Life

Secretul unui bucătar experimentat pentru clătitele perfecte. Dacă faci asta, nu se vor mai lipi de tigaie

Cum poți obține, de fapt, clătitele perfecte. Un bucătar cu experiență a dezvăluit care este trucul pe care să-l folosești pentru a nu se mai lipi.
03.03.2025 | 08:44
Secretul unui bucatar experimentat pentru clatitele perfecte Daca faci asta nu se vor mai lipi de tigaie
Cum poți să faci clătitele perfecte. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Clătitele perfecte sunt un vis pentru mulți dintre noi, dar, de cele mai multe ori, sunt greu de obținut. Deși rețeta poate părea simplă, există câteva trucuri esențiale pe care nu toți le cunosc. Un bucătar experimentat a împărtășit câteva dintre secretele sale care garantează un desert delicios, ușor de preparat și cu o textură perfectă.

Așa poți obține clătitele perfecte

Clătitele sunt acel desert perfect care ne trezește amintiri din copilărie, când aroma lor ademenitoare umplea casa și aducea toată familia la masă. Cu toate acestea, rețeta ce pare atât de simplă poate deveni uneori un adevărat coșmar în bucătărie. De la aluatul care nu se leagă cum trebuie, până la clătitele lipite de fundul tigăii, procesul poate părea imposibil.

ADVERTISEMENT

Având în vedere acest aspect, bucătarul de la Gousto, Sophie Nahmad, a dezvăluit câteva dintre sfaturile și trucurile sale pentru a te asigura că vei obține clătitele perfecte de la prima încercare.

„O întoarcere perfectă începe cu aluatul potrivit – prea gros, nu se va întinde, prea subțire, se va destrăma. Când întorci clătita, încrederea este esențială. Desprinde marginile cu o spatulă, apoi folosește o mișcare lină și controlată, nu o aruncătură haotică.

ADVERTISEMENT

O încheietură fermă și o clătită bine pregătită fac diferența dintre o întoarcere perfectă și o clătită pliată și nereușită”, sunt sfaturile pentru clătitele perfecte dezvăluite de Sophie.

Ea recomandă folosirea unei tigăi cu bază plată și antiaderentă, cu margini joase, atunci când prepari clătite. Acest tip de tigaie ajută la evitarea problemelor la răsturnare și a altor greșeli frecvente în procesul de gătire.

ADVERTISEMENT

Cum să nu se mai lipească clătitele

Una dintre cele mai frecvente probleme când faci clătite este ca acestea să se lipească de tigaie și să se rupă. Pentru a evita acest lucru, Sophie recomandă din nou o tigaie antiaderentă cu bază plată.

ADVERTISEMENT

„Ungerea ușoară a tigăii este cheia. Prea mult unt sau ulei va duce la o rumenire neuniformă. Și nu te grăbi! Încălzește tigaia la foc mic-mediu înainte de a turna aluatul, pentru un răsturnat auriu și crocant, nu un haos rupt”, a explicat Sophie.

De altfel, ea spus și care este motivul pentru care clătitele ies cauciucate. „Poți da vina pe amestecarea excesivă. Amestecă doar până se combină ingredientele – cocoloașele nu sunt o problemă” spune Sophie, conform express.co.uk. 

Ea a subliniat că amestecarea prea intensă poate duce la dezvoltarea glutenului, care face clătitele dense. În schimb, recomandă să lași aluatul să se odihnească zece minute pentru a absorbi umezeala, obținând astfel o textură mai moale. Ultimul ei sfat este să gătești la temperatură medie-mică, deoarece un foc prea puternic va face clătitele tari.