News

Secția cuprinsă de incendiu de la Institutul ”Matei Balș”, nerenovată, la 7 luni de la tragedie: ”Poate dura un an”

La 7 luni de la incendiu, secția cuprinsă de flăcări de la Institutul ”Matei Balş” din Capitală încă este nerenovată.
22.08.2021 | 14:30
Sectia cuprinsa de incendiu de la Institutul Matei Bals nerenovata la 7 luni de la tragedie Poate dura un an
ADVERTISEMENT

Pe 29 ianuarie 2021, un incendiu puternic afecta un pavilion Covid-19 de la Institutul ”Matei Balș” din Capitală, cel mai mare spital de boli infecțioase din România. Bilanțul victimelor incendiului de la începutul anului a ajuns la 17.

În prezent, la aproape 7 luni de la tragedie, secția afectată de deflagrație încă este nerenovată. Medicii de la institut spun că lucrările ar putea dura și un an de zile.

ADVERTISEMENT

Pavilionul cuprins de incendiu de la ”Matei Balș nu a fost renovat nici acum, la 7 luni de la tragedie

România a intrat deja în valul 4 al infecțiilor cu Covid-19, iar la ATI avem aproape 200 de bolnavi în stare gravă. În aceste condiții, locurile de la terapie intensivă sunt extrem de importante pentru salvarea vieții pacienților.

Din Capitală vin vești nu tocmai îmbucurătoare. Pavilionul distrus de foc în luna ianuarie, la Institutul ”Matei Balș”, nu va mai putea primi pacienţi, pentru că nu a fost renovat nici acum, la mai bine de o jumătate de an de la incendiu.

ADVERTISEMENT

Această problemă s-ar putea rezolva dacă unitatea medicală primeşte aviz de la Ministerul Sănătăţii şi de la ISU. În acest caz, renovarea s-ar face fără îmbunătăţirile despre care s-a vorbit. În cazul în care întreg pavilionul va fi redat cu toate îmbunătăţirile necesare, atunci acest lucru ar putea dura şi un an de zile.

”În momentul de faţă se deşfăşoară proiectarea noului pavilion, sunt discuţii cu proiectanţii şi cu cei de la IGSU, pentru a preveni astfel de incidente care au avut loc.

ADVERTISEMENT

Modernizarea pavilionului poate dura şi un an de zile, o facem pe etape. Adică să dăm în folosinţă cele trei etaje pe care le avem şi, apoi, unul câte unul, să îmbunătăţim fiecare etaj.

Dacă primim aprobare şi de la ISU şi de la Ministerul Sănătăţii, în maxim o săptămână noi putem să dăm în folosinţă trei din cele patru etaje”, a spus dr. Cătălin Apostolescu, director la Institutul Matei Balş din Capitală, pentru Antena 3.

ADVERTISEMENT

Medicul Alexandru Rafila, revoltat de situația de la ”Matei Balș”

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, spunea în urmă cu câteva zile că o treime dintre paturile din Institutul Naţional ”Matei Balş” nu sunt funcţionale nici la 7 luni de la incendiul izbucnit în unul dintre pavilioanele spitalului.

”Mie mi se pare absolut incredibil faptul că Ministerul Sănătăţii, în subordinea căruia este Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, nu a făcut absolut nimic şi auzeam de la doamna ministru că la începutul valului 3 a început pregătirea pentru valul 4.

Eu cred că la pregătirea pentru valul patru cel mai prestigios şi cel mai capabil din punct de vedere profesional – şi spun lucrul ăsta nu pentru că eu lucrez acolo , ci pentru că aşa este, o treime din paturile acestui institut sunt nefuncţionale şi nu ştiu ce aşteptăm în momentul de faţă, mai ales că din punct de vedere al clădirii ceea ce a fost distrus a fost oarecum parterul, patru saloane de la parter, e nefuncţional, dar toate celelalte etaje, cu amenajări minime şi cu bunăvoinţă din partea autorităţilor, acest pavilion poate reveni la situaţia anterioară”, a spus Rafila la Digi24, vineri.

ADVERTISEMENT