News

DOCUMENT. Au fost aprobate noile măsuri adoptate de CNSU. Raed Arafat a anunțat restricțiile pentru nevaccinați. Update

Guvernul României a aprobat, sâmbătă, 2 octombrie, noile măsuri adoptate de CNSU pentru combaterea pandemiei.
02.10.2021 | 19:00
DOCUMENT Au fost aprobate noile masuri adoptate de CNSU Raed Arafat a anuntat restrictiile pentru nevaccinati Update
ADVERTISEMENT
02-10-2021
15:59

Hotărârea privind noile măsuri și interdicții a fost publicată în Monitorul Oficial

Guvernul a adoptat sâmbătă prin Hotărâre noile reglementări și interdicții decise în data de 30 septembrie de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Hotârârea adoptată astăzi de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial. Vezi AICI documentul complet.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a explicat în cadrul unei conferințe de presă măsurile care vor intra în vigoare.

”Hotărârea aprobată astăzi va permite desfășurarea unor activități doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a și a 180-a zi ulterioră confirmării infectării cu virusul, deci, cei trecuți prin boală”, a transmis Raed Arafat.

02-10-2021
11:08

Raed Arafat a anunțat noile restricții

Noi restricţii au fost aprobate, sâmbătă, în forma trimisă de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

“HG de modificare a hotărârii de prelungire a stării de alertă, aprobată azi va permite desfăşurarea unor activităţi doar pentru persoanele care sunt vaccinate sau dacă au trecut 10 zile de la schema de vaccinare”, a anunţat, sâmbătă, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

Conform hotărârii anunțate de șeful DSU, nunțile și botezurile vor avea loc cu până la 50%, dar nu mai mult de 200 de persoane. Competițiile sportive se vor desfășura doar cu 50% din capacitate, cu distanțare și mască de protecție.

Totodată, la concerte, cinematografe se va permite accesul cu 50% din capacitate. 

Persoanele care vor avea voie la evenimente sunt doar cele vaccinate sau cele care au trecut prin boală.

”De exemplu, organizarea evenimentelor doar cu participarea acestor persoane cu 50% din capacitate. În spaţiile închise sau deschise se pot desfăşura cu 50% cu purtarea măştii de protecţie. Cinema, spectacole şi teatre, tot pentru 50%.

Desfasurea în aer liber sunt permise cu participarea publiczului până la 50%. Activităţile recreative se desfăşoară ciu participarea a 10 persoane care nu lucrează împreună. Aceste date au fost stabilite în urma unei şedinţe, au fost trecute prin CNSU, iar astăzi prin procedura de Guvern”, a anunțat Raed Arafat.

Secretarul de stat a explicat și de ce nu li se va permite accesul la evenimente celor care se testează.

„Există un management al riscului. Considerăm activitățile cu risc și pentru a reduce riscul de ajunge la terapie intesivă. Testați pot ajunge la spital”, a declarat șeful DSU.

La spectacolele drive in pot participa membrii aceleiaşi familii sau cel mul patru persoane în maşină dacă sunt vaccinate sau trecute prin boală.
 
Totodată, organizarea de cursuri de instruire, workshop-uri este permisă până la 50% din capacitate, cu purtarea măştii şi păstrarea distanţei. 
 
Restaurantele şi cafenele pot primi clienţi până la 50% din capacitate maximă, între  orele 5 – 24, iar magazinele, mall-uri, vor fi deschise până la ora 22.00.

Vor fi achiziționate două avioane pentru transport medical

„S-a dat aviz pentru 40 de milioane de lei pentru achiziționarea a două avioane de transport medical. Licitația este fază finală.(…)

Vom avea două avioane moderne, noi, care vor deservi populația. Investiția este din fonduri europene”, a precizat șeful DSU.

Sâmbătă, 2 octombrie, Guvernul urmează să valideze, printr-o hotărâre, măsurile adoptate joi seara de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă privind gestionarea pandemiei de COVID-19.

În urmă cu 2 zile, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat Hotărârea nr. 76 prin care ministerele Educaţiei şi Sănătăţii sunt abilitate să modifice ordinul comun astfel încât elevii să poată participa fizic la cursuri şi după depăşirea ratei de infectare cu SARS-CoV-2 de 6 la mia de locuitori.

ADVERTISEMENT

Guvernul va aproba noile măsuri adoptate de CNSU pentru combaterea pandemiei

“Sunt două modificări, cea referitoare la şcoli şi am spus acolo că rămân cu prezenţă fizică (peste 6 la mia de locuitori – n.r.) şi vor fi acele teste non-invazive care se vor face şi decizia va fi de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, dacă de două ori pe săptămână sau o dată pe săptămână. Şi cealaltă decizie este doar o modificare, peste 6 la mie păstrăm activităţile aşa cum sunt, activităţile economice şi pentru HoReCa şi săli de sport şi alte activităţi, dar scoatem partea de testare, deci rămâne trecut prin boală şi vaccinat, pentru acces”, a declarat, joi seara, la TVR, premierul Florin Cîţu.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă abilitează ministerele Educaţiei şi Sănătăţii să stabilească modalităţile de adoptare a deciziilor de suspendare a prezenţei fizice la cursuri a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, în funcţie de cazurile confirmate la nivel de clasă/şcoală.

ADVERTISEMENT

În hotărare este prevăzută şi utilizarea testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pentru elevi, profesori/învăţători, educatori, dar şi majorarea cantităţilor stocurilor de urgenţă medicală cu produse, materiale şi echipamente sanitare necesare în procesul de vaccinare.

O altă decizie adoptată face referire la obligativitatea purtării măștii în spațiile publice închise în localitățile unde incidența a trecut de la 6 la 1000 de locuitori.

ADVERTISEMENT

În spațiile publice: piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura.

Totodată se va permite desfășurarea activităţilor cu participarea doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în cazul restaurantelor, barurilor, cluburilor şi discotecilor, cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, instituţiilor de cultură, evenimentelor private (nunţi, botezuri, mese festive etc.), cursurilor de instruire şi workshop-uri pentru adulţi, conferinţelor, sălilor de sport şi/sau fitness, jocurilor de noroc, piscinelor interioare, locuri de joacă pentru copii, săli de jocuri.

ADVERTISEMENT