Alegeri 2024

Ședință crucială la Guvern. Coaliția PSD-PNL a stabilit calendarul alegerilor prezidențiale și parlamentare. Update

Coaliția de guvernare a stabilit, joi, calendarul alegerilor prezidențiale și parlamentare. Marcel Ciolacu: ”Putem adopta chiar azi hotărârea de guvern şi închidem acest subiect”.
04.07.2024 | 14:04
Sedinta cruciala la Guvern Coalitia PSDPNL a stabilit calendarul alegerilor prezidentiale si parlamentare Update
Coaliția PSD-PNL a stabilit calendarul alegerilor prezidențiale și parlamentare. Sursa foto: hepta.com
ADVERTISEMENT

Dezbaterile cu privire la data la care se vor desfășura alegerie prezidențiale și parlamentare au luat sfârșit. Coaliția de guvernare a finalizat, joi, 4 iulie, calendarul urmatoarelor scrutine, iar primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe data de 24 noiembrie, cel de-al doilea tur va fi organizat pe 8 decembrie, în timp ce alegerile parlamentare vor fi pe 1 decembrie, chiar de Ziua Națională a României.

UPDATE: Marcel Ciolacu: ”Putem adopta chiar azi hotărârea de guvern şi închidem acest subiect”

În deschiderea ședinței de Guvern, premierul Marcel Ciolacu, a afirmat că în coaliţie s-a stabilit ca alegerile prezidenţiale să fie organizate pe ”24 noiembrie – turul întâi şi 8 decembrie – turul al doilea, iar alegerile parlamentare la 1 decembrie”.

ADVERTISEMENT

Șeful Executivului a subliniat că, joi, poate fi adoptată Hotărârea de Guvern prin care va fi valitat calendarul alegerilor.

”Am încheiat astăzi, împreună cu partenerii de guvernare, un acord cu privire la calendarul electoral, care să respecte principiile discutate în cadrul consultărilor cu formaţiunile politice reprezentate în Parlament. (…) Am stabilit că alegerile prezidenţiale vor fi organizate la 24 noiembrie – turul întâi şi 8 decembrie – turul al doilea, iar alegerile parlamentare la 1 decembrie. Astfel, putem adopta chiar azi hotărârea de guvern prin care validăm calendarul alegerilor şi închidem acest subiect”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

UPDATE: Nicolae Ciucă: ”S-a ținut cont de toate opțiunile exprimate de partide”

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat că decizia Coaliției privind calendarul alegerilor prezidențiale și parlamentare va fi oficializată, joi, printr-o Hotărâre de Guvern, ce va fi adoptată în ședința Executivului de la ora 13.00.

Liberalul a subliniat că atunci când a fost stabilit calendarul alegerilor,”s-a ținut cont de toate opțiunile exprimate de partide și, de asemenea, de toate prevederile legale”.

ADVERTISEMENT

”Din discuțiile pe care le-am avut, pentru că s-a ridicat și această problemă, partidele au spus că n-au niciun fel de problemă dacă avem alegeri pe 1 Decembrie. Pe 1 Decembrie este sărbătoarea noastră națională, de ce nu ar fi și o sărbătoare a democrației?

Ținând cont de toate aceste discuții, a reieșit faptul că această decizie a coaliției va fi adoptată, astăzi, prin Hotătâre de Guvern. În acest moment, decizia este că fiecare partid va avea candidat propriu”, a spus Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

UPDATE: Coaliția PSD-PNL a stabilit calendarul alegerilor prezidențiale și parlamentare

După lungi dezbaterii și negocieri, coaliția PSD-PNL a decis, în ședința de joi, datele când vor fi organziate alegerile prezidențiale și parlamentare.

Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe data de 24 noiembrie, urmând ca cel de-al doilea tur să se desfășoare pe data de 8 decembrie.

De asemenea, pentru alegerile parlamentare s-a decis ca românii să meargă la urne pe data de 1 decemrbei, chiar de Ziua Națională a României.

„Coaliția de guvernare a finalizat discuțiile pe marginea calendarului electoral pentru alegerile prezidentiale si parlamentare. Astfel, ținând cont și de opiniile exprimate de celelalte formațiuni politice, reprezentanții Coaliției au fost în consens în ceea ce privește organizarea alegerilor prezidențiale, dupa cum urmeaza: – primul tur în data de 24 noiembrie – al doilea tur în data de 8 decembrie. De asemenea, s-a ajuns la un numitor comun pentru organizarea alegerilor parlamentare în data de 1 decembrie”, au transmis reprezentanții coaliției.

