Președintele interimar, Ilie Bolojan, a convocat prima ședință a Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) din 2025, vineri, 28 martie, la ora 13:00. Vor fi discutate subiecte importante privind situația războiului din Ucraina și a securității naționale.
Membrii CSAT au aprobat dotarea Forţelor Navale Române cu o navă nouă, de tip corvetă uşoară. „Dotarea cu o astfel de navă va avea un impact semnificativ asupra flotei existente, fiind parte a programelor de modernizare şi înzestrare aflate în diferite faze de derulare”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
În cadrul şedinţei CSAT s-a mai discutat s-au discutat şi măsurile pe care România le va continua la nivel naţional pentru gestionarea eficientă a situaţiei din imediata vecinătate, precum şi acţiunile menite să consolideze contribuţia la apărarea colectivă în cadrul NATO.
„Este clar că trebuie să ne asumăm, împreună cu partenerii europeni, un rol mai important în menţinerea păcii pe continentul european. Aceasta înseamnă că este necesar să luăm în calcul, în viitor, o creştere etapizată a procentului din PIB alocat cheltuielilor de apărare, fără a crea dezechilibre bugetare, utilizând în acest sens instrumentele europene.
Totodată, pentru a răspunde eficient noilor provocări geopolitice, este necesar ca România să adopte o strategie proactivă, consolidându-şi, totodată, relaţia bilaterală cu SUA, în vederea menţinerii unei prezenţe militare americane consistente pe teritoriul României, esenţială pentru interesele de securitate ale ţării noastre. Consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare, în special pe Flancul Estic, rămâne o prioritate”, se mai arată în comunicat.
Tot în cadrul CSAT, Ilie Bolojan a prezentat rezultatele discuţiilor de la Summitul dedicat Ucrainei, de la Paris, organizat joi.
„Toţi liderii prezenţi au reafirmat continuarea susţinerii financiare şi militare pentru Ucraina şi sprijinul ferm pentru o soluţie negociată, care să conducă la o pace robustă, în interesul Ucrainei şi al Europei. A fost evidenţiată şi importanţa consolidării, în continuare, a Flancului Estic. Acţiunile concrete ale ţării noastre au ca obiectiv consolidarea contribuţiei europene la asigurarea securităţii Ucrainei, a regiunii noastre şi a Europei. Ca stat riveran la Marea Neagră, România urmăreşte cu maximă atenţie toate discuţiile legate de armistiţiu, monitorizarea acestuia şi asigurarea siguranţei navigaţiei în zonă”, se mai arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.
Ora întrunirii a fost schimbată, după ce inițial Administrația Prezidențială anunțase că ședința va avea loc la ora 12:00. Consiliului Suprem de Apărare a Țării se va reuni la Palatul Cotroceni.
În cadrul ședinței CSAT se va discuta despre stadiul războiului dintre Ucraina și Rusia, izbucnit în februarie 2022, dar și despre implicațiile pentru țara noastră în contextul negocierilor pentru semnarea unui acord de pace între cele două state implicate în conflict.
Totodată, în cadrul întâlnirii se va discuta despre activitatea din 2024 a instituțiilor cu atribuții în securitatea statului român, dar și despre obiectivele pentru acest an privind domeniul securității naționale.
Ședința CSAT se desfășoară după Reuniunea pentru Pace și Securitate de la Paris, organizată joi, la care a participat și președintele interimar. Liderii europeni au stabilit să fie creat un grup de lucru pentru a monitoriza acordul de 30 de zile de încetare a focului la Marea Neagră.
Din acest grup va face parte și România. „Înţelegerea se referă la Marea Neagră, o zonă care este strategică pentru România.
Pentru că avem investiţii importante, pentru că o bună parte din exporturile noastre se fac pe zona de naval, pentru că portul Constanţa este cel mai important port la Marea Neagră, România va participa la acest grup de lucru.
Prin infrastructura pe care o are, radare, drone, Poliţia aeriană, dar şi colaborarea cu Turcia şi Bulgaria pe partea de deminare, vom colabora în aşa fel încât acest acord să fie respectat”, a transmis, joi, președintele interimar.