News

Noi reguli din 15 iunie. Ce se redeschide / Lista măsurilor de relaxare anunţate de preşedintele Klaus Iohannis

09.06.2020 | 14:54
Noi reguli din 15 iunie Ce se redeschide  Lista masurilor de relaxare anuntate de presedintele Klaus Iohannis
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a convocat la Palatul Cotroceni un grup de miniștri cu responsabilități în combaterea epidemiei de coronavirus. La încheierea ședinței, Klaus Iohannis a anunțat noile măsuri de relaxare care vor fi luate după 15 iunie.

Măsurile de relaxare vizează redeschiderea mai multor tipuri de localuri

Eliminarea unor restricții se va face tot în condițiile stării de alertă care va fi prelungită și după 15 iunie.

ADVERTISEMENT

Va fi posibilă redeschiderea afterschool-urilor, creșelor și grădinițelor private”, a anunțat președintele Klaus Iohannis.

Vor fi redeschise și mall-urile, însă fără restaurantele și locurile de joacă ce se află în incinta acestora.

ADVERTISEMENT

Autoritățile intenționează să mărească și numărul maxim al participanților la evenimente private, precum nunți, botezuri, înmormântări. Astfel, dacă respectivul eveniment va avea loc în spațiu închis vor putea participa maxim 20 de persoane, numărul fiind mărit la 50 în cazul celor desfășurate în aer liber.

”Va fi posibilă deschiderea piscinelor exteriorare cu respectarea regulamentelor sanitare speciale precum și a sălilor de fitness”, a precizat șeful statului.

ADVERTISEMENT

În ședința de la Cotroceni s-a discutat și subiectul izolării la domiciliu a persoanelor care vin din țări în care epidemia este încă la un nivel înalt.

”S-a găsit un criteriu obiectiv cu care putem lucra în România în relația cu statele unde numărul de noi îmbolnăviri este mic în ultimele 14 zile, sub 5 cazuri la milionul de locuitori în medie. Multe state în care trăiesc mulți români nu se încradrează: Italia, Spania, Belgia, Suedia, Olanda”, a explicat Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

UPDATE 14.16: Declarațiile președintelui  Iohannis:

Declaratiile presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis

Posted by Fanatik News on Tuesday, June 9, 2020

-Având în vedere că numărul de noi îmbolnăviri nu a scăzut și nici nu a crescut este posibil să continuăm cu noi  măsuri de relaxare. Se redeschid mall-urile, vor fi posibil evenimente private cu 20 de persoane în  interior și 50 în exterior.

-Va fi posibilă deschiderea piscinelor exteriorare cu respectarea regulamentelor sanitare speciale precum și a sălilor de fitness.

-(despre izolarea persoanelor care vin din străinătate) S-a găsit un criteriu obiectiv cu care putem lucra în România în relația cu statele unde numărul de noi îmbolnăviri este mic în ultimele 14 zile, sub 5 cazuri la milionul de locuitori în medie. Multe state nu se încradrează: Italia, Spania, Belgia, Suedia, Olanda. Vom urmări comunicările de la nivelul UE și unde lucrurile se schimbă în sensul bun, vom reacționa și noi

-Faptul că avem în continuare 150 de persoane la terapie intensivă și ultimul weekend de relaxare s-a simțit nu în sens bun suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă. Vor fi mai puțin restricții, dar nu se poate continua fără a avea instrumentul stării de alertă.

-Măsurile restrictive vor fi mai puține decât sunt acum în vigoare.

-Mă adresez Parlamentului  care trebuie să ia în dezbatere prelungirea stării de alertă: Fiți responsabili, virusul nu dispare printr-un vot în Parlament. Guvernul a luat măsurile care au dus la o răspândire limitată a epidemiei. Un studiu foarte nou al unui institut prestigios din Londra spune că am fi avut milioane de decese în  lume. Noi  am impus din timp aceste măsuri și am controlat răspândirea epidemiei. Stimați parlamentari, nu puneți sub semnul întrebării aceste măsuri care s-au dovedit a fi corecte!

Reuniune cu o parte din Guvern

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea marți, 9 iunie a.c., ora 13:00, la Palatul Cotroceni, o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, și Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Starea de alertă, subiect controversat

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a anunțat duminică seara că este greu de crezut că din 15 iunie va fi libertate totală și el crede că starea de alertă va fi prelungită:

„Nu cred că situația va fi astfel încât să nu prelungim starea de alertă”, a spus ministru.

El a spus că se bazează pe numărul de cazuri noi care apar zilnic și că “încă apar focare noi, ca la spitalul din Slatina”, a spus Nelu Tătaru la B1 TV.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că social-democrații nu vor sprijini prelungirea stării de alertă după data de 15 mai. Într-o postare pe Facebook, Ciolacu a afirmat că trebuie să înceteze ”Klaustrofobia” ca model de guvernare.

PSD nu mai vrea continuarea Klaustrofobiei ca model de guvernare a țării! Ministrul Sănătății vrea să ne țină și după 15 iunie în stare de alertă, deși nu ne prezintă vreun argument solid pentru asta. Nici nu are cum fiindcă nu este expert în epidemiologie, ci mai degrabă în măști vândute fără bon fiscal, la farmacia familiei”, a scris Marcel Ciolacu.

Acesta susține că măsurile care ar trebui menținute sau introduse după data de 15 iunie ar trebui decise doar de către experții în domeniul sanitar.

PSD nu e dispus să mai înghită balivernele miniștrilor liberali. Guvernanții nu mai au nici legitimitatea să ne dea lecții despre cum să ne protejăm în fața coronavirusului după episodul scandalos din clădirea Guvernului, unde Orban și camarila PNL chefuiau cu whisky și trabucuri. Doar specialiștii în sănătate publică trebuie sa spună clar țării ce fel de măsuri trebuie luate mai departe”, susține liderul PSD.

ADVERTISEMENT