News

Ședința juriului care ar putea decide arestarea lui Trump, amânată. Cum s-ar desfășura procedura de inculpare a fostului președinte

Juriul din Manhattan care ar trebui să analizeze acuzațiile penale contra lui Trump nu s-a mai întrunit miercuri. Cum ar putea decurge punerea sub acuzare a fostului președinte
23.03.2023 | 14:07
Sedinta juriului care ar putea decide arestarea lui Trump amanata Cum sar desfasura procedura de inculpare a fostului presedinte
Trump este acuzat că a plătit-o pe Stormy Daniels pentru a nu dezvălui relația lor Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Juriul ar trebui să analizeze acuzațiile privind rolul lui Donald Trump în plata starului de filme pentru adulți Stormy Daniels pentru a nu dezvălui relația pe care a avut-o cu fostul lider de la Casa Albă. Încă nu se știe motivul amânării ședinței de miercuri și nici dacă aceasta va fi reprogramată pentru joi.

Ședința juriului care ar putea decide arestarea lui Trump, amânată

Marele juriu, care se reunește după-amiaza în zilele de luni, miercuri și joi, nu este obligat să se întrunească de trei ori în fiecare săptămână. Este posibil să audieze un martor suplimentar înainte de a i se cere să voteze dacă va formula acuzații penale împotriva lui Trump.

ADVERTISEMENT

Amânarea a declanșat o avalanșă de speculații în rândul apropiaților lui Trump, consilierii întrebându-se dacă aceasta semnalează slăbiciuni în cazul instrumentat de procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, sau dacă urmează să apară mai multe probe acuzatoare. Un purtător de cuvânt al biroului procurorului districtual nu a răspuns la o solicitare de comentarii, relatează The Guardian.

Luni, procurorii au permis ca un avocat apropiat lui Trump, Robert Costello, să depună mărturie în fața marelui juriu. El a atacat credibilitatea și relatarea martorului vedetă al acuzării, fostul avocat al lui Trump, Michael Cohen.

ADVERTISEMENT

Cazul se axează pe suma de 130.000 de dolari pe care Trump i-a plătit-o lui Daniels prin intermediul lui Cohen în ultimele zile ale alegerilor din 2016. Trump l-a rambursat pe Cohen cu cecuri de 35.000 de dolari folosind fondurile sale personale, care au fost înregistrate drept cheltuieli legale. În 2018, Cohen a pledat vinovat la acuzații federale, unele legate de aceste plăți.

Ce acuzații ar putea formula acum procurorul districtual împotriva lui Trump rămân neclare, deși unii membri ai echipei sale juridice consideră că cel mai probabil scenariu implică o acuzație de bază de falsificare a înregistrărilor de afaceri, dublată de fraudă fiscală, deoarece Trump nu ar fi plătit impozit pentru aceste plăți.

ADVERTISEMENT

Trump vrea să apară încătușat

În ultimele zile, Trump s-a resemnat cu faptul că se va confrunta cu acuzații penale în cazul acestor plăți și a insistat în repetate rânduri în fața consilierilor că vrea să fie încătușat atunci când va apărea în instanță. Fostul președinte a motivat că, din moment ce va trebui să meargă la tribunalul penal din Manhattan, în centrul New York-ului, și să se predea autorităților pentru a i se lua amprentele digitale și pentru o fotografie de identificare, ar putea la fel de bine să încerce să transforme acest lucru într-un spectacol.

Insistența tot mai mare a lui Trump că vrea să fie încătușat pare să provină din diverse motivații, inclusiv din dorința sa de a se arăta sfidător față de ceea ce consideră a fi o urmărire penală nedreaptă și de a face ca întreaga afacere să îi galvanizeze baza pentru campania sa prezidențială din 2024. Dar, mai presus de toate, au declarat surse apropiate lui Trump, acesta este profund îngrijorat de faptul că orice aranjament special, cum ar fi efectuarea primei sale apariții în instanță prin videoconferință sau intrarea în tribunal pe o ușă lăturalnică, l-ar face să pară slab sau un ratat.

ADVERTISEMENT

Echipa de avocați a lui Trump a dat înapoi la ideea ca acesta să apară în persoană și i-a recomandat lui Trump să le permită să îl predea în liniște săptămâna viitoare și să programeze o apariție la distanță, citând chiar îndrumări din partea serviciilor sale secrete cu privire la preocupările de securitate. Însă Trump a respins această abordare. În weekend, el a declarat diferiților aliați că nu-i pasă dacă cineva îl împușcă, deoarece ar deveni “un martir” dacă ar fi așa. De asemenea, el a spus că, dacă ar fi împușcat, ar câștiga probabil președinția în 2024, au mai precizat sursele.

Cum ar putea decurge punerea sub acuzare și arestarea lui Donald Trump?

Procurorii au explicat că o punere sub acuzare este probabilă, dar nu este o certitudine. Înainte ca Trump să poată fi acuzat penal, procurorul districtual din Manhattan, Alvin L. Bragg, trebuie să ceară marelui juriu care a audiat probe despre fostul președinte să voteze dacă îl va acuza sau nu. O majoritate a juraților trebuie să fie de acord să facă acest lucru.

După ce toți martorii au depus mărturie, procurorii trebuie să explice juriului format din 23 de rezidenți din Manhattan acuzațiile penale pe care le solicită înainte de a le cere să voteze. O majoritate simplă este tot ceea ce este necesar pentru a înmâna un act de acuzare.

Cât de curând ar putea fi arestat Trump?

Dacă Donald Trump este pus sub acuzare, procurorii vor colabora cel mai probabil cu echipa sa juridică pentru a aranja predarea sa în Manhattan. La câteva zile de la punerea sub acuzare, Trump, care locuiește la complexul său Mar-a-Lago din Florida, ar urma să călătorească în oraș și să se predea la biroul procurorului districtual din Lower Manhattan. Câteva ore mai târziu, el va ajunge în fața judecătorului, într-o sală de judecată din aceeași clădire.

Orice punere sub acuzare a domnului Trump ar fi aproape sigur secretizată, iar acuzațiile ar fi ținute secrete față de public după ce marii jurați vor vota. Desigilarea actului de acuzare – și un anunț public al acuzațiilor împotriva sa – ar coincide cu predarea și punerea sub acuzare a acestuia.

Cu toate acestea, există o anumită șansă ca Trump să nu se predea – au existat relatări diferite cu privire la această posibilitate – ceea ce ar putea da startul unui scenariu mai complex.

Ar putea Trump să evite complet punerea sub acuzare?

Avocații lui Trump s-au întâlnit cu procurorii în speranța de a evita acuzațiile penale și, deși este puțin probabil, există o mică posibilitate ca Bragg să opteze să nu solicite o punere sub acuzare (sau să solicite una, iar marii jurați să voteze pentru a o respinge).

Dar procurorii au prerogative largi în timpul procedurilor marelui juriu, iar apărarea nu are aproape niciun rol. Toate semnalele disponibile au sugerat că o punere sub acuzare este iminentă, scrie The New York Times.

Care ar putea fi acuzațiile?

Deși este clar că procurorii din Manhattan au investigat rolul pe care l-a jucat Trump în plata către vedeta porno Stormy Daniels, acuzațiile penale specifice pe care procurorii le-ar putea solicita sunt necunoscute – și probabil că vor rămâne așa chiar și după ce va fi pus sub acuzare.

Persoane care au cunoștință despre acest subiect au sugerat că acuzațiile ar proveni din falsificarea unor registre de afaceri care au înregistrat rambursările către Michael Cohen – fostul avocat al lui Trump și martorul-vedetă al acuzării – ca fiind taxe legale. O astfel de acuzație, combinată cu o a doua infracțiune care implică contribuții ilegale la campania electorală, ar putea ajunge la o infracțiune de nivel scăzut.

Cum arestezi un fost președinte?

Unii dintre pașii de rutină care urmează oricărei arestări pentru infracțiuni grave în New York s-ar aplica fostului președinte ca și în cazul oricărei alte persoane: i se va face o fotografie, i se vor lua amprentele digitale și i se va citi un avertisment standard Miranda care îi oferă dreptul de a păstra tăcerea.

Dar, din cauza statutului de fost președinte al lui Trump – și a serviciilor sale secrete care îl supraveghează non-stop – procurorii vor face probabil unele adaptări. El ar putea fi ținut într-o cameră de interogatoriu în loc de o celulă, iar anchetatorii care procesează arestarea sa ar putea renunța la cătușe.

Agențiile de aplicare a legii din jurul New York-ului au avut, de asemenea, discuții despre cum să se pregătească pentru perspectiva protestelor, la care Trump a făcut apel în mod explicit pe site-ul său de socializare, Truth Social, în weekend. La un protest desfășurat luni seară în Manhattan a fost o participare redusă.

Va fi ținut Trump în închisoare?

Din cauza naturii acuzațiilor potențiale împotriva lui Trump, legea nu permite procurorilor să ceară ca acesta să fie reținut până la plata cauțiunii. Și, în calitate de candidat principal la președinție, el este puțin probabil de a risca să fugă. Donald Trump va fi eliberat aproape sigur la scurt timp după ce va fi pus sub acuzare.

Odată ce Trump a fost acuzat, cazul împotriva sa va împotmoli probabil în litigii prelungite. În cazul în care chestiunea va ajunge în cele din urmă la proces, ar putea, în mod imaginabil, să se desfășoare în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din 2024 – cu Trump, acuzatul, în plină campanie.

Twitter, inundat de imagini deepfake cu ”arestarea” lui Trump

Imagini false generate de inteligența artificială care îl arată pe Donald Trump fugind de autorități și fiind arestat au inundat Twitter înainte de posibila punere sub acuzare a fostului președinte în această săptămână.

Imaginile fabricate, vizualizate în prezent de peste patru milioane de ori, îl arată pe Trump opunând rezistență în timp ce ofițeri care seamănă cu cei de la Departamentul de Poliție din New York încearcă să îl imobilizeze. Unele imagini au fabricat scenarii în care cel de-al 45-lea președinte este văzut luptându-se să fugă de ofițeri.

A existat o creștere a amenințărilor online la adresa guvernului și a oficialilor politici înainte de zvonul de punere sub acuzare, cu planuri pentru ceea ce un comentator a numit “6 ianuarie de zece ori”.

“Să facem poze cu Trump fiind arestat în timp ce așteptăm arestarea lui Trump”, a scris Eliot Higgins, fondatorul colectivului de investigații Bellingcat, în timp ce împărtășea o serie de imagini deepfake, relatează The Independent. El a precizat că imaginile au fost create cu ajutorul generatorului de inteligență artificială text-imagine Midjourney. Higgings a spus că, pentru mai multe imagini, a trimis textul: “Donald Trump căzând în timp ce este arestat. Spirala Fibonacci. Imagini de știri”.

Unii utilizatori de Twitter au fost convinși că fotografiile sunt reale

Imaginile false prezintă text distorsionat pe uniformele polițiștilor, alături de fețe și mâini distorsionate. Una dintre imagini îl arată pe Trump purtând o centură de poliție. În deepfakes apare Melania Trump, împreună cu fiul fostului președinte, Donald Trump Jr. care protestează împotriva arestării.

 

“Imaginea arestării lui Trump a fost, de fapt, doar pentru a arăta întâmplător atât cât de bun, dar și cât de prost a fost Midjourney la redarea scenelor reale, cum ar fi că prima imagine îl are pe Trump cu trei picioare și o centură de poliție”, a declarat Higgins pentru Associated Press. “Am presupus că oamenii își vor da seama că Donald Trump are două picioare, nu trei, dar se pare că acest lucru nu i-a împiedicat pe unii oameni să le treacă drept autentice, ceea ce evidențiază acea lipsă de gândire critică din sistemul nostru educațional.”

O altă imagine falsă, o poză de identificare cu Trump generată de inteligența artificială, împărtășită de un utilizator de Twitter numit O’Keefe Reborn, a făcut, de asemenea, turul pe platforma de socializare.

Unele dintre imagini au fost distribuite pe scară largă de către utilizatorii Twitter, care au pretins în mod fals că sunt fotografii reale. Între timp, Departamentul de Poliție din New York a confirmat că nu a existat nicio arestare de acest fel. “Donald Trump nu a fost reținut de către Departamentul de Poliție din New York”, a precizat marți agenția într-un comunicat.

ADVERTISEMENT