News

Nicolae Ciucă anunță măsurile luate pentru prețurile la curent și gaz: „Toate facturile emise greșit vor fi stornate și retrimise”

Luni, la Parlament, a avut loc o ședință importantă a coaliției. Tema facturilor românilor, punctul principal al discuțiilor. Premierul a dat declarații despre măsurile luate.
17.01.2022 | 22:40
Nicolae Ciuca anunta masurile luate pentru preturile la curent si gaz Toate facturile emise gresit vor fi stornate si retrimise
ADVERTISEMENT
17-01-2022
20:44

Premierul, declarații după ședința coaliției. Ce s-a decis în privința facturilor

După negocieri care au început la ora 17, coaliția a decis noile măsuri pentru a sprijini populația în criza facturilor la gaz și energie.

Premierul Nicolae Ciucă a explicat că prețul plafonat va fi de 0,68 lei/kw, iar consumul crește până la 500 de kw.

La gaze prețul scade până la 0,31 lei/kw. Premierul a mai anunțat și că vor beneficia de ajutor și bisericile, școlile sau IMM-urile.

„În privința energiei electrice am căzut de comun acord la 0,8 lei/kw oră, iar consumul crește de la 300 la 500 de kw, ceea ce înseamnă 0,68 bani/kw pentru consumatorul casnic. Pentru companii este vorba de 1 leu/kw.

La gaz prețul scade de la 0,37 la 0,31 lei/kw, iar limita crește de la 1000 la 1500 kw.

Pentru IMM, școli și biserici este vorba de 0,37 lei/kw”, a precizat premierul.

Totodată, Nicolae Ciucă a informat că facturile greșite vor fi retrimise. Numărul acestora ar fi de peste un milion, a precizat el. Măsura se va aplica pe o perioadă de două luni, începând cu 1 februarie.

„Am luat decizia ca toate facturile greșite să fie stornate și restrimise fără ca oamenii să fie penalizați sau debranșați.

Se aplică de la 1 februarie până la 1 martie. Vom lua decizii în continuare”, a mai spus premierul.

17-01-2022
18:34

PSD, PNL și UDMR s-ar fi înțeles în ședința de luni seara

Cele trei partide de la guvenare s-ar fi înțeles asupra măsurilor care să fie aplicate în țara noastră în ceea ce privește facturile la gaze și curent.

Astfel, liderii s-au pus de acord ca măsurile să fie aplicate încă din luna februarie.

De asemenea, prețul reglementat ar putea fi de 0,68 lei/kWh pentru consumatorii casnici. Firmele ar urma să primească scheme de ajutor de la stat, conform Realitatea.

17-01-2022
17:32

Ministrul energiei vrea plafonarea pentru clienții casnici

Virgil Popescu ar fi propus ca prețurile la curent să fie plafonate la 0.68 de lei/kwh, pentru clienții casnici, pentru o perioadă de nouă luni.

Printre propuneri ar fi existat și niște vouchere care să fie acordate firmelor pentru a-și putea plăti facturile, scrie bzi.ro.

Legea adoptată anul trecut arată că prețurile au fost plafonate la cel mult 0.525 lei/kWh pentru energie și la cel mult 0,37 lei/kWh pentru gazele naturale. 

17-01-2022
17:23

Florin Cîțu vrea revenirea la piața reglementată

Președintele PNL propune ca clienții casnici să revină la piața reglementată pentru o perioadă de șase luni, iar pentru companii, el propune ca ele să fie ajutate de stat, prin compensări.

„Partidul Național Liberal va avea două propuneri simple. Pentru consumatorul casnic există varianta de a ne întoarce pe o perioadă determinată de șase luni, poate mai puțin, la un preț reglementat.

Pentru (…) companii mici și mijlocii, putem discuta de variante de compensare de la buget”, a spus Florin Cîțu.

17-01-2022
15:37

Nicolae Ciucă, mesaj înainte de începerea ședinței coaliției

Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj înainte de începerea ședinței, iar el a specificat că dorința principală este protejarea consumatorilor vulnerabili, dar și a instituțiilor esențiale, cum sunt școlile sau spitalele.

De asemenea, trebuie luate măsuri pentru a nu fi afectată economia.

”La nivelul Guvernului au fost analizate mai multe propuneri, care vor fi discutate în această seară, în coaliţie, aşa cum am specificat şi săptămâna trecută.

Scopul principal este să protejăm consumatorul vulnerabil, să protejăm instituţiile esenţiale, şcolile şi spitalele şi de asemenea să luăm măsuri în aşa fel încât economia românească să poată funcţiona şi să nu fie afectată de impactul creşterilor de preţuri la energie şi gaze”, a spus premierul.

El a mai transmis și că va da mai multe declarații când ședința se va termina, moment în care se vor anunța și noile măsuri.

”Urmează să discutăm toate aceste elemente, astăzi, şi după ce se finalizează şedinţa, vom ieşi la declaraţii”, a mai spus premierul. 

17-01-2022
15:28

Marcel Ciolacu, mesaj despre măsurile PSD pentru facturile imense

Liderul PSD a postat un mesaj pe Facebook în care vorbește despre măsurile partidului în ceea ce privește prețurile la gaze și curent.

Mai mult, el a precizat că acestea pot chiar să oprească creșterea prețurilor.

„PSD a finalizat astăzi pachetul de măsuri care poate stopa creșterea facturilor la energie și gaze. Am redus nivelul plafonării tarifelor, am dublat volumele lunare de consum și am scăzut TVA de la 19 la 5%.

În acest fel, peste 90% dintre consumatori, persoane fizice și companii, vor beneficia de scăderea facturilor pe care le vor primi după 1 februarie, facturi corespunzătoare lunii ianuarie”, a scris acesta.

Totodată, Marcel Ciolacu a mai precizat că și școlile, spitalele sau companiile de transport public vor beneficia de aceleași măsuri, care vor fi aplicate de la 1 februarie, deoarece „românii au acum cea mai mare nevoie de ajutor”. 

”Aceste măsuri trebuie aplicate de la 1 februarie, fiindcă suntem în plină iarnă, în lunile de consum energetic maxim, iar românii au acum cea mai mare nevoie de ajutor”, a mai transmis el. 

17-01-2022
15:17

A început ședința coaliției

Ședința coaliției pe tema facturilor la gaze și curent a început. Nicolae Ciucă a dat și o scurtă declarație în fața jurnaliștilor:

„Urmează să discutăm toate aceste elemente astăzi. După ce se finalizează, venim la declarații”, a spus premierul.

La ședință a sosit și Florin Cîțu, care a specificat care sunt măsurile pe care le susține PNL, dar nu a dat mai multe detalii.

17-01-2022
14:36

Măsurile PSD pentru criza facturilor la gaz și curent

Purtătorul de cuvânt al PSD a precizat care sunt măsurile susținute de partid în ceea ce privește prețurile facturilor la gaze și curent.

Conform lui Radu Oprea, PSD vrea ca plafonul să fie redus cu aproape 40%. De asemenea, se dorește și ca volumul care e compensat atât la gaze cât și la energie să fie dublat.

„Propunem reducerea plafonului cu aproape 40% și la gaze și la energie electrică și dublarea volumului care este compensat și la energie și la gaze”, a declarat Radu Oprea.

Totodată, el a specificat că cei care ar beneficia de pe urma acestora măsuri propuse de PSD ar fi 90% dintre români.

Radu Oprea a mai spus și că scăderea TVA, despre care a vorbit inclusiv Marcel Ciolacu, de la 19% la 5%, ar putea fi implementată de la 1 februarie 2022.

17-01-2022
11:25

Cîțu vrea investiții în securitatea energetică a României

Înainte de ședința coaliției, președintele PNL, Florin Cîțu a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre pozițiile sale pe temele care urmează să fie dezbătute. Acesta a subliniat faptul că sunt necesare investiții în companiile de stat care să asigure securitatea energetică a României.

“Să alocăm suplimentar de la buget un procent din care să nu se atingă nimeni din care să investim în acest domeniu. O înțelegere transpartinică”, a adăugat Cîțu.

