News

Decizie importantă în CSAT. Klaus Iohannis: “România va aloca 2,5% din PIB pentru Apărare”. Update

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) s-a reunit marți, la Palatul Cotroceni, sub conducerea președintelui Klaus Iohannis, în a doua ședință de la începutul războiului din Ucraina.
01.03.2022 | 15:10
Decizie importanta in CSAT Klaus Iohannis Romania va aloca 25 din PIB pentru Aparare Update
CSAT analizează criza de securitate din estul Europei și pregătește măsuri pentru gestionarea fluxului de refugiați. Sursa foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT
01-03-2022
13:11

Măsurile anunțate de Klaus Iohannis în urma ședinței CSAT

”Suntem cu toții indignați  de atacul Rusiei. Nu putem accepta ca harta Europei să fie redesenată prin violență, într-un conflict militar fără sens. Un lucru este însă evident: indiferent de deznodământul acțiunii miltiare , există deja un învingător, poporul ucrainean, care a devenit simbolul luptei pentru libertate, împotriva unui invadator.

Agresiunea rusă a generat o mișcare de solidaritate și de unitate a întregii lumi democratice. A arătat capacitatea NATO de a răspunde unitar în fața unui agresor. UE demonstrează din nou că e o mare familie, că împreună suntem mai puternici.

Apartenența României la cele două structuri, dublată de parteneriatul strategic foarte solid cu SUA reprezintă, fără îndoială, cel mai mare câștig al nostru din ultimii 30 de ani. Țara noastră a fost implicată substanțial și acționează permanent pentru a oferi sprijin Ucrainei și cetățenilor care caută refugiu în țara noastră.

Le mulțumesc tuturor românilor care sprijină eforturile consistente ale autorităților pentru gestionarea situației refugiaților. 

Am decis în CSAT o serie de măsuri:

În primul rând, vom intensifica la nivel bilateral și aliat demersurile pentru consolidarea semnificativă a posturii de descurajare și apărare pe flancul estic, în perioada imediat următoare.

Este necesară susținerea pe diverse dimensiuni a Republicii Moldova, care se confruntă cu un val crescut de refugiați. Am decis o serie de măsuri de sprijin: contribuția României la efortul comunității internaționale – am decis înființarea pe teritoriul țării a unei facilități logistice, un așa numit ”hub” care să  permită colectarea și transportul donațiilor către Ucraina. Totodată, am hotărât intensificarea măsurilor pentru a ajuta refugiații din Ucraina și a gestiona integrat un aflux masiv de persoane ce intră în țara noastră.

Dincolo de decizii concrete, consider că prezenta criză arată că, din punct de vedere strategic, sunt necesare noi acțiuni consolidate ale României pe cel puțin două dimensiuni. Am definit astfel două obiective strategice: în primul rând e nevoie de creșterea capacității de apărare a statului român. Consider că se impune creșterea procentului din PIB de la 2% cât este în prezent la 2,5%. În al doilea rând, se impune realizarea independenței energetice a României, prin dezvoltarea energiilor regenerabile și nucleare civile. Vor fi necesare decizii politice și trebuie puse în aplicare planuri de acțiune concretă la nivelul instituțiilor competente.”

01-03-2022
12:18

Ședința CSAT s-a încheiat

După mai bine de două ore de discuții, ședința Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-a încheiat.

Urmează ca președintele Klaus Iohannis sau Administrația Prezidențială să prezinte deciziile luate de oficiali.

Pe ordinea de zi a ședinței au fost incluse subiecte referitoare la ”evoluţiile privind situaţia de securitate euroatlantică în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi implicaţiile pentru România şi la măsurile pentru gestionarea integrată a unui eventual flux masiv de refugiaţi/persoane strămutate pe teritoriul naţional, în contextul securitar internaţional”, anunță site-ul prezidențial.

Marți, de la ora 12.00, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se reuneşte la Palatul Cotroceni, sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis.

CSAT analizează criza de securitate din estul Europei și pregătește măsuri pentru gestionarea fluxului de refugiați

Ziua 6 a războiului din Ucraina aduce o nouă ședință a celor mai importanți factori de decizie din România. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe ordinea de zi a şedinţei CSAT sunt incluse două mari subiecte.

ADVERTISEMENT

Primul dintre ele este legat de evoluțiile privind situația de securitate euroatlantică în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

Al doilea se referă la implicaţiile pentru România şi măsurile pentru gestionarea unui flux ridicat de refugiaţi care se așteaptă să intre pe teritoriul naţional, în contextul crizei umanitare din statul vecin.

ADVERTISEMENT

Prima ședință a CSAT în contextul crizei grave de la graniță a avut loc joia trecută și a avut ca temă implicațiile asupra securităţii euroatlantice în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

La finalul întâlnirii de atunci, Klaus Iohannis a afirmat că România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina, iar românii nu trebuie să se teamă pentru siguranţa lor.

ADVERTISEMENT

”Dragi români, ştiu că sunteţi îngrijoraţi de conflictul care are loc nu departe de graniţele ţării noastre, dar vă asigur: niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranţa sa şi a familiei sale”, a spus șeful statului.

Tot atunci, liderul de la Cotroceni a mai spus că țara noastră este pregătită să facă faţă oricăror consecinţe economice şi umanitare pe care le-ar putea genera un eventual conflict de durată între Rusia şi Ucraina.

ADVERTISEMENT

Peste 500.000 de refugiați din Ucraina au ajuns în România și în statele vecine

Aproape 520.000 de refugiaţi din Ucraina au trecut începând de joi frontiera spre ţări vecine după declanşarea invaziei ruse, potrivit celui mai recent recensământ al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

În țara noastră au ajuns, începând de joi, 34.361 de persoane din Ucraina, potrivit UNHCR, cu 2.000 mai mulţi în decursul zilei de luni.

ADVERTISEMENT