News
notix pixel id

Secția Specială, la un pas de desființare. Este așteptată decizia Camerei Deputaților

24.03.2021 | 09:36
Secția Specială, la un pas de desființare. Este așteptată decizia Camerei Deputaților
Camera Deputaților dezbate miercuri proiectul legislativ aprobat de Guvern. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Proiectul legislativ privind desființarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, aprobat la jumătatea lunii februarie, va fi supus dezbaterii plenului Camerei Deputaților în cursul zilei de miercuri, 24 martie, când este așteptat și votul final.

Comisia Juridică a dat undă verde, adoptând amendamentul deputatului minorităților naționale, Ionel Stancu, potrivit căruia magistrații pot fi trimiși în judecată doar cu avizul CSM.

De altfel, președintele Camerei, Ludovic Orban, a dat asigurări că liberalii vor susține proiectul în forma dezbătută și convenită la nivelul coaliției de guvernare. O poziție similară a avut și vicepremierul Dan Barna, care a catalogat modificarea respectivă drept „un compromis mai mic” în comparație cu necesitatea majoră de desființare a SIIJ.

ADVERTISEMENT

Proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale ajunge în plenul Camerei Deputaților

Din punctul meu de vedere, forma adoptată în Comisia Juridică este o formă dezbătută şi convenită la nivelul conducerii coaliţiei şi grupurile parlamentare ale PNL vor sprijini desfiinţarea Secţiei speciale.

De altfel, astăzi am şi luat decizia în Biroul Executiv să mandatăm grupurile parlamentare ale PNL să voteze legea de desfiinţare a Secţiei speciale”, a declarat Ludovic Orban, în timp ce USR-PLUS a dat asigurări, prin vocea copreședintelui Dan Barna, că va continua să susțină proiectul, în ciuda modificărilor aduse de Comisia Juridică a Camerei Deputaților.

ADVERTISEMENT

Obiectivul este ca Secţia specială să devină istorie. E un compromis. MCV va fi ridicat doar îndeplinind această condiţie. Această măsură, acest compromis care se regăseşte în momentul de faţă vom vedea cum va funcţiona şi, în funcţie de asta, putem să discutăm şi în viitor asupra lui.

Eu cred că CSM primeşte şi responsabilitate prin această decizie şi din această perspectivă spun că e un compromis care e mai mic decât necesitatea majoră de desfiinţare a Secţiei speciale”, a afirmat vicepremierul.

ADVERTISEMENT

PSD va ataca proiectul la CCR

În replică, PSD susține că amendamentul adoptat de Comisia juridică a Camerei Deputaților este neconstituțional și promite să atace la CCR acest proiect legislativ, în cazul unui vot favorabil.

Ne menţinem punctul de vedere – vom ataca la Curtea Constituţională acest proiect cu sau fără acel amendament pe care eu îl consider neconstituţional”, a declarat liderul Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 867. 32 pagini + Horoscop 2022!
A apărut noua revistă Taifasuri