News

Ședință de urgență la Guvern între liderii coaliției. Discuții despre posibile măsuri de austeritate și rotația guvernamentală

Liderii coaliției s-au reunit, marți, într-o ședință de urgență la Guvern. Se discută despre posibile măsuri de austeritate și rotația guvernamentală.
02.05.2023 | 11:39
Sedinta de urgenta la Guvern intre liderii coalitiei Discutii despre posibile masuri de austeritate si rotatia guvernamentala
Liderii coaliției, ședință la Palatul Victoria. Posibilele măsuri de austeritate, pe masa discuțiilor. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Marți dimineață, la Guvern, liderii coaliției PNL-PSD-UDMR s-au întâlnit într-o ședință de urgență. Pe masa discuțiilor se află teme importante, precum posibile măsuri de austeritate și rotația guvernamentală.

Liderii coaliției, ședință de urgență la Guvern. Posibilele măsuri de austeritate, pe masa discuțiilor

Nicolae Ciucă (PNL), Marcel Ciolacu (PSD) și Kelemen Hunor (UDMR) discută, marți, la Palatul Victoria, despre posibilele măsuri de austeritate discutate recent în spațiul public.

ADVERTISEMENT

Încă de la finalul lunii aprilie, în coaliție s-a discutat intens despre o ordonanță de urgență privind o serie de reduceri bugetare. S-a vorbit atunci de o înghețare a angajărilor la stat, dar și de o măsură similară în privința salariilor bugetarilor. Se dorea să nu mai existe nicio majorare în acest an.

Pe 24 aprilie, la ultima ședință importantă a celor trei lideri, premierul Nicolae Ciucă a cerut special să nu fie tăieri salariale de niciun fel. Despre cumulul pensie-salariu, la stat, s-a ajuns la concluzia că acesta nu se poate face prin Ordonanţă de urgenţă.

ADVERTISEMENT

Ulterior, în spațiul public PSD a insistat pe introducerea impozitului progresiv. În plus, Marcel Ciolacu a vorbit despre suprataxarea veniturilor care depăşesc salariul președintelui României.

În urmă cu o săptămână, premierul Ciucă spunea, despre impozitul pe veniturile care depăşesc salariul preşedintelui, că este vorba de aplicarea lui doar la stat, iar procentul ar putea fi de 16%. Liderul PNL mai preciza că la nivelul Ministerului Finanţelor se face această analiză şi că decizia va ţine cont de datele prezentate. Așadar, nimic nu era decis încă.

ADVERTISEMENT

Rotația guvernamentală, un alt punct important pe masa ședinței coaliției

Nu în ultimul rând, Ciucă, Ciolacu și Kelemen vor discuta și despre iminenta rotație guvernamentală. Luni, 1 mai, preşedintele PSD spunea că, până la data de 1 iunie, este convins că se va face predarea de ștafetă la vârful Executivului și el va deveni premier.

În ceea ce-i privește pe cei de la PNL, aceștia vor avea o ședință importantă în jurul datei de 10. În Biroului Politic Naţional (BPN) va avea loc o evaluare a șefilor de agenții, secretari de stat si miniştri. Se va lua un mandat cu care vor merge în coaliţie pentru rotativa guvernamentală.

ADVERTISEMENT

Obiectivul declarat și public al liberalilor este de păstrare a protocolului semnat la constituirea coaliţiei. Pe de altă parte, există flexibilitate şi pentru o negociere privind ministerele. În plus, la rotaţie este posibil ca numărul de ministere să fie mai mic.

ADVERTISEMENT