Sport

Alertă la Ministerul Sportului după izbucnirea războiului în Ucraina! Ministrul Eduard Novak caută soluții pentru repatrierea în siguranță a sportivilor români

Atacul Rusiei asupra Ucrainei de noaptea trecută are efect și în România. La Ministerul Tineretului și Sportului a avut loc o ședință de urgență cu privire la posibila repatriere a sportivilor noștri.
24.02.2022 | 13:23
Alerta la Ministerul Sportului dupa izbucnirea razboiului in Ucraina Ministrul Eduard Novak cauta solutii pentru repatrierea in siguranta a sportivilor romani
Eduard Novak, ministrul Tineretului si Sportului, despre războiul dintre Rusia și Ucraina. FOTO: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În urma ședinței de urgență, MTS a emis un comunicat prin care le transmite federațiilor sportive din România să nu deplaseze sub nicio formă sportivi în Ucraina, fie că e vorba de competiții oficiale sau stagii de pregătire.

Ședință de urgență la Ministerul Tineretului și Sportului după ce Rusia a atacat Ucraina

Ministerul Tineretului și Sportului, prin vocea lui Eduard Novak, vrea să facă tot ce îi stă în putere să îi readucă în siguranță în țară pe sportivii români care se află deja în Ucraina.

ADVERTISEMENT

„Siguranța sportivilor români este o prioritate absolută pentru mine în acest moment. În colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe și cu grupul constituit la nivelul Guvernului României pentru gestionarea acestei crize, Ministerul Sportului va face toate demersurile pentru ca sportivii aflați pe teritoriile afectate să revină acasă în deplină siguranță. 

Ministerul Afacerilor Externe monitorizează situația cetățenilor români din Ucraina și a convocat deja celula de criză inter-instituțională pentru sprijinirea și acordarea de asistență consulară cetățenilor români din Ucraina, printre care știm că se află și sportivi români. Am convingerea că aceștia vor reveni în cel mai scurt timp, în deplină siguranță, pe teritoriul României”, a declarat Eduard Novak, potrivit comunicatului emis de Ministerul Sportului.

ADVERTISEMENT

Ministerul Tineretului și Sportului: „Părăsiți imediat țara!”

„În contextul deteriorării grave a situației de securitate din Ucraina și din regiunea Mării Negre și având în vedere situația generată de agresiunea militară rusă, Ministrul Sportului, Eduard Novak, a convocat în această dimineață o ședință de lucru în regim de urgență pe tema repercusiunilor acestei situații asupra sportivilor și a evenimentelor sportive. 

Pe fondul ridicării, de către Ministerul Afacerilor Externe, a nivelului de alertă pentru Ucraina la nivelul maxim – ‘Părăsiți imediat țara!’, au fost decise mai multe măsuri în regim de urgență. 

ADVERTISEMENT

Ministerul Sportului solicită din partea federațiilor sportive naționale o informare imediată cu privire la numărul și identitatea sportivilor aflați la acest moment în Ucraina și Rusia, în vederea centralizării urgente a acestor informații.

Cu privire la soluțiile care se impun în legătură cu acești sportivi, precum și cu cei aflați în zone de risc, Ministerul Sportului transmite către toate federațiile sportive naționale solicitarea imperativă de a nu deplasa sportivi în Ucraina, respectiv de efectua toate demersurile de întoarcere imediată în siguranță a sportivilor aflați temporar pe teritoriul acestui stat. De asemenea, de a anula participările viitoare la competiții sau cantonamente în această zonă, până la stabilizarea situației și reinstaurarea unui climat de siguranță. 

ADVERTISEMENT

Ministerul Sportului solicită tuturor federațiilor sportive naționale să urmeze recomandările MAE, care este pregătit să acorde protecție și asistență consulară cetățenilor români de pe teritoriul Ucrainei, prin misiunea diplomatică și oficiile consulare, de a se informa permanent din surse oficiale și de a respecta reglementările stabilite de autoritățile ucrainene. La nivelul Departamentului Consular al MAE a fost activată o linie telefonică dedicată cetățenilor români care se află temporar în Ucraina și care solicită protecție și asistență consulară – telefon 0040 -751.084.537

Ca măsură pentru viitor, pentru a putea beneficia de o reacție operativă a Guvernului, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, se va impune notificarea acestui minister pentru orice deplasare a sportivilor români, cu comunicarea obligatorie a notificării și către Ministerului Sportului.

‘Siguranța sportivilor români este o prioritate absolută pentru mine în acest moment. În colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe și cu grupul constituit la nivelul Guvernului României pentru gestionarea acestei crize, Ministerul Sportului va face toate demersurile pentru ca sportivii aflați pe teritoriile afectate să revină acasă în deplină siguranță. Ministerul Afacerilor Externe monitorizează situația cetățenilor români din Ucraina și a convocat deja celula de criză inter-instituțională pentru sprijinirea și acordarea de asistență consulară cetățenilor români din Ucraina, printre care știm că se află și sportivi români. Am convingerea că aceștia vor reveni în cel mai scurt timp, în deplină siguranță, pe teritoriul României’, a declarat Eduard Novak, Ministrul Sportului”. – comunicat Ministerul Tineretului și Sportului

Mircea Lucescu n-are de gând să plece din Kiev

Mircea Lucescu (76 de ani) este unul dintre românii curajoși din Ucraina. Antrenorul lui Dinamo Kiev a vorbit în exclusivitate pentru FANATIK despre pericolul care s-a abătut asupra capitalei Ucrainei, dar pe care nu vrea să o părăsească.

„Cum să vin? Păi să pleca așa… Eu nu sunt laș, n-am plecat nici când a început nebunia în Donețk, în 2014. Nu pot să fac așa ceva. În niciun caz…Păi aș da un exemplu negativ pentru toată lumea… de frică, de panică, de neseriozitate… cum să fac așa ceva? Să sperăm că n-o să fie nimic și s-or potoli oamenii ăștia mari și fără minte… să le vină mintea la cap”, a declarat Il Luce pentru site-ul nostru.

ADVERTISEMENT