News

Secțiile de ATI, la capacitate maximă. Spitalele sunt depășite. Medic: “O altă terapie intensivă poate lua foc mâine”

15.11.2020 | 11:46
Sectiile de ATI la capacitate maxima Spitalele sunt depasite Medic O alta terapie intensiva poate lua foc maine
ADVERTISEMENT

Secțiile ATI sunt pline și sunt, în continuare, solicitate la maximum. Spitalele sunt depășite de situație, mai ales cele de boli infecțioase, din linia întâi și au ajuns la capacitate maximă în mai multe orașe din țară. Un medic afirmă că un incendiu ar putea avea loc la orice secție ATI. 

La București, Timișoara și Iași, nu mai există paturi libere la spitale, potrivit antena3.ro. Tot mai mulți pacienți bolnavi de COVID-19 ajung în stare gravă, însă locurile de la Terapie Intensivă nu sunt suficiente pentru toți.

ADVERTISEMENT

Spitalele din linia întâi au fost primele care s-au umplut și se află de câteva săptămâni într-o situație gravă. Un medic a explicat că orice secție poate ajunge să fie cuprinsă de flăcări în orice moment.

Secțiile de ATI au ajuns la capacitate maximă. Spitalele, depășite

Situația este alarmantă în spitalele din linia întâi, mai ales în Capitală, unde locurile la ATI sunt aproape inexistente. Paturile care se eliberează sunt dezinfectate rapid, după care se ocupă din nou cu alți pacienți infectați cu SARS – CoV – 2 în stare gravă.

ADVERTISEMENT

Nici la Timișoara lucrurile nu stau foarte bine. Spitalul de Boli Infecțioase a ajuns la capacitate maximă, iar pacienții au început să fie transferați către alte spitale. Primarul Dominic Fritz a precizat, săptămâna trecută, că vrea să aducă mai multe paturi cu oxigen la priză sau la concentratoare.

La Iași, problemele sunt aceleași, mai ales că este cel mai mare spital de boli infecțioase din Moldova. Pacienții din Suceava, Botoșani, Piatra Neamț, Bacău și Vaslui sunt transportați la spitalul din Iași, aflat într-o situație foarTe gravă din cauza locurile reduse de la ATI. Vineri mai existau doar cinci locuri libere, patru în Iași și unul în Pașcani, pentru tot județul.

ADVERTISEMENT

Presiunea este foarte mare și pentru alte județe, printre care Cluj, unde mai erau doar două locuri libere din 52 de paturi la ATI. Spitalele sunt pline și la Sibiu și Alba Iulia. Deși autoritățile fac promisiuni că numărul paturilor va crește, nu există personal medical suficient pentru a se ocupa de cazurile grave.

Medicii din Galați au recurs la soluții disperate, însă nu au avut încotro, fiind vorba despre bolnavi în stare gravă. Din moment ce nu mai există niciun loc liber la ATI, medicii s-au aflat în situația de a uni paturile pentru a încăpea mai mulți bolnavi.

ADVERTISEMENT

Medic ATI: Oricare dintre secțiile ATI se poate afla în aceeași situație

“Singurul lucru pe care pot să îl spun e că nu e exclus ca ceva similar să se întâmple din nou pentru că spitalele noastre au instalaţii vechi, oxigenul nu este suficient. sursele, prizele electrice foarte multe dintre ele nu au fost updatate de ani de zile, practic e un pericol real în spitalele noastre în zilele acestea când, din cauza numărului mari de pacienţi înfectaţi cu COVID-19, care necesită oxigen, toate sursele de oxigen şi prizele electrice sunt suprasolicitate”, a declarat medicul Carmen Mărginean.

De asemenea, medicul a vorbit despre puterea și curajul cadrelor medicale de la Piatra Neamț care au încercat să salveze bolnavii din incendiul devastator de la secția de ATI, deși condițiile au fost precare.

Infrastructura nu este bine pusă la punct, iar personalul este de un număr foarte mic. Pentru a putea muta un pacient de la secția de ATI este nevoie de două persoane și aproximativ 30 de minute de pregătire, iar la spitalul din Piatra Neamț acest lucru ar fi fost imposibil.

“Aceşti pacienţi sunt conectaţi la tot felul de aparate, la ventilatoare. Şi practic pentru a transfera un pacient ca acesta şi la CT când facem examinările practic ne ia o jumătate de oră o oră să facem toate check-listurile, să ne asigurăm că avem tot echipamentul necesar la dispoziţie.

Practic trebuie să ne asigurăm că avem destul oxigen, că ventilatoarele au suficientă baterie, să ne asigurăm că avem şi un plan B dacă pacientul se extubează accidental, dacă ventilatorul cedează avem o mască şi un balon şi, de obicei, ai nevoie de cel puţin două persoane pentru a salva un pacient de terapie intensivă, pentru a-l mobiliza.

Ai nevoie de două persoane pentru a impinge patul şi să se asigure că e deconectată toata aparatura. Dacă nu am reuşit să stingem incendiul practic ar trebui să se facă pe orizontală evacuarea pacienţilor.

Practic trebuie să mutăm pacienţii din zona în care ne aflăm, la distanţă de două uşi de incendiu pe orizontală, asta înseamnă că fiecare pacient trebuie mutat din zona respectivă cel puţin la două uşi distanţă, fiecare uşă se presupune că ţină focul la depărtare pentru 30-60 de minute”, a adăugat medicul.

Situația sanitară din România este la pământ

Medicul Carmen Mărginean a precizat că nu a văzut slideuri (un fel de rampe/ targă făcută dintr-un material alunecos ce poate fi trasă pe scări) în niciun spital din țară în care a fost până acum și nici scaune speciale pentru transportul pacienților.

În plus, nu există nici uși de incendiu cu închidere automată, pentru a izola zona de flăcări. Medicii și asistentele nu sunt suficienți pentru a-i salva pe toți pacienții dintr-un incendiu.

“Faptul că s-au întors după pacienţi să îi salveze este un fapt eroic şi nu am decât cuvinte de laudă pt colegii mei. E o muncă fenomenală să scoţi un pacient din ATI. Mai ales 5-10, caţi au fost acolo şi dacă au fost intubaţi e imposibil să faci cu două persoane în 2-5 minute. Secţia de ATI a fost la etaj.

Singura cale de salvare pentru pacienţii de terapie intensivă care erau ventilaţi era practic mutarea lor într-o secţie alăturată protejată de incendiu sau prin folosirea unor slideuri se puteau muta pacienţii şi puteau fi transferaţi pe scări în jos. Îţi trebuie ceva timp sa faci asta şi cteva persoane. Dacă fiecare pacient avea o asistentă era posibil ca mai mulți pacienţi să fie mutaţi”, a mai precizat medicul Carmen Mărginean.

Incendiul care a izbucnit sâmbătă seara la secția ATI Piatra Neamț a ajuns un subiect intens discutat în presa internațională. Întrebarea care se află acum în mintea tuturor este dacă această tragedie va schimba felul în care se desfășoară lucrurile în sistemul sanitar din România, care este la pământ.

Mai multe publicații străine au discutat cauzele care au dus la izbucnirea incendiului, pe care l-au comparat cu cel de la Colectiv din 30 octombrie 2015.

ADVERTISEMENT
Tags: