Sporturi

CM RUGBY 2015 / Secretul victoriei istorice a Japoniei cu Africa de Sud: Pep Guardiola!

Japonia a furnizat cea mai mare surpriză din istoria Campionatului Mondial de Rugby, reuşind să învingă cu 34-32 Africa de Sud, dublă campioană mondială. Este abia a doua victorie a Japoniei...
22.09.2015 | 11:38
CM RUGBY 2015  Secretul victoriei istorice a Japoniei cu Africa de Sud Pep Guardiola

Japonia a furnizat cea mai mare surpriză din istoria Campionatului Mondial de Rugby, reuşind să învingă cu 34-32 Africa de Sud, dublă campioană mondială. Este abia a doua victorie a Japoniei la competiţia supremă după victoria împotriva lui Zimbabwe în 1991. 

Multă lume se întreabă care e secretul ascensiunii fulminante a japonezilor, echipă care a fost pînă la începutul acestui turneu o echipă de pluton a rugby-ului mondial.

Secretul: Pep Guardiola

Antrenorul Japoniei, Eddie Jones e un admirator a lui Pep Guardiola şi i-a venit o idee genială în timpul pregătirilor pentru campionatul mondial. După înfrîngerile din meciurile test cu România şi Georgia, Jones l-a invitat pe Guardiola pentru a-i da cîteva sfaturi în ceea ce priveşte tactica:

“Principalul lucru pe care l-am învăţat în acest an e că trebuie să fim deschişi la noi tactici. Trebuie să reacţionăm la diferite situaţii pe teren şi să facem ajustări la modul în care vrem să jucăm. Abordarea tactică în fotbal de menţinere a balonului se numeşte temporizare şi asta e pregătită încă de la vestiare. În plus, diferitele situaţii din timpul jocului sînt deja exersate, a declarat antrenorul australian.

“Fotbalul şi rugby-ul au multe puncte comune”

Eddie Jones e fostul selecţioner al Australiei. Cu Jones la cîrmă, Wallabies s-au calificat în finala Cupei Mondiale din 2003, pierdută în faţa Angliei. Actualul antrenor al Japoniei vede multe puncte comune între fotbal şi rugby spunînd că Pep Guardiola i-a dat mînă importantă de ajutor în ceea ce priveşte tactica:

“Am văzut multe antrenamente de la Bayern şi am avut întîlniri cu antrenorul principal. Am învăţat şi deja am văzut concepte pe care le pot implementa în jocul de rugby. Guardiola e cel mai bun antrenor din lume şi tot timpul poţi învăţa de la cei mai buni. 

Rugby-ul şi fotbalul sînt extrem de asemănătoare cînd vine vorba de mişcarea balonului în spaţiu, iar Bayern şi fosta lui echipă (n.r.a lui Pep Guardiola) Barcelona au un joc de posesie fantastic. Principiile sînt exact la fel. Cele mai bune formaţii de fotbal variază jocul astfel încît să găsească cel mai mult spaţiu. La fel şi în rugby”, spunea Jones.

Previziunea lui Jones: “Dacă reuşim asta, avem şanse la sferturile de finală!” 

Deşi “lecţiile predate” de Guardiola la rugby erau acum un an , Eddie Jones a prevăzut faptul că naţionala Japoniei poate deveni una dintre pretendentele la calificarea în sferturi, o nebunie înainte de începutul turneului:

“Dacă vom fi maturi din punct de vedere tactic şi vom fi pregătiţi exemplar din punct de vedere fizic, putem să sperăm la calificarea în sferturile de finală!”, declara Eddie Jones în urmă cu un an.

Cel mai greu pas a fost făcut. Nimeni nu îşi imagina că echipa Japoniei poate bate colosul Africa de Sud la rugby, însă asta s-a întîmplat. Niponii mai au 3 meciuri în grupă: Scoţia, Statele Unite şi Samoa.

În cazul în care va mai cîştiga încă două meciuri, Japonia se va califica în premieră în sferturile de finală ale Campionatului Mondial de Rugby.

Dacă toată lumea căuta artizani ai victoriei împotriva Africii de Sud, aceştia pot fi Eddie Jones şi Pep Guardiola. Ideile revoluţionare ale antrenorului lui Bayern implementate inteligent în rugby au furnizat cea mai mare din istoria rugby-ului.

VEZI VIDEO REZUMAT AFRICA DE SUD – JAPONIA 32-34