratamente pot încetini, opri sau chiar inversa procesul normal de îmbătrânire la nivel celular”, a mai adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

35 de adulți sănătoși, cu vârsta de peste 64 de ani, au fost supusi de cercetători unor serii de 60 de sesiuni hiperbarice pe parcursul a 90 de zile. Fiecăruia i-au fost prelevate mostre de sânge înainte, în timpul și după încheiera tratamentului. Oamenii de știință au analizat diferitele celule imunitare din sânge, iar rezultatele au fost comparate.

Studiul a oferit rezultate surprinzătoare, reușind să înverseze procesul de îmbătrânire. Cele două aspecte majore au fost scăderea procentului celulelor îmbătânite, între 11% și 37 %, în funcție de tipul celulei, și alungirea, în loc de scurtarea, telomerilor de la capetele cromozomilor cu 20%-38%.

ADVERTISEMENT

„Scurtarea telomerilor este considerată în prezent ‘Sfântul Graal’ al biologiei îmbătrânirii. Cercetătorii din întreaga lume încearcă să dezvolte intervenții farmacologice și de mediu care să permită alungirea telomerilor. Protocolul nostru HBOT a reușit să facă acest lucru, dovedind că de fapt procesul îmbătrânirii poate fi inversat la nivel celular-molecular”, a mai spus profesorul Efrati.

„Trei luni de tratament HBOT au reușit să alungească telomerii la rate cu mult peste orice este disponibil în prezent prin intervenții asupra stilului de viață”, spune și co-autorul studiului, ofițer medical principal la departamentul de medicină hiperbarică al Centrului Medical Shamir, dr. Amir Haddani.

ADVERTISEMENT
Tags: