News

Secție ATI ultra-modernă, construită în mai puțin de o lună de Institutul Ana Aslan! Secția e destinată bolnavilor de COVID-19 în stare gravă

13.05.2020 | 16:57
Sectie ATI ultramoderna construita in mai putin de o luna de Institutul Ana Aslan Sectia e destinata bolnavilor de COVID19 in stare grava
ADVERTISEMENT

Secție ATI ultra-modernă, construită în mai puțin de o lună de Institutul Ana Aslan! Aceasta este noutatea transmisă de reprezentanții spitalului de Gerontologie și Geriatrie. Concret, un corp întreg de clădire a fost transformat într-o secție de Terapie Intensivă.

Secție ATI ultra-modernă, construită în mai puțin de o lună de Institutul Ana Aslan!

Saloanele pacienților sunt acum refăcute complet și au devenit secții de Anestezie și Terapie Intensivă Vorbim despre un total de 23 de paturi complet echipate și funcționale care sunt puse la dispoziția pacienților COVID pozitivi, internați în Spitalul militar ROL 2.

ADVERTISEMENT

Aici vor ajunge pacienții a căror stare de sănătate necesită îngrijiri medicale de urgență. Mai mult, pentru secția de terapie intensivă a fost creat un circuit direct către radiologia Institutului astfel încât pacienții care sunt internați acum la terapie intensivă să poată avea un acces sigur și direct la Computerul Tomograf.

Secția e destinată bolnavilor de COVID-19 în stare gravă

“Secția de ATI este o secție nouă ceea ce înseamnă că riscul de infecții nosocomiale este redus. Este foarte important acest lucru pentru că de multe ori, pentru pacienții care sunt în ATI, riscul foarte mare este ca ei să contacteze și alte infecții intraspitalicești.

ADVERTISEMENT

Sunt foarte multe aspecte specifice terapiei intensive pe care noi a trebuit să le creăm într-un timp foarte scurt și să lucrăm cu ceea ce am găsit la furnizori pe stoc, astfel încât să putem da cât mai repede în folosință secția de terapie intensivă”, a precizat dr. Anca Ștefan, manager Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie “Ana Aslan”

De altfel, medicul a explicat și cum a decurs întregul proces și de unde a reușit să facă rost de anumite echipamente într-o perioadă destul de complicată pentru lumea medicală.

ADVERTISEMENT

„A fost nevoie să dăm zeci, sute de telefoane pentru a identifica pe stocuri, în magazine și la diverși furnizori, echipamentele specifice, de la UPS-uri, tablouri electrice specifice, generatoare, rampe de gaze medicale, circuitele pentru oxigen, circuite pentru aerul comprimat și mii de metri de cabluri”, a mai spus aceasta.

Cele 23 de paturi de ATI sunt organizate câte două în fiecare salon. De asemenea, fiecare salon este dotat cu baie proprie adaptată nevoilor ATI cât și cu sasuri specifice de depozitare a echipamentelor și a materialelor sanitare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pentru ca personalul medical să poată utiliza cât mai ușor această secție de terapie intensivă și să atingă cât mai puțin obiectele din jur, atât ușile, cât și echipamentele de la interior sunt dotate cu senzori .

„Într-o secție de ATI, partea electrică este vitală astfel încât am schimbat întreaga instalație electrică a corpului de clădire. Nu aveam în plan această secție, dar a trebuit să o facem pentru binele pacienților. Echipamentele medicale din secția ATI au fost asigurate de Spitalul Militar Central cu care am colaborat excelent.

Cât despre zona de radiologie, dacă nu o conectam cu zona de ATI, pacientul intubat ar fi trebuit transportat în afara spitalului, până la nivelul containerelor din curtea institutului, acolo unde se află radiologia Spitalului ROL 2, ceea ce ar fi fost foarte riscant”, a continuat managerul Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie “Ana Aslan”

De remarcat că în secția de ATI sunt deja pacienți internați și monitorizați de cadrele medicale din Spitalul Militar Central. Toate aceste 23 de paturi de ATI, împreună cu camerele de gardă create, cu zonele de acces, zona de echipare, dezechipare și tot ceea ce a ținut de circuitele secției de terapie intensivă sunt, pe această periodă temporară a pandemiei cu SARS-Cov2, parte a spitalului ROL2 gestionat de către spitalul Militar Central.

 

 

ADVERTISEMENT