News

Ședință de Guvern. Autoritățile anunță modificări în privința formularului digital de intrare în țară. Ce proiecte mai sunt pe ordinea de zi

O nouă ședință de Guvern are loc joi la Palatul Victoria. Pe ordinea de zi sunt mai multe proiecte. Unul dintre ele prevede modificări în privința formularului digital de intrare în țară (PLF).
03.02.2022 | 15:15
Sedinta de Guvern Autoritatile anunta modificari in privinta formularului digital de intrare in tara Ce proiecte mai sunt pe ordinea de zi
ADVERTISEMENT
03-02-2022
14:07

Din 20 decembrie 2021, toate persoanele care intră în România au obligația de a completa electronic, în termen de 24 de ore, formularul digital de intrare în ţară, prin aplicaţia plf.gov.ro. Cei care nu respectă această prevedere riscă o amendă de la 2.000 la 3.000 lei.

La nici 2 luni de la această măsură, ​​Guvernul anunță modificări la regulile privind formularul digital (PLF).

ADVERTISEMENT

În proiectul aflat pe ordinea de zi, Executivul spune că ”s-a constatat faptul că unele articole din Ordonanța privind implementarea formularului digital în România sunt greoaie în punerea în aplicare, fapt ce impune realizarea unor corecții”.

Guvernul anunță modificări în privința formularului digital de intrare în țară

În cursul zilei de joi, 3 februarie, Guvernul Ciucă va actualiza, printr-o ordonanţă de urgenţă, prevederile OUG nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România.

ADVERTISEMENT

Conform notei de fundamentare care apare pe site-ul guvernului, în vederea identificării contacţilor unei persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 şi pentru prevenirea expunerii la COVID-19, persoanele au obligaţia de a completa formularul digital de intrare în România cu cel mult 72 de ore înainte de a ajunge la graniţă.

”În aplicarea Ordonanței de urgență a guvernului 129/2021 privind implementarea formularului digital în România s-a constatat faptul că unele articole sunt greoaie în punerea în aplicare, fapt ce impune realizarea unor corecții care să aducă clarificări în aplicarea coerenta a acestei ordonanțe, cum ar fi largirea termenului până la 72 de ore în care o persoană poate să completeze sau exceptarea unor persoane care din punct de vedere a profesiei pe care o practică, zilnic intră și ies de pe teritoriul României, ceea ce face ca aceste persoane să completeze de mai multe ori în 24 de ore formularul”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de OUG aflat joi pe ședința Guvernului.

ADVERTISEMENT

Autoritățile mai anunță că ”Persoanele care folosesc la intrarea pe teritoriul României un document de călătorie emis de statul român au obligaţia introducerii în formularul menţionat a codului numeric personal (CNP), iar persoanele care folosesc la intrarea pe teritoriul României un document de călătorie emis de un alt stat, recunoscut la nivel naţional, au obligaţia introducerii în formular a seriei şi numărului documentului de călătorie utilizat”.

Ce proiecte mai sunt pe ordinea de zi în ședința de Guvern

Guvernul Ciucă are, joi, o listă lungă de proiecte aflate pe ordinea de zi a ședinței.

Astfel, tot în cursul acestei zile, Executivul va aproba şi o hotărâre privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 7 februarie 2022 şi măsurile aferente gestionării pandemiei de COVID-19, în baza unei hotărâri aprobate joi de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

ADVERTISEMENT

Tot joi, guvernul are pe ordinea de zi un proiect de OUG nr. 68/2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei.

Nu în ultimul rând, în ședința de joi urmează să fie aprobaţi şi indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii ”Lucrări de refacere terasă circulabilă şi luminatoare, corpuri B1-C2-C1-C3-B2, cota +31,50 ÷+32,00 din imobilul Palatul Parlamentului”, Detalii, AICI.

ADVERTISEMENT