News
notix pixel id

Guvernul a decis amânarea creşterii pensiilor, eliminarea voucherelor și a gratuității pentru studenți. Update

18.02.2021 | 18:09
Guvernul a decis amânarea creşterii pensiilor, eliminarea voucherelor și a gratuității pentru studenți. Update
Ședință de Guvern privind adoptarea OUG pe tema pensiilor, voucherelor și a eliminării gratuității studenților. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Joi, la Palatul Victoria, a avut loc o ședință de Guvern privind adoptarea Ordonanței de Urgență (OUG) pe tema pensiilor, voucherelor și a eliminării gratuității studenților.

UPDATE, ORA 18.00:  Premierul Florin Cîţu a anunţat că a fost adoptat proiectul OUG privind amânarea creşterii pensiilor şi suspendarea voucherelor de vacanţă.

“A fost aprobată ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Este vorba de ordonanţa de urgenţă de care aveam nevoie pentru a putea adopta legea bugetului. Această ordonanţă va fi publicată în Monitorul Oficial şi, după aceea, mâine, vom avea şedinţă de Guvern în care vom aproba legea bugetului pentru 2021”, a explicat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de guvern.

ADVERTISEMENT

De asemena, premierul a anunţat că a fost eliminat sporul pentru personalul instituţiilor Prefectului de 30%, iar valoarea punctului de pensie de menţine la 1.442 de lei în 2021. Astfel, se realizaează o economie la bugetul de stat de aproape 9 miliarde de lei.

“Se prorogă până la 1 aprilie 2022 intrarea în vigoare a Legii 195/2020 privind statutul personalului feroviar. Se instituie un cadru legal necesar pentru ca sumele rămase necheltuite din alocările pentru facilităţile transport studenţi să poată fi utilizate de către universităţi în anii următori şi pentru alocarea de burse pentru studenţi. Se modifică Legea educaţiei naţionale în sensul stabilirii dreptului studenţilor să beneficieze de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport şi abrogarea prevederilor prin care se reglementa ca studenţii să beneficieze de gratuitate”, a precizat Cîţu.

ADVERTISEMENT

Luni, Ministerul Finanţelor a publicat proiectul OUG care prevede toate măsurile pe care le-a anunţat anterior premierul Florin Cîțu: suspendarea voucherelor de vacanţă, amânarea până în 2022 a majorării pensiilor şi anularea gratuității pentru studenți la călătoriile cu trenul.

Potrivit Digi24, Guvernul se reuneşte joi, de la ora 16:00, într-o ședință în care ar urma să adopte ordonanţa de urgenţă cu privire la măsurile pentru bugetul pe 2021.

ADVERTISEMENT

Ședință de Guvern privind adoptarea OUG pe tema pensiilor, voucherelor și a eliminării gratuității studenților

Pe 10 februarie, premierul Florin Cîțu a vorbit, la finalul unei ședinței de Guvern, despre Ordonanța de Urgență (OUG) care prevede o reducere a cheltuielilor structurale. Această OUG prevede o creștere a punctului de pensie, însă doar de la 1 ianuarie 2022, precum și modificări legate de vouchere și de gratuitățile pentru srudenți.

Toate aceste aspecte urmează a fi clarificate și definitivare joi, de la ora 16:00, atunci când are loc, la Palatul Victoria, o nouă ședință de Guvern.

ADVERTISEMENT

La începutul acestei săptămâni, primul ministru a declarat că ordonanţa privind măsurile pentru bugetul din 2021 va fi aprobată într-o şedinţa de Guvern, printre aceste măsuri menţionând ajutoare de stat pentru HoReCa, acordarea de vouchere de vacanţă, ajutoare prin IMM Invest, prelungirea măsurilor active până în 30 iunie 2021.

”Va fi o ordonanţă care va fi pusă în transparenţă şi va fi aprobată în şedinţa de Guvern. Se prelungesc măsurile active până la 30 iunie 2021. Munca flexibilă este o măsură care cred că se va permanentiza în România.

ADVERTISEMENT

În continuare sunt acele măsuri de ajutor de stat prin intermediul IMM Invest, noutatea că Agro IMM Invest o să fie aprobat în şedinţa următoare de Guvern, sper să fie gata cu toate avizele. Este o măsură pe care o aşteaptă cei din sectorul agricol, cu garanţii de până la 1 miliard de lei”, a spus Cîţu, la Palatul Victoria.

Când va ajunge în Parlament proiectul de Buget pe 2021

Potrivit sursei citate, la ședința Executivului de joi urmează să fie adoptat proiectul de buget pe anul 2021. Înainte însă, Guvernul trebuie să mai primească un aviz de la Consiliul Economic și Social (CES) prin care poate da o ordonanță de urgență referitoare la plafonarea pensiilor, eliminarea voucherelor de vacanță pentru 2021, eliminarea sporului de Covid-19 pentru bugetarii care lucrează în Prefecturi și limitarea călătoriilor gratuite cu trenul pentru studenți.

Imediat după ce va fi aprobat de coaliție și adoptat de Guvern, proiectul legii bugetului pe anul 2021 trebuie trimis în Parlament pentru votul final.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri