Președinții PNL și PSD, Nicolae Ciucă, respectiv Marcel Ciolacu, au anunțat că partidele lor au convenit ca alegerile locale să se desfășoare în aceeași zi cu alegerile europarlamentare, pe 9 iunie. Dacă pentru locale, fiecare dintre cele două partide va avea candidaturi proprii, la europarlamentare partidele de guvernământ se vor prezenta cu o listă comună.
„Această decizie a urmat unui proces prin care fiecare dintre noi am consultat Birourile de conducere ale partidelor, ne-am reunit în Coaliție și suntem prezenți pentru a prezenta această decizie finală. Această decizie finală care, dincolo de comasare, prevede ca la nivelul alegerilor locale fiecare partid să candideze prin forțe proprii, iar pentru alegerile europarlamentare să existe o listă comună”, a declarat Nicolae Ciucă.
El a invocat ca justificare a acestei decizii realizările actualei coaliții și nevoia de stabilitate a țării pe următorii ani. „Considerăm că prin această asumare responsabilă pentru stabilitatea și coerența actului de guvernare, în această perioadă, nu ne putem permite să fragilizăm tot ceea ce ține de stabilitatea țării, pentru micile orgolii politice, care să fractureze tot ceea ce ține de îndeplinirea obiectivelor pe care ni le-am asumat în fața românilor”, a mai spus Ciucă.
La rândul său, președintele PSD Marcel Ciolacu a spus că aceasstă comasare este în interesul democrației întrucât tradiționala prezenț masivă la urne de la alegerile locale se va răsfrânge și asupra numărului de voturi exprimate pentru Parlamentul European. „Este evident că numai cele două mari partide se pot uni şi pot face faţă unui val extremist”, a spus Ciolacu.
În ce privește alegerile prezidențiale și posibilitatea unui candidat comun, liderul PSD a spus că acest lucru va fi discutat doar după alegerile europarlamentare. „Mă interesează foarte mult să văd decizia românilor la votul pe 9 iunie şi sunt ferm convins, ca şi acum, venim în faţa dumneavoastră pe 10 iunie şi să spunem ce am decis. Cel mai important este ca până atunci cele două mari partide să aibă acel program de ţară pregătit să îl prezentăm românilor”, a conchis Ciolacu.
O nouă variantă este luată în calcul pentru alegerile prezidențiale din 2024. Potrivit Digi 24, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus în Consiliul Politic Național al PSD că primul tur ar putea fi pe 8 septembrie.
Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea fi organizat pe 22 septembrie, conform sursei citate. Inițial s-au vehiculat datele de 29 septembrie, pentru primul tur, respectiv 13 octombrie, pentru al doilea tur.
În cadrul conferinței de presă, care va avea loc la ora 19:00, se vor anunța oficial datele la care se vor desfășura alegerile europarlamentare, locale, prezidențiale și parlamentare.
Premierul Marcel Ciolacu a făcut noi declarații înainte de ședința la care participă liderii PSD, programată la ora 16:00. Președintele social-democraților spune că lista pentru europarlamentare ar putea fi deschisă de o femeie, independentă de cele două partide.
„Propunerea mea e ca lista de europarlamentare să fie deschisă de o femeie care să fie independentă de cele două partide”, a transmis liderul PSD.
Amintim că cele două partide s-au reunit, în această după-amiază, separat, pentru a discuta despre acordul la care a ajuns coaliția cu privire la alegerile care vor avea loc în 2024.
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor face o serie de declarații oficiale începând cu ora 19:00, însă Digi 24 vorbește despre faptul că cele două partide ar fi bătut deja palma și ar fi creionat în mare datele la care vor avea loc alegerile în 2024.
Așadar, în principiu, primul set de alegeri, cele europarlamentare și locale, vor avea loc pe 9 iunie, însă noutatea vor fi alegerile prezidențiale: primul tur pe 27 septembrie, iar al doilea pe 13 octombrie. Anul electoral se va încheia pe 8 decembrie, cu alegerile parlamentare.
Calendar posibil al alegerilor în 2024:
Potrivit unor surse, cele două mari partide care conduc România s-ar fi înțeles, în principiu, referitor la comasarea alegerilor, însă nimic nu este oficial. Așadar, liderii celor două partide trebuie să anunțe cum vor avea loc alegerile în 2024 și, cel mai important, dacă vor opta pentru candidat unic la alegerile europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.
Se va întâmpla asta la ora 19:00, miercuri 21 februarie, lucru dezvăluit de Rareș Bogdan (PNL) și Mihai Tudose (PSD). Următorul pas, dezvăluit de cei doi politicieni, e o întâlnire separată a PNL și PSD, în care se va decide totul. Ulterior, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu.
”Ne-am întâlnit, am avut o discuție foarte serioasă începând cu ora 8. Am convenit cu toții să mergem în fața partidelor noastre, pentru a discuta atât principiile și un proiect important”, a declarat, inițial, Rareș Bogdan.
La rândul său, Mihai Tudose (PSD) a anunțat că cele două partide sunt foarte interesate de ceea ce își dorește poporul. Așadar, în urma unui studiu sociologic care arată că 60% dintre români vor comasarea, cel mai probabil acesta va fi scenariul ales.
”Așteptam o cercetare sociologică despre ce vor românii, nu ce dorim noi. Această cercetare sociologică ne-a sosit azi noapte, vă dau în premieră faptul că mai mult de 60% din români doresc comasarea și o majoritate chiar mai mare doresc o continuitate a guvernării în stabilitate și o coerență în guvernare.
E clar că lumea s-a săturat de schimbări politice. S-a discutat intens și pe această temă. Ce se întâmplă în Europa, în țări partenere, la nivel de Parlament European, nu putem să fim defazați complet. Decizia, cum v-a spus domnul Rareș Bogdan, la ora 16:00 vom avea ședințe de conducere.
Vedem ce zic colegii noștri, despre strategia noastră, vom avea o coaliție imediat după aceste întâlniri. Iar la ora 19:00 dumneavoastră veți avea în față pe cei doi președinți”, a explicat Mihai Tudose, fără să ofere prea multe detalii.
”Președinții celor două partide la ora 19:00 vor sta de vorbă cu dumneavoastră și vor răspunde. E normal să ascultăm colegii din birourile de conducere ale celor două partide la ora 16:00”, a completat Rareș Bogdan, membru important al PNL.
Anul 2024 va fi un an foarte complicat din punct de vedere electoral, în contextul în care AUR a câștigat foarte mult teren, iar liderul George Simion vorbește chiar despre câștigarea detașată a alegerilor. Inclusiv cele pentru președinte.