News

Rectificarea bugetară, adoptată de Cabinetul Ciucă. Ce alte măsuri au mai fost luate în şedinţa de guvern. Update

Noul Guvern de coaliție PNL-PSD-UDMR, condus de Nicolae Ciucă, s-a reunit, vineri, într-o ședință extrem de importantă. Noul Executiv a decis prelungirea stării de alertă și a fost adoptată rectificarea bugetară.
26.11.2021 | 15:48
Rectificarea bugetara adoptata de Cabinetul Ciuca Ce alte masuri au mai fost luate in sedinta de guvern Update
ADVERTISEMENT
26-11-2021
13:49

Ministrul finanțelor anunță adoptarea rectificării bugetare

Guvern a adoptat rectificarea bugetară, vineri, a anunțat ministrul finanțelor,  Adrian Câciu.

“Rectificarea bugetului de stat a fost adoptată, am menţinut ţinta de deficit de 7,13% din PIB.

Am asigurat resurse necesare pentru acest an, până la 31 decembrie, şi am reuşit să găsim o soluţie pentru deblocarea situaţiei critice de la CEC Bank”, a spus ministrul.

26-11-2021
13:13

Guvernul Ciucă a prelungit starea de alertă

Guvernul Ciucă a decis ca starea de alertă să fie prelungită din nou. De asemenea, au fost decise mai multe relaxări.

Totuși, acestea sunt doar pentru cei care sunt vaccinați sau care au trecut prin boală.

De Ziua Națională a României vor putea participa la ceremonii, în zona oficială, 400 de persoane în București, în timp ce în restul țării va fi permisă participarea a cel mult 200 de oameni.

Aceștia trebuie să poarte mască de protecție și să aibă distanța de un metru între ei.

La sediul autorităților publice centrale pot participa 300 de persoane la desfășurarea activităților specifice de Ziua Națională, în timp ce la instituțiile locale pot merge 150 de persoane.

De asemenea, au fost decise relaxări în ceea ce privește competițiile sportive. Ele vor putea fi realizate de acum în spații deschise sau închise. Acestea se vor putea realiza în intervalul orar 5-21.

Totodată, începând de la 1 decembrie vor putea fi organizate spectacolele, concertele sau festivalurile, cu o participare de maximum 30 % din capacitate și doar în intervalul 5-21.

26-11-2021
12:40

A început ședința de Guvern. Proiectele aflate pe ordinea de zi

Premierul Nicolae Ciucă și echipa sa de miniștri au intrat în ședința de Guvern la care punctul arzător este cel legat de rectificarea bugetară.

În deschiderea discuțiilor, primul-ministru a prezentat a prezentat ce acte normative se mai află pe agendă. E vorba de instituirea zilei libere pentru bugetari, pe 29 noiembrie, precum şi prelungirea stării de alertă, începând cu 2 decembrie.

În ceea ce privește rectificarea bugetară, premierul le-a transmis miniştrilor cu implicaţii în modul în care modificările la buget impactează la nivelul fiecărui minister în partide, să îşi asigure continuitatea lucrului pentru a nu întârzia modul în care se asigură continuitatea în procesul de asigurare a fondurilor pentru structurile beneficiare.

26-11-2021
09:16

Prima ședință a coaliției PNL-PSD-UDMR. Florin Cîțu vrea să vadă proiectul rectificării bugetare

Pe site-ul Ministerului de Finanțe a fost publicat draftul rectificării bugetare. Sunt semnalate mai multe modificări. Astfel, Ministerul Finanțelor va primi 1,56 miliarde lei, din care 1,4 miliarde sunt pentru un împrumut în direcția CEC Bank.

Înainte ca proiectul să fie adoptat de Guvernul Ciucă, acesta se va afla pe masa coaliției. Preşedintele PNL Florin Cîţu a cerut ca rectificarea bugetară să fie prezentată în interiorul celor 3 partide, înainte de şedinţa de guvern de vineri.

Astfel, de la ora 12.00 va avea loc o şedinţă a liderilor coaliţiei înainte ca Guvernul să ia în discuţie acest act normativ.

La doar o zi după învestirea din Parlament și depunerea jurământului la Palatul Cotroceni, Guvernul condus de Nicolae Ciucă are o ședință importantă cu impact pentru milioane de români.

Guvernul Ciucă, ședință importantă vineri: rectificarea bugetară şi deficitul pe ordinea de zi

Chiar premierul liberal a declarat, joi, după învestitură, că el și echipa sa va vor analiza, în şedinţă, elementele privind rectificarea bugetară şi deficitul.

ADVERTISEMENT

Totodată, șeful Executivului a mai precizat că, din discuțiile avute până acum, statul dispune de resurse financiare suficiente pentru plata pensiilor şi a salariilor.

”În acest moment, elementele privind rectificarea bugetară şi deficitul bugetar la finele anului 2021 urmează a fi dezbătute în şedinţa de Guvern de mâine (n.r. vineri) şi, după ce vom avea aceste elemente tehnice, putem să comunicăm ce s-a întâmplat şi unde ne găsim cu ceea ce înseamnă asigurarea resurselor financiare.

ADVERTISEMENT

Ceea ce vă pot spune, în schimb, este că nimeni nu trebuie să aibă vreo temere legată de faptul că nu sunt resurse financiare pentru plata pensiilor şi a salariilor”, a spus Ciucă, joi, la Parlament, după ce Guvernul a primit votul de învestire.

Premierul Ciucă a mai adăugat că sunt asigurate fonduri pentru toate nevoile pe care le are Ministerul Sănătăţii.

ADVERTISEMENT

”Acestea sunt elemente certe pe care le-am discutat cu ministrul Finanţelor şi ministrul Sănătăţii”, a mai spus Nicolae Ciucă.

În urma acestei ședințe, trei ministere: al Sănătăţii, al Muncii şi cel al Finanţelor ar urma să primească cei mai mulţi bani.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, scăderile cele mai semnificative vor avea loc la Ministerul Agriculturii, Ministerul Transporturilor, Ministerul Energiei şi Ministerul Economiei, conform proiectului publicat miercuri seara pe site-ul MF.

Ce se întâmplă cu deficitul bugetar

În prezent, deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, calculat potrivit metodologiei naţionale (cash) creşte la 84,905 miliarde de lei, adică 7,13% din PIB.

Totodată, veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat vor fi majorate cu 528,789 milioane de lei, iar bugetul asigurărilor pentru şomaj cu 127,76 milioane de lei, potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 publicat tot miercuri seara de Ministerul Finanţelor, notează Agerpres.

Întrebat despre acțiunile Guvernului pe care îl conduce în a păstra anul viitor ţintele de deficit convenite cu partenerii din UE, Ciucă a răspuns: ”Au fost cuprinse o serie întreagă de asumări în programul de guvernare”.

ADVERTISEMENT