News

Masca medicală sau FFP2 va fi obligatorie. Ședință CNSU pentru prelungirea stării de alertă și adoptarea unor restricții. Document

Ședință CNSU pentru prelungirea stării de alertă și adoptarea unor restricții. Doar anumite măști de protecție ar mai putea fi purtate. Iată ce alte propuneri au fost făcute.
05.01.2022 | 10:49
Masca medicala sau FFP2 va fi obligatorie Sedinta CNSU pentru prelungirea starii de alerta si adoptarea unor restrictii Document
ADVERTISEMENT

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a transmis noile propuneri de restricții din valul cinci, având în vedere faptul că numărul de îmbolnăviri cu coronavirus este în continuă creștere.

Ce hotărâri a adoptat CNSU în ședința de miercuri

În cadrul hotărârii CNSU au fost propuse mai multe restricții referitoare inclusiv la măștile de protecție pe care populația le poate purta, dar și despre programul magazinelor sau al sălilor de teatru sau cinema.

ADVERTISEMENT

În același timp s-a propus și ca starea de alertă să fie prelungită pentru 30 de zile începând cu data de 8 ianuarie.

Masca de protecție redevine obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise, dar de această dată este  necesară purtarea doar a celor de tip medical sau FFP2.

ADVERTISEMENT

De la această măsură sunt exceptate mai multe persoane după cum urmează:

a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
b) persoanele care sunt singure în birou;
c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3
metri între persoane;
d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării
distanței de 3 metri între persoane;
e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței
de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă
solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

Măsuri pentru competițiile sportive, cinematografe sau jocurile de noroc

Competițiile sportive se pot realiza doar la o capacitate de doar 50 la sută, în intervalul orar 5-22 și doar în localitățile unde incidența este mai mică de unu la 1.000 de locuitori și pot participa doar persoanele testate, vaccinate sau vindecate.

ADVERTISEMENT

Dacă incidența este mai mare decât unu la mia de locuitori, atunci doar 30 la sută din suprafață poate fi ocupată de spectatori.

De asemenea, activitatea cinematografelor, a sălilor de spectacole sau concerte este permisă, dar doar de la 5:00 până la 22:00 și cu 50 la sută din capacitatea spațiului.

ADVERTISEMENT

Acest lucru este valabil numai în localitățile unde incidența este egală sau mai mică decât unul la 1000 de locuitori. Pot participa doar persoanele testate, vaccinate sau vindecate și ele trebuie să poarte mască.

Dacă incidența este mai mare de unu la 1000 de locuitori, atunci sunt valabile aceleași reguli, dar participarea publicului se face la 30 la sută din capacitatea maximă a spațiului.

Aceleași reguli ar urma să fie aplicată și pentru jocurile de noroc sau pentru piscinele interioare.

Regulile pentru concerte, cursuri sau workshop-uri

Concertele în aer liber, spectacolele sau festivalurile pot fi organizate cu 50 la sută din capacitate ocupată, dar nu se permite accesul pentru mai mult de 1.000 de oameni și trebuie să existe o distanță de cel puțin doi metri între persoane.

Această opțiune este pentru localitățile unde incidența este mai mică de unu la 1000 de locuitori. Pentru zonele care depășesc această valoare, maximul de participanți este de 500, fiind permisă ocuparea a 30 la sută din spațiu.

La cursuri și workshop-uri pot participa persoane care să ocupe cel puțin 50 la sută din capacitate, dar cel mult 150, pentru incidență sub 1 la mie.

Dacă incidența e mai mare, cursurile se desfășoară cu 30 la sută din spațiu ocupat, dar este interzis să fie mai mult de 100 de oameni.

Aceeași regulă e și pentru sălile de fitness, dar participanții trebuie să aibă 4 mp din spațiu asigurați.

Cum se va intra la restaurant sau în mall

Restaurantele vor fi deschise doar de la 5:00 până la 22:00 și cu o capacitate de 50 la sută din suprafața maximă, unde incidența este mai mică sau egală cu trei la mia de locuitori, doar pentru persoanele testate, vaccinate sau vindecate.

Aceleași măsuri sunt valabile și pentru localitățile unde incidența la 14 zile se mai mare de trei la mia de locuitori, dar capacitatea care poate fi ocupată este de 30 la sută.

Sunt menținute măsurile referitoare la accesul în mall-uri și în magazinele mai mici de 200 m², în acest ultim caz fiind vorba despre faptul că nu este nevoie de certificat verde pentru a intra.

De asemenea, nu pot intra în țară persoanele din mai multe țări africane.
 
„Se propune menținerea interzicerii intrării pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Africa de Sud, Zimbabwe, Angola și Zambia”, se arată în hotărârea CNSU.

Toate propunerile CNSU pot fi citite aici.

ADVERTISEMENT