News

Ședință de Guvern. Executivul a aprobat noile măsuri: Măștile FFP2 sau chirurgicale, obligatorii. Noi reguli și pentru accesul la cinema sau teatru. Update

Joi, 6 ianuarie, a avut loc o nouă ședință de Guvern. Executivul a aprobat măsurile anunțate miercuri de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).
06.01.2022 | 21:27
Sedinta de Guvern Executivul a aprobat noile masuri Mastile FFP2 sau chirurgicale obligatorii Noi reguli si pentru accesul la cinema sau teatru Update
ADVERTISEMENT
06-01-2022
19:26

Noi măsuri pentru accesul în teatre, cinema sau spectacole

Printre regulile adoptate, joi, de către guvernanți sunt incluse și noi măsuri referitoare la accesul la cinema, teatre, spectacole sau concerte.

Concret, la acestea se va permite participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului. Regula este valabilă în localitățile unde rata de incidență cumulată la la 14 zile este mai mică sau egală cu 1 la mia de locuitori.

De altfel, se va asigura păstrarea unei distanţe de 2 metri între persoane, iar acestea trebuie să fie vaccinate anti-Covid, trecute prin boală sau testate.

Totodată, dacă incidenţa cumulată la 14 zile va trece de 1/1.000 de locuitori, accesul se va permite într-un procent de 30%. Pentru evenimentele care au loc la exterior, numărul maxim permis este de 500 de oameni.

06-01-2022
10:45

Guvernul a prelungit starea de alertă. Măștile FFP2 sau chirurgicale devin obligatorii în spațiile închise și deschise

În ședința de Guvern de joi a fost aprobată prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, începând din 8 ianuarie. De asemenea, s-au stabilit și măsurile care vor fi aplicate pentru a preveni îmbolnăvirile în valul 5 al pandemiei, printre care obligativitatea purtării măștii medicale sau FFP2.

Conform unui comunicat emis de Executiv, fac excepție de la purtarea măștii de tip medical sau FFP2 în toate spațiile închise și deschise următoarele categorii de persoane:

  • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani
  • persoanele care sunt singure în birou
  • prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane
  • reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane
  • vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare dintre celelalte persoane din public
  • persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc) sau activități sportive.

De asemenea, Guvernul aprobă propunerea CNSU privind participarea persoanelor la activităţi până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, în judeţele/localităţile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori. Participarea persoanelor va fi permisă în limita a 30% din capacitatea maximă a spaţiului în judeţele/localităţile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori.

De la această regulă sunt exceptaţi operatorii economici a căror activitate de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase, unde este permisă participarea până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în judeţele/localităţile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Aceşti operatori economici sunt restricţionaţi la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în situaţia în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Aceeaşi măsură se aplică şi în ceea ce priveşte activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora, menţionează Guvernul, conform Agerpres.

Nicolae Ciucă și echipa sa de miniștri se reunesc joi, de la ora 11.00, într-o extrem de importantă ședință de Guvern.

Pe odinea de zi se va afla proiectul de hotărâre privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei, trasmite Agerpres.

ADVERTISEMENT

Ședință de Guvern. Prelungirea stării de alertă și măsurile pentru combaterea pandemiei anunțat de CNSU, pe ordinea de zi

Miercuri, 5 ianuarie, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat hotărârea privind propunerea prelungirii stării de alertă şi a măsurilor pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

O măsură importantă decisă de CNSU privește purtarea măștii de protecție. Astfel, masca va deveni obligatorie și în aer liber, după ce incidența COVID trece de 1 la mie într-o localitate. Vor mai fi permise doar măștile chirurgicale și cele FPP2, nu și cele textile sau din plastic.

ADVERTISEMENT

Conform hotărârii CNSU, ”se propune menţinerea obligativităţii purtării măştii de protecţie doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura şi nasul, în toate spaţiile publice închise şi deschise, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne”.

Raed Arafat a anunțat, miercuri, că există în hotârâre şi excepţii de la regula purtării măștii.

ADVERTISEMENT

Sunt exceptați: copiii cu vârsta mai mică de 5 ani; persoanele care sunt singure în birou; prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane; reprezentanţii cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane; vorbitorii aflaţi în spaţii închise sau deschise, cu condiţia respectării distanţei de minimum 3 metri între aceştia şi oricare din celelalte persoane din public; persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activităţi sportive.

Alte măsuri ale CNSU care vor fi aprobate în ședința de Guvern

De asemenea, CNSU propune ca o serie de activităţi, precum competiţiile sportive sau cele culturale, să fie permise la o capacitate de 50%, în cazul în care rata de incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.

ADVERTISEMENT

În cazul în care această rată va creşte, participarea va fi permisă doar până la 30% din capacitatea maximă a spaţiilor.

În decizia CNSU este prevăzut în continuare ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR (nu mai vechi de 72 de ore) sau antigen rapid (nu mai vechi de 48 de ore) sau pentru persoanele trecute prin boală.

Singura excepţie de la rata de incidenţă de 1/1000 o reprezintă operatorii economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor. În cazul acestora activitatea va fi permisă până la 50% capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5.00-22.00 în judeţele/localităţile în care rata de incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Dacă rata de incidenţă va fi mai mare de 3/1.000 de locuitori, activitatea restaurantelor şi teraselor va fi permisă până la 30% din capacitatea maximă.

Potrivit propunerii CNSU, competiţiile sportive, în spaţii închise sau deschise, se vor putea organiza doar în intervalul orar 5.00-22.00, cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între persoane şi purtarea măştii de protecţie, în judeţele/localităţile în care rata de incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.

În cazul în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori, participarea spectatorilor va fi permisă până la 30%.

Măsuri în privința spectacolelor și a festivalurilor

Conform CNSU, desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale va fi permisă cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 1.000 de persoane, în intervalul orar 5.00-22.00, cu asigurarea unei distanţe de 2 metri între persoane şi a unei suprafeţe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie, în judeţele/localităţile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.

Similar cazului competițiilor sportive, dacă rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori, va fi permisă participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 500 de persoane.

De asemena, activitatea în sălile de sport/fitness va fi permisă, fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de 2 metri între persoane şi a unei suprafeţe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, în judeţele/localităţile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.

Dacă rata de incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori nu se va depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului.

CNSU mai propune ca activitatea târgurilor, bâlciurilor şi talciocurilor să fie permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului, în judeţele/localităţile în care rata de incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori. Pentru o rată de incidenţă mai mare, se propune ca activitatea să fie permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului.

ADVERTISEMENT