News

Ședință CSAT: România va trimite 200 de militari pentru a ajuta la evacuarea afganilor care au lucrat pentru NATO. Update

În ședința CSAT, convocată miercuri de Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, s-a decis trimiterea a 200 de militari pentru a ajuta la evacuarea afganilor care au lucrat pentru NATO
25.08.2021 | 19:21
Sedinta CSAT Romania va trimite 200 de militari pentru a ajuta la evacuarea afganilor care au lucrat pentru NATO Update
ADVERTISEMENT
25-08-2021
16:22

România trimite 200 de militari în Afganistan, pentru a ajuta la evacuarea cetățenilor afgani care au lucrat pentru NATO

În ședința de miercuri, Consiliul Suprem de apărare a Țării a decis ca țara noastră să trimită 200 de militari în Afganistan.

„Membrii CSAT au apreciat modul în care Celula interinstituțională de criză coordonată de către Ministerul Afacerilor Externe, cu sprijinul direct al Serviciului de Informații Externe, Ministerului Apărării Naționale și Serviciului Român de Informații, a gestionat atât acțiunile concrete derulate rapid și eficient, cât și comunicarea publică în timp real în ceea ce privește repatrierea a 49 de cetățeni români care au solicitat acest lucru şi efortul pentru relocarea cetățenilor afgani – colaboratori ai autorităților române şi ai organizațiilor internaţionale, studenți cu burse în România, categorii vulnerabile precum jurnaliști, activişti pentru drepturile omului, magistrați,” se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Țara noastră va continua eforturile de a aduce pe teritoriul României persoanele din categoriile de mai sus. Până în prezent, accesul acestora pe aeroport a fost împiedicat.

„România va continua să sprijine, inclusiv prin fonduri ale asistenței umanitare și asistenței pentru dezvoltare, proiecte care să ajute direct la ameliorarea situației cetățenilor afgani din Afganistan și a refugiaților afgani.”

În cadrul CSAT s-a decis activarea Comitetului interministerial Coaliția Națională pentru Integrarea Refugiaților. „Ministerul Afacerilor Interne va evalua urgent capacitatea de preluare a refugiaților/azilanților și posibilitatea de extindere a acesteia. Totodată, va fi intensificată colaborarea cu instituțiile europene de resort, în primul rând FRONTEX, precum și cu statele vecine care ar putea fi vizate, alături de România, de potențiale valurile migraționiste dinspre Afganistan”.

„Membrii CSAT au concluzionat că se impun modificări de urgență ale cadrului normativ al Ministerului Afacerilor Interne și al Ministerului Afacerilor Externe pentru completarea capacităților de răspuns la situațiile din teren, astfel încât statul român să poată oferi în mod eficient asistență pe palierul preluării și relocării de cetățeni afgani.

Nivelul de implicare a statului român în efortul solidar al comunității internaționale de preluare a refugiaților a reprezentat un alt subiect analizat în cadrul CSAT. În acest sens, s-a dispus începerea pregătirilor necesare.

Pentru România, schimbarea de regim din Afganistan poate avea consecințe în planul securității, din cauza pericolelor reprezentate de extremism, terorism, exportul de instabilitate în regiune, traficul de droguri și arme, migrația ilegală, care trebuie contracarate. În acest context, România va lua măsurile necesare și va rămâne angajată în apărarea intereselor naționale și ale cetățenilor noștri și, în egală măsură, va participa, în mod solidar, alături de partenerii și aliații noștri, la efortul internațional de a depăși această criză, pe multiplele ei planuri.

În cadrul ședinței CSAT a fost abordată și decizia Consiliului Nord-Atlantic de a  declanșa o operație militară pentru evacuarea cetățenilor afgani care au lucrat pentru misiunile NATO în Afganistan, precum și a membrilor familiilor acestora.

Operația NATO va consta, în principiu, în preluarea cetățenilor afgani din bazele temporare din Kuweit și Qatar și relocarea acestora în baze temporare de staționare de pe teritoriul statelor aliate, cu asigurarea serviciilor esențiale.

În acest sens, pe baza elementelor de planificare inițială comunicate de Comandamentul Forțelor Aliate în Europa, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a hotărât participarea Armatei României la această operație de evacuare și relocare a cetățenilor afgani cu un efectiv de maximum 200 de militari, începând cu luna august 2021, pentru o perioadă de cel mult 6 luni.

Membrii CSAT au concluzionat că gestionarea consecințelor situației din Afganistan, pe termen scurt, mediu și lung, inclusiv sub aspectul lecțiilor învățate, va reprezenta unul dintre aspectele importante ale unei mai bune cooperări practice, în complementaritate, între NATO și UE, iar România va participa la acest efort.

De asemenea, membrii Consiliului au subliniat necesitatea unei coordonări sporite privind comunicarea strategică și combaterea dezinformării”.

25-08-2021
14:50

Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării s-a terminat

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a încheiat ședința de miercuri. Rămâne de văzut la ce concluzii s-a ajuns.

25-08-2021
13:29

Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării a început

Ședința Consiliului Suprem de Apărare a țării a început la ora 16:00. Subiectele de discuție vor fi situația din Afganistan și implicațiile acesteia pentru țara noastră.

Miercuri, 25 august, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) se întrunește în prima reuniune după retragerea SUA şi a aliaţilor săi din Afganistan.

Tema anunţată oficial este ”situaţia de securitate din Afganistan şi implicaţiile sale pentru România”.

ADVERTISEMENT

Ședință CSAT convocată de Klaus Iohannis. Se discută situaţia din Afganistan şi implicaţiile acesteia pentru România

Consiliul Suprem de Apărare a Țării se reunește în cursul acestei zile, începând cu ora 16,00, la Palatul Cotroceni.

Potrivit unui comunicat emis de Administrația Prezidențială de săptămâna trecută, pe ordinea de zi a şedinţei este inclusă tematica referitoare la situaţia de securitate din Afganistan şi implicaţiile acesteia pentru România.

ADVERTISEMENT

”Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc miercuri, 25 august 2021, începând cu ora 16:00, la Palatul Cotroceni.

Pe ordinea de zi a ședinței este inclusă tematica referitoare la situația de securitate din Afganistan și implicațiile acesteia pentru România”, se arată pe site-ul prezidențial.

ADVERTISEMENT

Premierul Florin Cîţu a declarat la finele săptămânii trecute că discuțiile referitoare la o eventuală cotă de refugiaţi afgani în România vor avea loc în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi la nivelul Uniunii Europene, întrebat de presă pe acest subiect.

”În ceea ce priveşte o eventuală cotă de refugiaţi în România, aceste discuţii vor avea loc în primul rând la nivelul Comisiei, al Uniunii Europene şi după aceea vom discuta şi în România. Bineînţeles, vom discuta şi în şedinţa de CSAT de săptămâna viitoare”, a spus premierul într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria.

ADVERTISEMENT

Forțele Aeriene au evacuat 16 cetățeni români din Kabul

Duminică, 22 august, s-a încheiat procesul de evacuare a tuturor celor 16 români blocați în Capitala Afganistanului, Kabul, care ceruseră să fie evacuați după ce regimul talibanilor a revenit la putere.

Un contingent de 15 cetățeni evacuați din Afganistan a ajuns în România cu o aeronavă Hercules, sâmbătă. Avionul a aterizat în România în jurul orei 13:00. Românii au fost întâmpinați de miniștrii Nicolae Ciucă și Bogdan Aurescu.

Apoi, în cursul zilei de duminică, ultimul dintre cetățenii români aflați în Afganistan, care își exprimase dorința de a fi evacuat, a ajuns în siguranță pe Aeroportul Internațional din Islamabad. Aici, acesta a fost preluat de personalul Ambasadei României din Pakistan, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE)

Românul lucra pentru un program ONU și avea dublă cetățenie, a României și a Republicii Moldova. El a fost evacuat ”cu sprijinul partenerilor internaționali, în pofida condițiilor extrem de dificile din teren”.

MAE transmite că, în prezent, ”toți cetățeni români care au solicitat sprijin pentru evacuare autorităților române se află în siguranță în afara teritoriului afgan”.

ADVERTISEMENT
Gregorian Bivolaru, arestat la Paris. Îşi obliga victimele să plătească
Gregorian Bivolaru, arestat la Paris. Îşi obliga victimele să plătească "în natură": videochat sau munci manuale. Ţinea 26 de femei în casă
Cum a numit-o Dumitru Dragomir pe Clotilde Armand, după ce primarul Sectorului 1...
Cum a numit-o Dumitru Dragomir pe Clotilde Armand, după ce primarul Sectorului 1 i-a trimis un buldozer la hotel
Fostul căpitan din Liga 1, dezlănțuit în stradă pentru AUR: „CINE SUNTEM NOI?”...
Fostul căpitan din Liga 1, dezlănțuit în stradă pentru AUR: „CINE SUNTEM NOI?” » S-a întors în politică și îi face jocurile lui George Simion: imagini incredibile surprinse în week-end
Milionarul celebru din România care nu s-a lăsat intimidat de clanul Caran! Ce...
Milionarul celebru din România care nu s-a lăsat intimidat de clanul Caran! Ce a făcut după ce a rămas fără Bentley şi Ferrari
Lacul din România care crește continuu, interzis. De ce nimeni nu mai are...
Lacul din România care crește continuu, interzis. De ce nimeni nu mai are voie să se apropie de ape VIDEO
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit...
Ce s-a întâmplat la priveghiul Ronei Hartner din Toulon? Sora artistei a povestit cu amărăciune: Biserica era plină de…
CUTREMUR total în AUSTRIA! Decizia care trimite o undă de șoc în toată...
CUTREMUR total în AUSTRIA! Decizia care trimite o undă de șoc în toată Europa
Sore Mihalache, nefericită în dragoste. Artista despre idila cu Roman Miheţ
Sore Mihalache, nefericită în dragoste. Artista despre idila cu Roman Miheţ
CUTREMURĂTOR! Trupul Ronei Hartner a ajuns în țară. Ce s-a întâmplat la aeroport!...
CUTREMURĂTOR! Trupul Ronei Hartner a ajuns în țară. Ce s-a întâmplat la aeroport! Ți se face pielea de găină!
Cum arată Bianca Drăgușanu după ce și-a făcut 'cat eyes' chirurgical. S-a filmat...
Cum arată Bianca Drăgușanu după ce și-a făcut 'cat eyes' chirurgical. S-a filmat când medicul i-a cusut pleoapele
Reacția Andreei Esca atunci când fiica ei și-a cumpărat BMW în valoare de...
Reacția Andreei Esca atunci când fiica ei și-a cumpărat BMW în valoare de 60.000 de euro
Leguma nelipsită din ciorbele românilor care poate provoca boli grave, inclusiv cancer. E...
Leguma nelipsită din ciorbele românilor care poate provoca boli grave, inclusiv cancer. E periculoasă când e reîncălzită
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!