Ministerul Sănătății demarează proiectul de implementare al Sistemului informativ pentru evidența clinică a secțiilor ATI (SIEC-ATI) sistem în care vor fi incluse 18 spitale și prin care se dorește, printre altele, creșterea eficienței intervenției medicilor în cazul accidentelor grave, cu mulți răniți, pentru care se declanșează codul roșu de intervenție. Valoarea totală a proiectului este de 134.493.000 lei.
Banii au fost obținuți ca finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020. Contractul de finanțare a fost semnat încă din mai 2021 având ca termen de finalizare 31 decembrie 2023, însă abia acum MS a publicat nota de fundamentare a proiectului de hotărâre prin care Guvernul urmează să aprobe necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții.
Necesitatea sistemului a apărut ca urmare a coordonării deficitare în situațiile foarte grave, de cod roșu, când din cauza numărului mare de răniți este nevoie de coordonarea ambulanțelor către paturile din secțiile ATI dintr-o anumită regiune astfel încât să nu se piardă timp în trimiterea pacienților în spitalele în care pot fi tratați eficient. SIEC-ATI va indica automat celor de pe ambulanțe unde pot fi tratate victimele accidentelor grave, dacă sunt paturi libere sau săli de operație disponibile.
„În acest moment, în cazul unor situații de urgentă care generează multiple victime, decizia de a transporta aceste victime către cel mai apropiat spital corespunzător ca dotare și pregătire a cadrelor medicale de a trata aceste victime, se face pe baza unor informații obținute, de cele mai multe ori, prin telefon. Obținerea informației de disponibilitate de paturi în secțiile ATI specializate unde ajung victimele, după oprirea obligatorie în unitatea de primiri urgențe și unde primesc îngrijiri specializate în funcție de caz, în acest moment în cazul unei urgențe medicale cu multiple victime poate dura minute, minute care se „pierd” în tratarea victimelor”, se arată în nota de fundamentare.
În al doilea rând, se urmărește scutirea personalului din secțiile ATI de unele sarcini birocratice care consumă mult timp. În funcție de datele care sunt introduse în sistem, SIEC-ATI va putea emite automat rapoarte și statistici legate de evoluția bolnavilor, rezultatele obținute ș.a.
„Se va degreva astfel personalul medical de activități administrative (completarea foilor de observație și raportări administrative) și în același timp se vor putea monitoriza complet și eficient resursele de orice tip pe care un pat din secția ATI le utilizează. Se vor putea extrage rapoarte statistice și se vor evalua în timp real costurile, și cel mai important, se pot face planificări și previzionări astfel încât să se asigure continuu și complet resursele bugetare și tehnico-materiale necesare funcționării optime a acestor secții”, susțin oficialii Ministerului Sănătății.
De asemenea, sistemul va monitoriza semnele vitale, tratamentele și medicația aplicate. În funcție de aceste date, SIEC-ATI va fi chiar capabil să genereze alarme în cazul în care starea pacienților se deteriorează contribuind astfel la reducerea posibilității unor erori medicale.
Odată cu implementarea SIEC-ATI, 980 cadre medicale (180 medici si 800 asistente medicale) din secțiile ATI a 18 spitale vor avea la dispoziție un instrument care să le permită creșterea vitezei de reacție a acestora în cazurile cu evoluție negativă bruscă, prin emiterea automată de alarme pe baza analizei parametrilor medicali monitorizați de sistem. Estimarea indică faptul că aproximativ 30.000 de pacienți pe an vor fi incluși în baza de date a sistemului.
„Ministerul Sănătății va avea prin acest sistem informatic un instrument de suport documentat (având posibilitatea urmăririi actelor medicale efectuate, pe baza unor date precum morbiditate, mortalitate, gravitate inițială) în luarea deciziilor în privința alocării de resurse financiare către spitalele cărora li se adresează cazurile cele mai grave, aplica cele mai eficiente metode de tratament (inclusiv din punct de vedere financiar) și au cea mai bună performanță medicală”, este un alt avantaj al sistemului menționat în documentul citat.