News

Ședință importantă la Guvern. Executivul decide închiderea localurilor care nu respectă normele Covid-19

14.04.2021 | 09:08
Sedinta importanta la Guvern Executivul decide inchiderea localurilor care nu respecta normele Covid19
ADVERTISEMENT

Ședință de Guvern extrem de importantă la Palatul Victoria. Executivul va stabili, miercuri, închiderea localurilor care nu respectă normele Covid-19

Executivul condus de Florin Cîțu Guvernul urmează să adopte legea care prevede sancţiunea complementară a suspendării activităţii pentru operatorii economici care nu respectă măsurile de prevenire şi combatere a răspândirii SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Prin acest proiect de lege se mai stabileşte că plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției şi de aplicare a sancţiunii nu suspendă executarea sancţiunilor contravenţionale complementare aplicate.

Guvernul decide, în ședință, închiderea localurilor care nu respectă normele Covid-19

Încă din luna martie a acestui an, ministrul de Interne a propus schimbarea legii 55/2020 privind combaterea şi prevenirea pandemiei. Bode dorea atunci să modifice legea în vederea suspendării activității agenţilor economici care nu au respectat măsurile sanitare, chiar dacă au mai primit două sau trei sancţiuni în trecut.

ADVERTISEMENT

Șeful MAI era de părere că sancţiunile nu sunt suficiente și avertiza că va solicita conducerii PNL discutarea în interiorul coaliţiei de guvernare modificarea legii 55/2020.

Dorința ministrului Bode se va îndeplini miercuri, 14 aprilie, atunci când Guvernul va adopta proiectul de lege care prevede sancţiunea complementară a suspendării activităţii pentru operatorii economici care nu respectă măsurile de prevenire şi combatere a răspândirii COVID-19.

ADVERTISEMENT

”Proiectul de lege, care modifică şi completează Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea pandemiei de COVID-19, prevede că, în cazul repetării la acelaşi sediu principal sau secundar, într-un interval de 15 zile de la constatarea precedentă, a contravenţiei, pe lângă sancţiunea contravenţională principală, agentul constatator dispune şi sancţiunea contravenţională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 15 zile, a sediului în care operatorul economic desfăşoară activitatea fără respectarea condiţiilor stabilite”, informează Agerpres.

Florin Cîțu: ”Amenzile n-au niciun efect”

În debutul acestui an, premierul Florin Cîțu avertiza că va promova un act normativ care va impune închiderea temporară a barurilor și restaurantelor care nu respectă regulile de distanțare socială.

ADVERTISEMENT

Șeful Executivului a declarat că amenzile nu au niciun efect asupra localurilor (baruri, restaurante, cluburi) și că va promova un act normativ care să prevadă închiderea temporară a unei astfel de unități în cazul în care organele statului constată că administratorii lor nu veghează la respectarea normelor de distanțare socială.

”Nu mărim amenzile, pentru că amenzile aţi văzut că nu au niciun efect. Este vorba de activitate, suspendarea activităţii pe o perioadă determinată. Dacă mă întrebaţi pe mine, cred că putem să începem cu două săptămâni şi apoi să creştem treptat pentru cei care nu respectă în continuare.

Cred că mergem cu o perioadă minimă de două săptămâni. Dar asta este doar ceea ce aş propune eu. Încă nu avem actul normativ. CNSU ne-a făcut o propunere pentru a face un act normativ şi când va veni actul normativ în şedinţă de guvern, îl vom aproba, dar eu propun iniţial minim două săptămâni”, a afirmat premierul în februarie.

ADVERTISEMENT