News

Cum vor continua elevii cursurile după terminarea vacanţei. Decizie anunţată de ministrul Educaţiei Update

08.04.2021 | 17:34
Cum vor continua elevii cursurile dupa terminarea vacantei Decizie anuntata de ministrul Educatiei Update
Klaus Iohannis, ședință cu ministrul Educației la Palatul Cotroceni. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a avut joi, 8 aprilie, o ședință de lucru la Palatul Cotroceni, cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Pe ordinea de zi s-au regăsit „problemele curente binecunoscute și sinergia necesară între programul de guvernare pentru educație, Proiectul România Educată si valorificarea oportunităților generate de PNRR (n.r. Planul Național de Redresare și Reziliență)”.


Update, ora 17:20. S-a încheiat ședința de la Palatul Cotroceni. Potrivit unui comunicat transmis de Administrația Prezidențială, reluarea cursurilor după vacanța de primăvară se va face în funcție de aceleași scenarii pe baza cărora s-a desfășurat activitatea didactică în acest semestru.

ADVERTISEMENT

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut joi, 8 aprilie 2021, o întâlnire cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în cadrul căreia au fost abordate teme privind sistemul educațional, precum și modalitatea de derulare și de finalizare a anului școlar 2020-2021, în condiții de siguranță pentru toți participanții la procesul de învățământ.

În acest context, au fost evaluate demersurile realizate pentru asigurarea măsurilor de protecție sanitară la nivelul unităților școlare. În ceea ce privește reluarea cursurilor după actuala vacanță se vor aplica aceleași scenarii pe baza cărora s-a desfășurat activitatea didactică în acest semestru.

ADVERTISEMENT

Obiectivul principal este reîntoarcerea în clase a tuturor elevilor cât mai curând posibil, dar acest lucru depinde direct de evoluția epidemiologică. Președintele Klaus Iohannis a apreciat acțiunile Ministerului Educației referitoare la campania de vaccinare pentru comunitățile școlare și universitare și a evidențiat, totodată, necesitatea intensificării procesului de vaccinare.

Imunizarea într-un număr cât mai mare a personalului din sistemul de învățământ va permite desfășurarea în siguranță a cursurilor, atât cadrele didactice, cât și elevii fiind, astfel, protejați împotriva infectării cu SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

O altă temă de discuție a vizat nevoia de consolidare a unor conduceri performante la nivel preuniversitar. În acest sens, în perioada următoare, Ministerul Educației va stabili metodologia și criteriile pentru organizarea concursurilor de ocupare a funcțiilor de directori și directori adjuncți”, a anunțat Administrația Prezidențială.


Știrea Inițială, ora 12:41. Discuția programată la ora 14:00 are loc în contextul disputei dintre Ministerele Educației și Sănătății cu privire la testarea elevilor și deschiderea școlilor după vacanța de primăvară.

ADVERTISEMENT

De altfel, Sorin Cîmpeanu a declarat recent că nu există, la nivelul unităților de învățământ din țară, personal medical capabil să folosească testele antigen și a militat, prin urmare, pentru cele non-invazive, bazate pe salivă.

Klaus Iohannis, ședință la Palatul Cotroceni cu ministrul Educației

Nu e o falsă problemă. Putem să cerem chiar pe 4 mai deschiderea tuturor școlilor cu prezența fizică. Dacă ministerul Sănătății are suficient personal medical pentru testare, înseamnă că putem deschide toate școlile cu prezență fizică.

Testele non-invazive ne spun specialiștii că nu sunt bune. Atunci, ne rămân acele teste antigen rapide care sunt considerate de unii părinți invazive. Se recoltează de personal medical calificat și aici e problema.

Este deficitară prezența acestui personal în școli. Condițiile de testare, dacă părintele și-a dat acordul și dacă e cabinet școlar medical. Dacă nu e cabinet medical cu personal calificat, în acele situații trebuie anunțat DSP.

Părinții sunt anunțați și ar trebui să contacteze medicul de familie. Însă, doar 18% din școli au cabinete medicale școlare. În aceste cabinete medicul vine prin rotație. Nu există o disponibilitate continuă.

Unde nu sunt cabinete medicale nici nu are rost să fie păstrate testele că nu are cine să le facă. Aceste școli intră doar în sarcina DSP”, a explicat Sorin Cîmpeanu, adăugând că testarea ar trebui să aibă în vedere doar elevii cu simptome specifice și pe cei care au avut contact cu un caz pozitiv.

Testarea trebuie să fie focusată pe acei elevi care prezintă simptome sau pe contacții acelor elevi. Nicidecum testarea tuturor. Este important să generalizăm pe cât posibil această testare pentru că fiecare pas, alături de vaccinare crește siguranța în școli”, a conchis ministrul Educației.

ADVERTISEMENT