News

Ședință de urgență la Guvern! Ar putea fi adoptat proiectul care stabilește data alegerilor locale

25.06.2020 | 14:54
Sedinta de urgenta la Guvern Ar putea fi adoptat proiectul care stabileste data alegerilor locale
ADVERTISEMENT

În cursul zilei de joi, 25 iunie, este programată la Palatul Victoria ședința săptămânală a Guvernului Orban, iar pe ordinea de zi s-ar putea regăsi inclusiv proiectul legislativ care stabilește data alegerilor locale. De altfel, premierul anunța weekend-ul trecut, în timpul vizitei la Suceava, că actul normativ va fi adoptat cât mai curând.

Asta pentru ca turul de scrutin să se poată desfășura pe data de 27 septembrie. Odată aprobată, propunerea va ajunge pe masa parlamentarilor, în contextul în care aceștia au votat deja ca decizia privind data alegerilor să le aparțină.

ADVERTISEMENT

În ciuda tuturor acestor proceduri, partidele politice par să fi căzut deja de acord asupra zilei în care românii să fie chemați la urne pentru a-și alege viitorii primari și consilieri locali. În Capitală, lupta se dă între Gabriela Firea și Nicușor Dan, în condițiile în care fostul lider USR  a devenit unicul candidat al dreptei.

Guvernul se reunește pentru a adopta proiectul privind data alegerilor locale

Propunerea noastră pentru data alegerilor va fi 27 septembrie. După promulgarea legii de prelungire a mandatelor (n.r. aleşilor locali), adoptată de Parlament, în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare vom adopta proiectul de lege prin care vom propune data alegerilor – 27 septembrie – şi, evident, o serie de alte măsuri, dintre care unele măsuri sunt legate şi de o protecţie a persoanelor implicate în procesul electoral”, a declarat Ludovic Orban, sâmbătă, în timpul vizitei la Suceava.

ADVERTISEMENT

Totodată, acesta și-a exprimat convingerea că numărul cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus se vor diminua până în toamnă, pentru a permite românilor să își aleagă primarii și consilierii locali. „Obiectivul nostru este să reducem nivelul de răspândire a virusului. Poate acum, când se vede că a crescut numărul de îmbolnăviri, sigur nu a crescut atât de îngrijorător cum încearcă unii să spună.

Alţii, de două luni de zile vorbesc, în special lideri din Opoziţie, vorbesc despre faptul că e o întreagă paranoia cu acest virus care e o gripă şi îndeamnă românii la nerespectarea măsurilor de siguranţă. La nivelul actual de răspândire cu siguranţă da (n.r. vor fi organizate alegeri.), dar am convingerea că până în 27 septembrie lucrurile se vor îmbunătăţi semnificativ”, a mai spus premierul.

ADVERTISEMENT

Cifrele îl contrazic pe Ludovic Orban. A fost înregistrată cea mai mare creștere a infectărilor din ultimele două luni

Din păcate, epidemiologii nu împărtășesc optimismul lui Ludovic Orban, iar cifrele tind să le dea dreptate, pentru că în ultimele 24 de ore au fost raportate 460 de cazuri noi de coronavirus. Vorbim, așadar, despre cea mai mare creștere din 22 aprilie, când s-au înregistrat pe teritoriul țării noastre 468 de îmbolnăviri.

De asemenea, numărul anunțat joi este a patra cea mai mare raportare de cazuri noi de la începutul pandemiei, după cele 523 de cazuri din 11 aprilie, 491 pe 16 aprilie și 468 din 22 aprilie. În intervalul 24.06.2020 (10:00) – 25.06.2020 (10:00) au fost înregistrate 10 decese (7 bărbați și 3 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Bacău, Botoșani, Brașov, Constanța, Ialomița, Iași, București și Sibiu.

ADVERTISEMENT

Ar trebui ca în al 12-lea ceas să ne trezim și să ii îndemnăm și pe alții să respecte regulile stricte, să evităm aglomerația, să purtăm masca, să ne spălăm pe mâini. Cred că e momentul să înțelegem că nu ar trebui să ne impună nimeni nimic și să facem asta din proprie inițiativă. Pericolul nu a trecut, dar vrem să credem că na-am antrenat pentru a limita transmiterea acestei boli în sezonul cald”, a reacționat medicul Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT