News

Ședință la Cotroceni privind noul an școlar. Klaus Iohannis: „Cursurile vor începe cu prezența fizică a tuturor elevilor”. Update

Joi, 26 august, Klaus Iohannis și miniștrii Sorin Cîmpeanu și Ioana Mihăilă au avut o ședință importantă la Cotroceni privind începerea noului an școlar și pregătirea pentru valul patru al pandemiei.
26.08.2021 | 18:31
Sedinta la Cotroceni privind noul an scolar Klaus Iohannis Cursurile vor incepe cu prezenta fizica a tuturor elevilor Update
ADVERTISEMENT
26-08-2021
15:29

Școlile se vor deschide pe 13 septembrie cu elevii în clase

După întâlnirea cu miniștrii Educației și Sănătății, președintele Klaus Iohannis a adresat un nou apel populației să se vaccineze, aceasta fiind singura soluție pentru limitarea valului 4 al pandemiei de coronavirus.

Ne aflăm în valul 4 al pandemiei și am ținut să discut cu miniștrii despre gradul de pregătire al sistemului medical și pregătirea anului școlar. Amploarea valului depinde direct de gradul de vaccinare a populației. Persoanele nevaccinate constituie majoritate covârșitoare a cazurilor de infectare și de decese cauzate de Covid-19. România este într-o situația bună în ce privește capacitatea de a asigura vaccinarea”, a spus șeful statului.

Acesta a dat asigurări că medicii sunt bine pregătiți și cu multă experiență încât să facă noului val de infectări, în schimb există alte probleme ale sistemului sanitar. „Este evidentă nevoia de eficientizare a DSP-urilor. Aștept mai multă implicare pentru creșterea capacității de testare și creșterea capacității sistemului sanitar de a prelua pacienți non-Covid”, crede președintele Iohannis.

În ce privește deschiderea anului școlar, președintele a spus că toate școlile se vor deschide pe 13 septembrie, iar cursurile se vor desfășura cu elevii în sălile de clasă. „Este important ca orele să se desfășoare cu prezență fizică. Din experiența anului trecut a reieșit că învățământul online nu poate suplini prezența fizică. Cel mult poate funcționa ca soluție provizorie. Rămâne o prioritate zero obiectivul de a asigura o educație de calitate, chiar dacă nu s-a încheiat criza sanitară”, a spus Iohannis.

Se va trece la cursuri online doar dacă rata incidenței infectărilor depășește pragul de 6 la mie. Trecerea în online se va face doar în localitățile care se vor regăsi în această situație, nu și la nivel național.

Fac un apel către părinți și personalul din învățământ să arătăm că ne pasă de viitorul copiilor și să ne vaccinăm. Așa ne protejăm și pe noi și pe cei mici. Solicit tuturor actorilor implicați să colaboreze pentru ca toate măsurile posibile care să garanteze siguranța copiilor să fie puse în practică rapid și prioritar. Nu mă refer strict la măsurile care să prevină infectarea, ci la toate problemele care apar periodic în școlile din țară”, a mai spus Klaus Iohannis.

26-08-2021
14:25

Ședință în format restrâns

Întâlnirea dintre președintele Klaus Iohannis și miniștrii Sorin Cîmpeanu și Ioana Mihăilă a început. Ședința se desfășoară în format restrâns, la discuții mai participând doar un consilier al președintelui.

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a convocat joi, 26 august, pe miniștrii Educației și Sănătății, Sorin Cîmpeanu și Ioana Mihăilă, într-o ședință având ca subiect începerea noului an școlar.

După această întâlnire, care va fi găzduită de Palatul Cotroceni, șeful statului va susține o declarație de presă.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis și miniștrii Sorin Cîmpeanu și Ioana Mihăilă, ședință privind începerea noului an școlar

Discuțiile de joi dintre președinte și cei doi oficiali ai Guvernului au loc în condițiile în care startul anului școlar 2021-2022 bate la ușă.

Elevii revin la școală pe 13 septembrie, în format fizic. Organizarea ceremoniilor de deschidere va fi permisă anul acesta, dar numai cu îndeplinirea mai multor condiții, a anunțat recent Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT

”Președintele României, Klaus Iohannis, va avea joi, 26 august 2021, ora 17:00, la Palatul Cotroceni, o ședință de lucru privind începerea noului an școlar, la care vor participa ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, și ministrul Educației, Sorin-Mihai Cîmpeanu”, arată un mesaj din agenda Administrației Prezidențiale.

În ce condiții debutează noul an școlar. Masca, obligatorie cu două excepții

Anul școlar se va redeschide cu prezența fizică a elevilor, iar purtarea măștii de protecție va fi obligatorie în școală pentru copiii de peste 6 ani.

ADVERTISEMENT

Există însă două cazuri în care copiii pot renunța la mască. În spațiile deschise, purtarea ei nu va mai fi obligatorie, iar activitățile de la ora de sport ”vor fi preponderent încurajate să aibă loc în spațiu deschis”, a anunțat, în urmă cu câteva zile, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Tot legat de măști, același ministru a spus că în noul an școlar elevilor din România li se va interzice accesul în unitățile școlare cu măști textile.

ADVERTISEMENT

”Măștile utilizate în învățământul primar, gimnazial, liceal și la nivel universităților trebuie să fie măști de uz medical.

Nu se mai permite utilizarea măștilor textile. Avem în vedere aceasta modificare deoarece cifrele privind incidenta infecției și severitatea infecției la copii sunt îngrijorătoare, atât international cât și național”, a oficialul Executivului.

Celălalt ministru prezent joi la întâlnirea cu Klaus Iohannis, Sorin Cîmpeanu, a afirmat recent că școlile vor rămâne deschise până la rata de infectare de 6 la mie. În cazul în care acest prag va fi depășit, apar mai multe condiții, care sunt stabilite în funcție de vârstă sau de specificul activității.

ADVERTISEMENT