News

Ciucă promite finanțarea a 2500 de școli pentru a reduce abandonul școlar. Mai multe proiecte aprobate într-o ședință de Guvern. Update

Guvernul condus de Nicolae Ciucă s-a întrunit, joi, în a treia ședință, din această săptămână, care a vizat mai multe proiecte, printre care reducerea abandonului școlar al elevilor sau finanțarea sistemului feroviar.
30.12.2021 | 17:45
Ciuca promite finantarea a 2500 de scoli pentru a reduce abandonul scolar Mai multe proiecte aprobate intro sedinta de Guvern Update
ADVERTISEMENT
30-12-2021
15:49

Ședința de Guvern s-a încheiat. Ce proiecte s-au aprobat

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a prezentat principalele proiecte aprobate joi de către Guvern.

”Proiecte aprobate astăzi în ședința de Guvern: aprobarea programului de reducere a abandonului școlar, hotărârile privind dezvoltarea infrastructurii feroviare și transferul modal către calea ferată a fluxului de transport, călători și marfă. Este vorba de creșterea finanțării traficului feroviar cu cel puțin  20% până în 2026, OUG privind serviciul de alimentare cu apă și de canalizare. România are la dispoziție în anii următori prin PNRR aproape 1 miliard de euro pentru managementul sustenabil al sectorului de apă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

30-12-2021
12:26

O nouă ședință de Guvern. Proiecte aflate pe masa Executivului

Premierul Nicolae Ciucă a făcut declarații la începutul ședinței de Guvern. A prezentat proiectele aflate pe ordinea de zi, și care au fost aprobate, printre care reducerea abandonului școlar, prin finanțarea a 2500 de școli, suplimentarea cu 25% a bugetului pentru sectorul feroviar pentru a fi îmbunătățit. Totodată, prim-ministrul a spus că se va discuta și despre racordarea mai multor zone din țară la rețelele de apă.

Înainte de ședința de Guvern, Nicolae Ciucă a avut o întrevedere și cu medicii de familie, în urma căreia a constatat că 90% sunt imunizați.

”Am aflat ca 90% dintre medici sunt vaccinați, ceea ce este un lucru imbucurator.  La nivelul Guvernului vom asigura sistemul sanitar sa faca fata sistemului pandemiei. In sedinta de astazi vom continua sa aprobam toate elementele care constituie indeplinierea tuturor jaloanelor și țintelor din PNRR. Reprezinta cea mai importanta obiectiv din acest an.

Este cel mai important proiect de redresare si rezilienta. Este o sumă importanta de bani, 30 mil de euro.Am avut discutii aplicate cu membrii Guvernului.

A fost nevoie să acceleram viteza de lucru. Vorbim despre proiecte si reforme asumate, astfel incat beneficiile lor sa fi resimtite de cetateni.

De exemplu, in educatie, este reducerea abandonului scolar, printr-un program pe care-l vom aproba astazi, tintă din PNRR. Este o masura care va asigura copiilor o sansa la o viata mai buna.

În sectorul feroviar, scopul este sa creasca bugetul cu 25% pana in 2026 . Transportul feroviar trebuie să fie rapid.

Printr-o OUG aprobata astazi vom face posibila racordarea la apă a mai multor localităti.”, a declarat Nicolae Ciuca la începutul sedintei de Guvern.

Pentru a treia zi la rând, executivul se reunește într-o ședință de Guvern. Întâlnirea va avea loc astăzi, de la 14:00, au transmis reprezentanții instituției.

Pe lista discuțiilor se află o Hotărâre de Guvern care modifică și completează HG 1048/2006 privind cerințele minime de securitate și sănătate pentru utilizarea de către lucrători a echipamentelor individuale de protecție la locul de muncă.

ADVERTISEMENT

Un alt subiect pe ordinea zi se referă la un HG care modifică anexele 2 și 4 la HG 1007/2006 privind cerințele minime de securitate şi sănătate referitoare la asistența medicală la bordul navelor, conform Gândul.

Ședință de Guvern. Pe ordinea de zi se află mai multe HG. Au fost chemați medicii de familie

Cu doar o zi înainte de încheierea anului 2021, Guvernul condus de Nicolae Ciucă va dezbate un HG care vizează aprobarea Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar.

ADVERTISEMENT

Mai sunt câteva HG-uri prin care se vor aproba exproprieri în vederea unor lucrări de infrastructură, respectiv autostrada București-Brașov, tronsonul București-Ploiești și amenajarea unui pasaj pietonal subteran – intersecție DN 1 cu strada Urlătoarei, conform sursei citate.

Alte HG-uri de pe masa Guvernului aprobă bugetele pentru aeroporturi pe 2021 și bugetele altor instituții guvernamentale.

ADVERTISEMENT

A treia ședință de Guvern din această săptămână. Se vor aproba bugetele pentru aeroporturi pe 2021

Guvernul s-a întrunit și miercuri de la ora 17:30. Printre subiectele abordate s-a aflat și un proiect de hotărâre privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, pentru Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) pentru finanţarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) – etapele I şi II.

Totodată, s-a dezbătut și un proiect de hotărâre privind alocarea unei sume tot din Fondul de rezervă pentru susţinerea activităţii aeroporturilor regionale pentru care consiliile judeţene au calitatea de autoritate publică tutelară.

ADVERTISEMENT

Premierul Nicolae Ciucă anunţa marți, 28 decembrie, că va fi acordat un sprijin financiar pentru 12 aeroporturi regionale din ţară, afectate în perioada pandemiei.

“Transportul aerian a fost cel mai afectat în această perioadă de criză. De aceea, astăzi vom aproba cadrul pentru sprijinul financiar pentru 12 aeroporturi regionale, ce va consta în alocarea a 84 de milioane de lei.

Sunt fonduri care vor sprijini aeroporturile din Cluj, Iaşi, Sibiu, Craiova, Bacău, Suceava, Arad, Maramureş, Oradea, Satu Mare, Târgu Mureş şi Tulcea”, a declarat Ciucă, în debutul ședinţei de guvern din 28 decembrie.

ADVERTISEMENT