Decizia Coaliției urmează să fie transpusă într-o Hotărâre de Guvern pe care Executivul o va adopta ulterior.

Coaliția PSD-PNL se reunește pentru a stabili calendarul alegerilor prezidențiale și parlamentare

După ce luni și marți, premierul Marcel Ciolacu a avut consultări cu partidele politice privind data alegerilor prezidențiale și parlamentare, liderul PSD a convocat, joi dimineață, o ultimă ședință a coaliției pe această temă.

În cadrul acestei ședințe, premierul României va prezenta variantele propuse de partidele politice și le va solicita partenerilor din Coaliție „să dea curs solicitării exprimate de toți participanții la discuțiile de la Palatul Victoria ca stabilirea calendarului electoral să se realizeze în cel mai scurt timp posibil, astfel încât competiția electorală să se desfășoare în condiții predictibile și echitabile pentru toți candidații”.

Surse guvernamentale afirmă că pe masa liderilor Alianței PSD-PNL ar mai fi rămas trei scenarii principale privind calendarul celor două scrutine.

  • Scenariul 1: 27 octombrie: prezidențiale (turul I); 10 noiembrie: prezidențiale (turul II); 8 decembrie: parlamentare.
  • Scenariul 2: 10 noiembrie: prezidențiale (turul I); 24 noiembrie: prezidențiale (turul II); 8 decembrie: parlamentare.
  • Scenariul 3: 24 noiembrie: prezidențiale (turul I); 8 decembrie: prezidențiale (turul II) + parlamentare.

Ciolacu și Ciucă, față în față pentru prima dată după atacurile din ultimele zile

Tot în cadrul ședinței de joi, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă se întâlnesc pentru prima dată după șirul atacurilor și ironiilor lansate în ultimele zile.

Vă reamintim că în urmă cu o săptămână, după ce nu au reușit să ajungă la un numitor comun privind stabilirea datei alegerilor prezidențiale, liderii Alianței PSD-PNL au început să se atace reciproc.

Cel care a deschis războiul declarațiilor dintre social-democrați și liberali a fost Marcel Ciolacu care a acuzat PNL că „vrea să schimbe regulile jocului”.

Liderul social-democrat nu s-a oprit aici și a lansat un atac fără precedent la adresa lui Nicolae Ciucă, spunând că ”onoarea nu este doar pe panouri, onoarea este și în discuțiile în cadrul coaliției”.

Însă, nici liderul liberal nu s-a lăsat mai prejos și într-o înregistrare publicată pe rețelele de socializare, a contraatacat, declanșând ulterior un val de reacții dure din partea membrilor PSD.

„În ceea ce privește data alegerilor prezidențiale, trebuie să fie foarte clar: în cadrul acestei negocieri, Partidul Național Liberal va respecta termenele și prevederile legale și va opera exclusiv pe baza principiilor democratice. Nu pe baza intereselor conducerii PSD”, a declarat Nicolae Ciucă, pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte:...
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte: „Avem o listă de așteptare și primim clienți de peste tot”
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Maria e bucătăreasă şi străbate ţara-n lung şi-n lat. Ideea care i-a venit...
Maria e bucătăreasă şi străbate ţara-n lung şi-n lat. Ideea care i-a venit după ce s-a întors de la muncă din Italia
Schimbare de look a singurei femei care l-a făcut bunic pe Ion Ţiriac....
Schimbare de look a singurei femei care l-a făcut bunic pe Ion Ţiriac. Fanii au reacţionat imediat
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
ÎNȚELEGERE făcute de Iohannis cu Zelenski. Ce înseamnă pentru România
ÎNȚELEGERE făcute de Iohannis cu Zelenski. Ce înseamnă pentru România
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv....
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv. Ce au făcut autoritățile. Ultimele clipe din viața tinerei moarte la Bușteni
Omenirea, amenințată de mari cutremure. Cauza care provoacă mișcările seismice
Omenirea, amenințată de mari cutremure. Cauza care provoacă mișcările seismice
Dana Rogoz a făcut anunţul dup 12 ani de căsnicie cu Radu
Dana Rogoz a făcut anunţul dup 12 ani de căsnicie cu Radu
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a...
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a încercat să îi înlocuiască. Surprinzător ce a urmat
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e...
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e un colț de Rai, iar prețurile sunt mici