News

Prima ședință a Guvernului Ciucă din 2022. Ce subiecte vor să dezbată liderii coaliției

Guvernul Ciucă se va reuni, luni, în prima ședință din anul 2022. Pe masa Executivului se află mai multe subiecte de dezbatere printre care legea introducerii certificatului verde la serviciu.
10.01.2022 | 09:27
Prima sedinta a Guvernului Ciuca din 2022 Ce subiecte vor sa dezbata liderii coalitiei
ADVERTISEMENT

Liderii coaliției de guvernare (PNL-PSD-UDMR) se reunesc luni, 10 ianuarie, în prima ședință din 2022. Pe agenda de lucru se află mai multe subiecte.

Potrivit unor surse politice HotNews.ro, printre temele care vor fi readuse în discuție sunt legea implementării certificatului verde la locul de muncă, care în ultima vreme ar fi creat tensiuni între liberali și social-democrați, dar și legea privind plafonarea prețului la energie. Pentru aceasta din urmă se vor dezbate modificări solicitate de PSD, care la fel ar fi pus paie pe foc în coaliție.

ADVERTISEMENT

Certificatul verde la locul de muncă creează noi controverse în coaliția de guvernare

Aceleași surse au mai declarat că implementarea certificatului verde la serviciu nu s-ar mai dori rediscutată de către membrii Guvernului Ciucă, mai ales după ce președintele Klaus Iohannis ar fi cerut o amânare a acestui subiect de teama unor proteste de amploare care s-ar putea isca din partea românilor.

”După ce președintele ne-a transmis că nu dorește introducerea certificatului la locul de muncă, reluarea discuțiilor în Coaliție pe această temă este puțin fezabilă”, au spus voci de pe scena politică.

ADVERTISEMENT

Printre numele din coaliție care au dat de înțeles că se va ocoli în următoarea perioadă adoptarea certificatului Covid la locul de muncă se află Marcel Ciolacu, liderul PSD.

În urmă cu o săptămână, Marcel Ciolacu spunea că este ”un pic cam târziu” pentru adoptarea măsurii, mai ales că suntem deja în valul 5 al pandemiei .

ADVERTISEMENT

”Cred că e un pic cam târziu să mai vii acum cu măsuri printr-un act legislativ. De obicei se fac previziuni.

După 2-3 săptămâni după ce în toată Europa există numărul mare de cazuri, ajunge și în România. Când am mai avea timp să intervenim pentru valul 5?

ADVERTISEMENT

Certificatul, am mai spus, nu e singura măsură. (…) Va trebui să căutăm măsuri dacă ajungem într-o situație iarăși cu o presiune mare pe spitale. Cred că cu aceste medicamente vom reuși să oprim.”, a declarat la Antena 3 liderul PSD, Marcel Ciolacu.

La o zi după această afirmație, președintele PNL, Florin Cîțu, a făcut un pas în față, dorindu-și să propună la viitoarea ședință a coalitiei ca legea certificatului să fie adoptată cu majoritate parlamentară.

Florin Cîțu s-ar fi răzgândit ulterior și a spus într-o declarație de presă ca va întreba Ministerul Sănătății despre măsurile luate pentru gestionarea unui nou val al coronavirusului.

”Eu, în Coaliția de guvernare voi cere ca Ministerul Sănătății să prezinte măsurile pe care le ia și impactul acestor măsuri în pandemie. (…)

Dacă se dorește o decizie la Guvern se poate face o analiză, dacă este considerat bun, constituțional se poate trimite în Parlamentul României. Dacă proiecutul este bun poate fi depus în Parlament.

Astăzi avem un certificat verde și bine că-l avem. Alte soluții încă nu au fost aduse la vot, nu au fost trecute prin Guvern, nu au fost propuse și atunci când le vom avea le vom discuta”, spunea Florin Cîțu.

Ce modificări se doresc pentru lega plafonării prețului la energie

După ce mai mulți români s-au plâns de prețurile mari care le vin la energie, PSD își dorește să vină cu unele îmbunătățiri asupra legii plafonării prețului la energie, față de care liberalii ar fi dat din umeri până acum:

  • ”Acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili, astfel încât să se evite procedurile birocratice și să se asigure o protecție reală pentru această categorie,
  • Simplificarea procedurilor de plată a compensațiilor pentru furnizorii de energie, astfel încât activitatea acestora să nu fie afectată,
  • Reglementarea unor sancțiuni pentru furnizorii de energie care nu respectă plafoanele impuse de legislația în vigoare,
  • Extinderea schemei de ajutor de stat pentru marii consumatori din energie, din economie și la IMM-urile afectate puternic de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale”, conform psd.ro
ADVERTISEMENT