News

Ședință la Guvern duminică dimineața. Nicolae Ciucă, presat să rezolve criza din educație pentru a-și preda mandatul de premier

Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă se întrunește în ședință duminică dimineața, de la ora 10, într-o nouă încercare de a rezolva criza din educație
10.06.2023 | 11:46
Sedinta la Guvern duminica dimineata Nicolae Ciuca presat sa rezolve criza din educatie pentru asi preda mandatul de premier
Guvernul Ciolacu ar urma să fie instalat săptămâna viitoare. Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

După ce greva profesorilor, care va intra luni în a patra săptămână, a blocat rotativa guvernamentală prin care Marcel Ciolacu urma să preia funcția de prim-ministru, Nicolae Ciucă a convocat o ședință duminică dimineața, de la ora 10.

Guvernul Ciucă, în ședință pentru a rezolva criza din educație

Ședința de Guvern programată duminică vizează o nouă încercare a Executivului de a pune capăt crizei din educație. Această ședință vine după ce vineri Guvernul a venit cu nouă propunere pentru sindicatele din învățământ, propunere ce vizează o majorare salarială cu 45% din creşterile stipulate în grilele de salarizare, majorare acordată de anul viitor, dar şi un bonus anual de 1.500 de lei, acordat din fonduri europene până în anul 2027.

ADVERTISEMENT

Noua ofertă a Guvernului a venit vineri, în timpul negocierilor cu liderilor sindicatelor, în timp ce circa 12.000 de profesori au participat la cel mai mare miting de protest din Capitală de la începutul grevei.

„Guvernul României a spus clar că nu poate oferi această creștere. Singurul lucru pe care poate să îl facă este acela de a acorda, în loc de 40% cât au promis inițial, 45% și suplimentar să se acorde până în 2027, în fiecare an, din 5 octombrie, suma de 1.500 lei. Aceasta este oferta Guvernului. Noi vom consulta oamenii. Da, pentru că, așa cum am spus mereu, oamenii au declanșat greva. Oamenii sunt cei care hotărăsc dacă încetează sau nu”, a declarat vineri Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, după încheierea negocierilor de la Palatul Victoria.

ADVERTISEMENT

Practic, după noua ofertă a Executivului, sindicatele au precizat că în aceste zile vor urma consultări pentru a vedea dacă va fi acceptată această ultimă ofertă din partea autorităților.

„Nu știu care va fi reacția colegilor, oricum ei sunt foarte nemulțumiți. Le vom transmite aceste informații și ei vor hotărî în cunoștință de cauză”, a precizat și Marius Nistor, președintele sindicatului Spiru Haret. Acesta a declarat vineri, în cadrul unei emisiuni la postul Euronews, că profesorii sunt hotărâți să continue protestul chiar și în condițiile în care, după 8 zile de grevă, au primit mai puțin de 100 de lei din salariu.

ADVERTISEMENT

„Eu nu mă gândesc la ceea ce va fi duminică, dacă s-a convocat acea ședință de guvern. Eu sunt preocupat în momentul de față și mă interesează în primul și-n primul rând poziția colegilor noștri. Au venit din toate colțurile țării. Astăzi, în București, au venit cu miile din București.

Vreau să vă spun că după 8 zile de grevă sunt colegi care la plata drepturilor salariale, aferente lunii mai, mai primesc doar 85 lei. 85 de lei! Și erau hotărâți să continue acțiunea. În cazul acesta ei trebuie respectați, apreciați ca atare. Au dat o adevărată lecție de educație civică, din care sper că politicienii au învățat ceva. Ei vor hotărî, doar ei au dreptul să hotărască”, a mai precizat Marius Nistor.

ADVERTISEMENT

Ciucă, sub presiune pentru a-și depune mandatul

Premierul Nicolae Ciucă se află sub presiune pentru a găsi o soluție pentru finalizarea crizei din educație în contextul în care greva profesorilor a amânat rocada guvernamentală. De altfel, chiar înainte de începerea grevei, PNL și PSD se aflau în negocieri aprinse privind împărțirea ministerelor în noul guvern.

Cu o săptămână înainte ca premierul Ciucă să-și depună mandatul și două zile înainte ca profesorii să intre în grevă generală, liderul PSD, Marcel Ciolacu a anunțat public că suspendă negocierile pentru împărțirea ministerelor până la rezolvarea crizei din învățământ. Chiar dacă aceste negocieri au continuat în ultimele trei săptămâni, liderul PSD a refuzat să preia funcția de premier, așa cum fusese stabilit, susținând că acest lucru se va întâmpla doar după finalizarea crizei sociale.

Vineri, presa a scris că președintele Iohannis a avut o întrunire cu premierul Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, ajungând la decizia ca săptămâna viitoare premierul să-și depună mandatul iar noul Guvern să fie instalat, indiferent de rezultatul negocierilor cu sindicatele din educație. Tot duminică, 11 iunie, ar urma să aibă loc și runda decisivă de negocieri între PNL și PSD pentru împărțirea portofoliilor în noul Executiv.

ADVERTISEMENT