News

Ședință la Palatul Victoria pe tema invaziei Rusiei în Ucraina: ”Peste 33.000 de cetățeni ucraineni sunt în România”. Update

La Palatul Victoria a avut loc o nouă o ședință a Task force-ului pentru situația din Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Guvernului anunță că, până în prezent, peste 33.000 de cetăţeni ucraineni sunt în România.
28.02.2022 | 12:21
Sedinta la Palatul Victoria pe tema invaziei Rusiei in Ucraina Peste 33000 de cetateni ucraineni sunt in Romania Update
ADVERTISEMENT
28-02-2022
10:22

Anunțuri de la Guvern după ședința Task-force-ului: Peste 33.000 de cetăţeni ucraineni sunt în România

În urma ședinței Task-force-ului pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară din ţara vecină, Guvernul a făcut mai multe precizări.

Până în prezent, peste 33.000 de cetăţeni ucraineni sunt în România, dintre care 373 au aplicat pentru procedura de azil, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

El a precizat, la Palatul Victoria, că, din 24 februarie şi până luni, la ora 6,00, au intrat în ţară 70.803 de cetăţeni ucraineni, iar 37.490 dintre aceştia au plecat din ţara noastră.

”În acest moment, în România, sunt peste 33.000 de cetăţeni ucraineni”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Oficialul Guvernului spune că Poliţia de Frontieră este mobilizată cu efective sporite în această perioadă şi continuă eforturile derulate alături de alte instituţii ale MAI şi ale statului pentru a gestiona situaţia, notează Agerpres.

ADVERTISEMENT

Într-un comunicat de presă de pe site-ului guvernului a fost anunțată o nouă ședință a task force-ului constituit pentru gestionarea răspunsului pe care țara noastră în are în urma invaziei ruse pe teritoriul Ucrainei, notează Agerpres.

Ședința a fost anunțată pentru luni, 28 februarie, ora 9 și urmează să fie condusă de premierul Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

Acest grup de lucru este însărcinat cu monitorizarea situației din țara vecină, dar și cu identificarea și implementarea măsurilor necesare pentru gestionarea fluxului de refugiați de la graniță.

Din acest task force fac parte mai mulți miniștri: Bogdan Aurescu (Externe), Vasile Dîncu (Apărare), Lucian Bode (Interne), Adrian Câciu (Finanțe), Virgil Popescu (Energie), Sorin Grindeanu (Transport), Alexandru Rafila (Sănătate) și Marius Budăi (Muncă).

ADVERTISEMENT

Pe lângă premier și miniștrii săi, din acest task force mai fac parte şeful Cancelariei prim-ministrului, Mircea Abrudean și secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu.

Măsurile luate de Guvernul Ciucă în cazul războiului din Ucraina

La începutul ședinței de guvern de duminică, 27 februarie, premierul a anunțat sprijinul României față de Ucraina în acest conflict și o serie de măsuri care vin în sprijinul forțelor militare și al refugiaților din această țară.

ADVERTISEMENT

Premierul a anunțat că România va trimite căști de protecție, veste antiglonț, muniție, alimente, apă și medicamente. Valoarea acestora este estimată la aproximativ trei milioane de euro.

“Pentru a veni în ajutorul poporului ucrainean puternic afectat de agresiunea militară rusă, Guvernul României împreună cu societatea civilă a demarat acțiuni comune  de furnizare de produse medicale și produse de subzistență pentru cetățenii ucraineni. Un prim convoi, format din 3 camioane din dotarea IGSU a pornit către Vama Siret, din Județul Suceava, pentru a oferi autorităților ucrainene medicamente și echipamente medicale (paturi spitalicești, dispozitive medicale)”, au transmis oficialii din țara noastră într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Guvernul României a anunțat și trimiterea unui nou transport cu ajutoare în cursul zilei de luni. Acesta va conține materiale de bază și alimente.

ADVERTISEMENT

După ședința de duminică, mai mulți membrii ai guvernului român, printre care s-au numărat Lucian Bode, ministrul de interne și Raed Arafat, secretar de stat, au ținut o conferință de presă în care au vorbit despre măsurile de asistență umanitară luate pentru ajutarea refugiaților ucraineni.

De asemenea, oficialii au transmis că pe 27 februarie, la ora 16, peste 56.000 de refugiați din Ucraina au intrat în țara noastră. De asemenea, la acel moment, 28.197 ucraineni au părăsit România, îndreptându-se către alte state.