Președintele PNL a explicat faptul că prețurile la energie au crescut în întreaga lume și trebuie aplicate măsurile actuale care duc la o scădere de 33% a facturilor. În plus, el este de părere că trebuie făcută o analiză a modului în care măsurile de plafonare au fost aplicate de către furnizori.

Florin Cîțu a mai adăugat că, în principiu, este de acord cu reducerea TVA-ului, mai ales atunci când duce la scăderea poverii fiscale. Cu toate acestea, el este de părere că reducerea acestei taxe pentru anumite produse și servicii creează un avantaj necinstit pentru anumite domenii economice.

“Nu sunt de acord cu reducerea TVA pentru un singur domeniu economic”, a subliniat fostul premier.

De asemenea, Cîțu a subliniat faptul că oastfel de reducere a TVA-ului ar putea să ducă la o creștere a profiturilor și nu la o reducere a facturilor plătite de către consumatori.

Luni, 17 ianuarie, la ora 17.00, coaliţia de guvernare PNL-PSD-UDMR se va reuni la Parlament, pentru a discuta despre măsuri în domeniul energiei.

Cu câteva ore înainte de întâlnire, liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, a declarat că pachetul de măsuri cu privire la preţurile la energia electrică şi gaze naturale este finalizat.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu anunță un pachet de măsuri în privința prețurilor la energie. Ședință a coaliției, programată luni

Președintele PSD a anunțat că, într-o primă fază, măsurile vor ajunge pe masa Executivului, acolo unde vor fi analizate alături de membrii social-democrați din Guvern.

Marcel Ciolacu spune că a avut discuții pe această temă, duminică, cu premierul Nicolae Ciucă și cu liderul PNL, Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT

”Am finalizat tot pachetul de măsuri, pe toate cele trei componente, astfel încât să stopăm această escaladare a preţurilor, să ieftinim facturile atât către populaţie, cât şi către economie şi, nu în ultimul rând, să încercăm să compensăm de la bugetul statului, atât cât îşi permite bugetul statului, astfel încât să nu afecteze zona de investiţii şi ce ne-am propus pentru acest an.

Avem aceste măsuri finalizate, le mai discutăm acum, la ora 10.00, cu membrii Guvernului din partea PSD, cu Biroul Permanent Naţional şi, la ora 17,00, în coaliţie.

ADVERTISEMENT

Am avut discuţii inclusiv în cursul zilei de ieri cu domnul prim-ministru şi alaltăieri cu domnul preşedinte Cîţu, deci am funcţionat şi până acum”, a spus Ciolacu, luni, la sediul central al PSD, înainte de şedinţa Biroului Permanent Naţional al partidului.

Marcel Ciolacu: ”Reducerea TVA de la 19% la 5% la energie electrică şi gaz, suportabilă de buget”

În ciuda criticilor din ultima vreme după declarațiile sale pe tema reducerii TVA, Marcel Ciolacu dă asigurări că diminuarea TVA de la 19% la 5% la energie electrică şi gaz ”este suportabilă de către bugetul de stat”.

ADVERTISEMENT

Liderul social-democrat insistă pe ideea că această măsură trebuie luată de la 1 februarie, și nu doar din aprilie, cu spunea premierul.

”Sunt mai multe variante, inclusiv am văzut ce s-a întâmplat în Franţa cu plafonarea preţurilor, cu plafonarea preţurilor la energie la companiile de stat, la cea mai mare companie de stat, şi aceasta este o măsură pe care am putea să o luăm. După ce avem o decizie finală luată în coaliţie, o vom prezenta.

Sunt mai mult măsuri şi au o coerenţă între ele. La şedinţa de coaliţie este invitat şi domnul ministru al Energiei şi reprezentanţii ANRE şi ai ANPC”, a declarat politicianul.

Ciolacu lansează critici către cei care au decis să liberalizeze prețul în plină criză sanitară: ”Dacă doriţi o părere personală, nu este admis să liberalizezi preţul în plină pandemie fără să gândeşti efectele care vor urma”, a mai spus social-democratul.

ADVERTISEMENT