News

Secțiile din spitalele bucureștene, pline de copii cu pneumonie acută: “Se lucrează la capacitate maximă”

Secțiile spitalelor bucureștene sunt pline de copii cu pneumonie acută, mulți dintre cei mici având nevoie de oxigen și tratament.
21.09.2022 | 16:57
Sectiile din spitalele bucurestene pline de copii cu pneumonie acuta Se lucreaza la capacitate maxima
Cazuri de pneumonie în rândul copiilor. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

La Spitalul Gomoiu din București secția e plină, majoritatea copiilor internați aici fiind cu insuficiență respiratorie acută. La Spitalul ”Grigore Alexandrescu” medicii spun că sunt 20 de copii în această situație, iar unii au nevoie de oxigen.

Secțiile din spitale, pline de copii cu pneumonie

Medicul Gabriela Vlad, specialist pediatru la spitalul de copii Victor Gomoiu din București, a anunțat că 20 de copii sunt internați în acest spital cu pneumonie acută. În mod normal astfel de cazuri ar fi mai dese în perioada rece, nu acum în septembrie. Mulți dintre copii au nevoie de administrare de oxigen.

ADVERTISEMENT

“În acest moment, secţia respirator lucrează la capacitate maximă şi are 20 de pacienţi internaţi cu pneumonie acută. 80 la sută dintre aceştia sunt cu insuficienţă respiratorie acută. Cei mai mulţi dintre ei, fie că vin cu transportul de la domiciliu, cu maşina personală sau cu ambulanţa, ajung la noi în stadiul de insuficienţă respiratorie acută. Nu este caracteristic lunii septembrie, în mod normal lucrul acesta l-am fi resimţit undeva în sezonul rece, deci mult mai târziu de luna septembrie, este neobişnuit ca în acest moment al anului să ne confruntăm cu situaţia de faţă”, a transmis medicul, potrivit News.ro.

Copiii care ajung la spital au nevoie de administrare de oxigen, dar și de diverse tratamente și corticoterapie, administrată inhalator și intravenos.

ADVERTISEMENT

“Pacienţii care ajung la noi cu pneumonie şi insuficienţă respiratorie acută necesită, de primă intenţie, administrarea de oxigen pe mască adaptat vârstei şi restul tratamentului care poate să însemne asocierea de corticoterapie, uneori antibioterapie în anumite situaţii, investigaţii suplimentare, supraveghere medicală şi reevaluarea acestora permanentă.

Corticoterapia este o formă de tratament cu cortizon cu derivaţi cu bază de cortizon şi care se poate administra atât inhalator, dar şi intravenos, parenteral. De cele mai multe ori, avem nevoie de formă inhalatorie, iar în cazurile cele mai severe, se pot asocia inclusiv variantele de administrare parenterală.

ADVERTISEMENT

Din păcate, cei mai mulţi dintre pacienţii de care vă povesteam, cu pneumonie acută şi insuficienţă respiratorie acută, au necesitat şi administrarea de corticoterapie atât inhalatorie, cât şi parenterală”, a completat medicul pentru sursa citată.

Corticoterapia e un tratament fără efecte adverse dacă e administrat pe o perioadă scurtă de timp. Pentru un copil cu pneumonie acută acest tratament trebuie administrat timp de șapte zile.

ADVERTISEMENT

”Din fericire, cazurile cu pneumonie şi insuficienţă respiratorie acută internate în ultima perioadă sunt cazuri care necesită perioade scurte de corticoterapie, câteva zile şi ulterior scăderea dozelor şi remiterea, concordant de altfel cu evoluţia favorabilă, deci nu vorbim despre reacţii adverse, de cele mai multe ori, decât la administrarea pe termen lung.

Timpul de internare pentru un copil cu pneumonie severă este în medie 5-7 zile în funcţie de evoluţia şi particularităţile fiecărui caz.

Rugămintea noastră către părinţi ar fi în primul să respecte normele de distanţare, de igienă, spălatul mâinilor, purtatul măştii, atât la copiii care sunt cu vârsta de indicaţie de purtare a măştii, cât şi la adulţi, de asemenea evitarea spaţiilor supraaglomerate, atât cât se poate, şi la primele semne de boală, testarea pacienţilor, vizitarea medicului de familie, deci efectuarea unui consult la medicul de familie, testarea pacienţilor antigen SARS-CoV-2, pentru că încă nu am depăşit momentul SARS-CoV-2 pe deplin şi izolarea pacientului, acolo unde este cazul şi, evident, urmarea recomandărilor medicului de familie”, a concluzionat medicul Gabriela Vlad.

Medicul Raluca Alexandru, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic de Copii Grigore Alexandrescu din București a oferit mai multe detalii despre situația de la nivelul UPU:

“La UPU se prezintă în jur de 250-300 de copii zilnic, cam 30-40% sunt cu probleme pediatrice-viroze. Dintre aceştia, aproximativ 20% se internează (în jur de 14 copii). Predomină virozele sub formă de insuficienţă respiratorie, la copiii de vârstă mică ce frecventează grădiniţele şi şcolile. Sunt internaţi în acest moment peste 20 de copii cu insuficienţă respiratorie”.

ADVERTISEMENT
Tags: