News

România va dona Ucrainei un sistem de rachete Patriot. Zelensky mulțumește țării noastre pentru ajutorul primit. Update

Președintele Klaus Iohannis a convocat ședință CSAT la Palatul Cotroceni, joi, 20 iunie 2024. România a decis să doneze Ucrainei un sistem Patriot.
20.06.2024 | 19:28
Romania va dona Ucrainei un sistem de rachete Patriot Zelensky multumeste tarii noastre pentru ajutorul primit Update
Ședință CSAT la Cotroceni. Foto Administrația Prezidențială
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a convocat ședință CSAT la Cotroceni, joi, 20 iunie, începând cu ora 13:00. Pe agenda privind temele abordate se află subiecte importante, inclusiv cel referitor la posibilitatea donării sistemului Patriot Ucrainei.

UPDATE: Zelensky a mulțumit României pentru sistemul Patriot donat Ucrainei

Președintele Volodimir Zelenski al Ucrainei a exprimat recunoștință României și președintelui Klaus Iohannis, după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a hotărât joi să trimită un sistem de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina. Președintele ucrainean a transmis un mesaj pe rețeaua X.

ADVERTISEMENT

„Sunt recunoscător României și Președintelui Klaus Iohannis pentru că au luat decizia de a oferi Ucrainei un sistem suplimentar de apărare aeriană Patriot. Această contribuție crucială ne va consolida scutul aerian și ne va ajuta să ne protejăm mai bine oamenii și infrastructura critică de teroarea aeriană rusă. Apreciez conducerea puternică și sprijinul principial al României pentru Ucraina.

Important este că acest pas întărește securitatea nu numai în Ucraina, ci în întreaga noastră regiune și în Europa. Punând capăt terorii rusești acum, Ucraina previne o potențială agresiune împotriva Moldovei, României, statelor baltice și tuturor vecinilor noștri. Este esențial ca Ucraina să aibă instrumentele necesare pentru a învinge teroarea rusă acum, astfel încât nimeni altcineva să nu se mai confrunte în viitor cu acțiunile agresive ale Rusiei la scară mai largă”, a transmis președintele ucrainean, Volodimir Zelensky, pe X.

ADVERTISEMENT

UPDATE: România va dona Ucrainei un sistem de rachete Patriot

Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a decis, joi, în cadrul ședinței convocate de președintele Klaus Iohannis, donarea către Ucraina a unui sistem Patriot.

”Având în vedere deteriorarea semnificativă a situaţiei de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante şi masive ale Rusiei asupra civililor şi a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum şi consecinţele regionale ale acestei situaţii, inclusiv asupra securităţii României, în strânsă coordonare cu Aliaţii, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT”, a transmis CSAT.

ADVERTISEMENT

Conform reprezentanților CSAT, ”donarea se face se face cu condiţia continuării negocierilor ţării noastre cu Aliaţii, în special cu partenerul strategic american, în vederea obţinerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecţiei spaţiului aerian naţional, de modernizare a Armatei României şi de asigurare a interoperabilităţii cu sistemul NATO”.

Ședință CSAT la Cotroceni. Zi decisivă pentru livrarea sistemului Patriot

Astfel, astăzi se va decide dacă România va livra rachete Patriot forțelor de la Kiev, pentru a se apăra în războiul cu Rusia. Miercuri, surse citate de Digi 24 au dezvăluit că MApN nu ar fi de acord ca țara noastră să doneze sistemul.

ADVERTISEMENT

Însă, nu este exclus ca decizia să fie una favorabilă Ucrainei după discuțiile de astăzi din cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării. De asemenea, vor fi analizate tematici privind domeniul securității naționale.

Reamintim că discuțiile privind livrarea sistemului Patriot au început după întâlnirea din primăvară a președintelui Iohannis cu liderul american Joe Biden, care a solicitat României acest lucru. Ulterior, șeful statului a precizat că țara noastră va „ceda ceva” dacă va primi altceva la schimb.

Președintele Iohannis va anunța ce decizie a luat privind candidatura la șefia NATO

Un alt subiect așteptat este cel al candidaturii președintelui la șefia NATO. Klaus Iohannis ar urma să spună dacă decide să meargă mai departe în această cursă. Șeful statului a declarat, miercuri, că va face un anunț oficial în cadrul CSAT.

Într-o conferință de presă comună cu președintele Italiei, Sergio Mattarella, Iohannis a fost întrebat dacă își menține candidatura la șefia NATO, având în vedere că Slovacia și Ungaria îl vor susține pe Mark Rutte.

„Despre NATO mai mult mâine. Aceste chestiuni le voi prezenta prima dată în CSAT, după aceea și opiniei publice. Pot să vă asigur că mâine după-amiază veți fi integral lămuriți și putem să mergem mai departe”, a transmis Klaus Iohannis.

Ce subiecte se află pe agenda ședinței CSAT, potrivit Administrației Prezidențiale:

  1. „Obiectivele României pentru Summitul NATO din 2024.
  2. Forţele şi mijloacele Armatei României ce pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2025.
  3. Stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse. Implicaţii pentru România.
  4. Analiza privind posibilitatea transferului unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT către Forţele Armate ale Ucrainei.
  5. Avizarea solicitărilor pentru obţinerea autorizării de utilizare a echipamentelor de infrastructură 5G, depuse de către Bithat Solutions SRL şi ASEE Solutions SRL.”

Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării a fost convocată de președintele României, Klaus Iohannis, pe 11 iunie 2024. Amintim că ultima ședință CSAT a avut loc în luna februarie a acestui an.

 

 

ADVERTISEMENT