ADVERTISEMENT
News

Secția de votare în care n-a votat nimeni. Pe liste sunt trecuți aproape 1.700 de alegători

Autor: Adrian Ilie | 27.09.2020 | 18:36
Secția de votare în care n-a votat nimeni. Pe liste sunt trecuți aproape 1.700 de alegători
La o secție din Prisăcani nu a venit nimeni să pună ștampila/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea

La o secție dintr-o comună din județul Iași nu a votat niciuna dintre persoanele înscrise pe listele electorale. Toți cei de pe liste au același domiciliu, scrie ziaruldeiasi.ro.

ADVERTISEMENT

În comuna Prisăcani au fost organizate două secții de votare, ambele la școala gimnazială Măcărești, numerotate 589 și 590. La secția 589 sunt arondate  1.693 de persoane, iar prezența este zero. La cealaltă secție, din aceeași clădire, au venit să voteze, până la ora 16.00 mai bine de jumătate dintre cei 508 alegători înscriși.

Misterul a fost lămurit de către primarul din Prisăcani, Ghiorghi Stanciu, care a spus că toți cei care sunt arondați la secția fără niciun vot exprimat sunt persoane din Republica Moldova care figurează toți la o singură adresă.

ADVERTISEMENT

Cei 1.700 de alegători „locuiesc” în aceeași casă

Sunt toți cetățeni din Republica Moldova care au primit cetățenie română și ulterior și-au stabilit domiciliul aici, toți figurează la aceeași adresă, care este arondată secției respective. Este o asociație care i-a sprijinit pe aceștia să poată avea domiciliu în Măcărești”, a declarat primarul din Prisăcani.

Ghiorghi Stanciu a spus că și persoana care i-a luat în spațiu provine tot din Republica Moldova.

ADVERTISEMENT

Practic, comuna are mai bine de trei sferturi dintre locuitori cu domiciliu fictiv, fiind populată doar în acte de persoane care au și-au stabilit domiciliul la Prisăcani ca să obțină mai ușor cetățenia română.

O practică electorală ilegală constă în faptul că unii politicieni aduc alegători cu viză de flotant în localitățile lor doar pentru perioada alegerilor. Persoanele respective nu locuiesc la respectivele adrese, dar în ziua alegerilor ei pot vota, bineînțeles în favoarea celui care i-a ajutat să se mute în comună.

ADVERTISEMENT

Recent, poliția a deschis mai multe dosare penale pentru asemenea practici, fiind descoperite cazuri în care zeci de persoane locuiau la aceeași adresă.

În schimb, cazul de la Prisăcani nu pare a intra în această categorie, fiind vorba mai degrabă de fraudă în procedura de obținere a cetățeniei române. În mod cert, statul rămâne cu paguba cheltuielilor pentru o secție la care nu votează nimeni.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!