News

Secția Specială, desființată în martie, promite ministrul justiției. Predoiu: Nu va exista un SIIJ 2.0

Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a făcut declarații despre termenul desființării Secției Speciale. El dă asigurări că cel târziu în martie nu va mai exista SIIJ.
07.01.2022 | 19:02
Sectia Speciala desfiintata in martie promite ministrul justitiei Predoiu Nu va exista un SIIJ 20
ADVERTISEMENT

În luna martie nu ar mai putea exista Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Cătălin Predoiu promite desființarea ei până atunci.

Totodată, ministrul justiției asigură că nu va exista nici un SIIJ 2.0, ceea ce ar însemna o altă structură care să preia din atribuțiile controversatei SIIJ.

ADVERTISEMENT

Cătălin Predoiu: ”Sunt mai multe obstacole. Lucrăm la o formulă care să fie agreată”

De asemenea, ministrul Cătălin Predoiu a mai anunțat că în coaliție se lucrează la o formulă care să fie agreată de toată lumea, inclusiv de Consiliul Superior al Magistraturii.

”Lucrăm la o formulă tehnică, care sa fie agreata, pentru ca sunt mai multe obstacole. Primul este obstacolul politic pentru ca trebuie acordul coaliției de guvernare.

ADVERTISEMENT

Al doilea obstacol este CSM. Nu va fi SIIJ 2.0, insist”, a declarat ministrul justiției, Cătălin Predoiu, citat de Agerpres.

Tot el a dezvăluit că în luna februarie va fi prezentată de guvern formula pentru care s-a ajuns la un consens, astfel încât în luna martie Parlamentul să o poată adopta.

ADVERTISEMENT

În programul de guvernare este precizată și înființarea unei structuri similare cu SIIJ

În programul de guvernare este precizat termenul de 31 martie 2022, dar și că va exista un act normativ care prevede atât desființarea SIIJ și înlocuirea cu o altă structură care se va baza pe ”garanţii de independenţă a magistraţilor”.

”Până la data de 31 martie 2022, vom adopta un act normativ care să prevadă încetarea activităţii SIIJ şi înfiinţarea unei instituţii/structuri care oferă garanţii de independenţă a magistraţilor.

ADVERTISEMENT

În același timp să asigire mecanisme eficiente pentru o reală şi efectivă răspundere a judecătorilor şi procurorilor, în condiţii de imparţialitate şi de legalitate a procedurilor, în acord cu decizia CJUE din 18 mai 2021, cu avizul Comisiei de la Veneţia din iulie 2021 şi al Consiliul Superior al Magistraturii”, apare în programul de guvernare.

Demersul guvernanților este și o urmare a exprimării, pentru desființarea SIIJ, din partea Comisiei de la Veneția. Instituția salută intenția autorităților române de a reforma justiția.

”Comisia de la Veneţia salută intenţia autorităţilor române de a reforma sistemul judiciar şi de a reda atribuţiile procurorilor de la DNA şi DIICOT şi înţelege faptul că primul pas urgent în această reformă mai largă este desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor comise de magistraţi.

(…) Reclamaţiile părţilor vătămate, care deseori sunt reclamaţii penale, făcute de persoane particulare la adresa judecătorilor şi procurorilor ar trebui gestionate de procuratură şi ar trebui văzut ca o chestiune urgentă care necesită schimbare”, a transmis Comisia de la Veneția într-un comunicat.

ADVERTISEMENT