News

Ședință secretă pentru pedepsirea fostului paznic devenit scandalagiu AUR. „Să se pună și un rastel pentru armele parlamentarilor”

Camera Deputaților se va reuni în ședință de plen secretă pentru aprobarea sancțiunii dictat împotriva deputatul AUR, Ciprian-Titi Stoica.
23.05.2023 | 14:26
Sedinta secreta pentru pedepsirea fostului paznic devenit scandalagiu AUR Sa se puna si un rastel pentru armele parlamentarilor
Deputatul AUR Titi Stoica, ajuns la judecata colegilor/ Foto: Inquam Photos - George Călin
ADVERTISEMENT

Camera Deputaților va avea o ședință secretă pe 6 iunie, neavând voie să înregistreze video sau audio conținutul discuțiilor, iar stenograma nu va fi făcută publică. Asta pentru că, în premieră, deputații vor trebui să se pronunțe asupra tăierii la jumătate a indemnizației unui coleg de-al lor, din motive disciplinare.

Șase deputați AUR vor rămâne fără aproape 200.000 de lei

Scandalul din Parlament provocat de AUR pe 10 mai i-a speriat pe parlamentarii celorlalte partide care au decis să sancționeze dur tulburările de comportament ale unor deputați, mai ales că circul făcut în sala de plen a fost dublat de un protest organizat tot de AUR în fața Palatului Parlamentului, protest în timpul căruia au fost bruscați doi deputați: Ludovic Orban și Csoma Botond.

ADVERTISEMENT

În sala de plen, un grup de deputați AUR – Sorin-Titus Muncaciu, Ilie-Alin Coleșa, Ringo Dămureanu, Ciprian-Titi Stoica, Lilian Scripnic, cărora li s-a alăturat și neafiliatul Dumitru Coarnă au împiedicat accesul la prezidiu al președintelui de ședință, vicepreședintele Ciprian-Constantin Șerban (PSD). Cei șase zavragii încercau să blocheze, inclusiv prin smulgerea firelor de la microfoanele prezidiului, adoptarea unui proiect de lege privind prevenirea separării copilului de familie. Potrivit celor șase, proiectul, dimpotrivă, ar fi facilitat preluarea de către stat a copiilor din familiile cu dificultăți materiale.

Pus temporar în imposibilitate de a-și face treaba, Șerban a sesizat Comisia juridică a Camerei și a cerut sancționarea turbulenților, o sesizare similară depunând . Decizia de sancționare a venit pe 16 mai și a fost de o severitate nemaiîntâlnită în Parlament. În primul rând, fiecăruia i s-a limitat durata intervențiilor în plen la numai 10 secunde, pe o durată de trei luni. Asta nu ar trebui să-i afecteze prea tare ținând seama că au deja expertiză în preluarea controlului asupra prezidiului.

ADVERTISEMENT

În schimb, cealaltă sancțiune nu este de neglijat: toți cei șase vor avea indemnizația redusă la jumătate timp de 6 luni. Adică din 10.951 salariu net pe care îl primesc acum, pe viitor vor avea doar 5.475 lei. Astfel, fiecare deputat dintre cei șase va pierde în total 32.850 de lei, iar economia făcută la bugetul Camerei va fi de 197.100 lei.

Cum s-a ajuns la o încă o ședință secretă a Camerei

Biroul Permanent și-a însușit propunerea  Comisiei juridice și a aprobat sancțiunile, însă unul din „răsculați”, Ciprian-Titi Stoica, a contestat decizia și a trimis o scrisoare secretarului general al Camerei, Silvia Mihalcea, în care o avertiza ca nu cumva să îndrăznească să-i pună poprire pe leafă că se va lăsa cu repercusiuni juridice.

ADVERTISEMENT

Potrivit statutului parlamentarilor, sancţiunile disciplinare parlamentare pentru abaterile disciplinare sunt: atenţionarea verbală, chemarea la ordine, retragerea cuvântului, îndepărtarea din sală pe durata şedinţei şi avertismentul scris. Nu există în această lege şi în nicio altă lege alte sancţiuni disciplinare care se pot aplica deputaţilor sau senatorilor. Mai mult, potrivit Constituţiei, exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege (…) Vă pun în vedere că orice diminuare a indemnizaţiei mele legale de către aparatul administraţiei pe care îl conduceţi o consider o încălcare flagrantă a atribuţiilor de serviciu şi voi acţiona în consecinţă împotriva tuturor persoanelor responsabile”, a afirmat Stoica.

Titi Stoica a contestat formal tăierea indemnizației la jumătate, decisă de către Biroul Permanent, iar forul de apel în aceste spețe este plenul Camerei, care se pronunță într-o ședință ținută cu ușile închise. Este a doua oară când o astfel de ședință are loc, după cea din 11 mai 2021, când un alt deputat AUR, Dan Tănasă, a fost sancționat pentru injurii aduse deputaților Silviu Dehelean și Ionuț Moșteanu, ambii de la USR. Însă Tănasă a scăpat atunci cu un avertisment scris, nefiind propusă tăierea indemnizației întrucât la acea vreme nu exista temei legal.

ADVERTISEMENT

Titi Stoica susține că nici acum nu este posibilă tăierea indemnizației întrucât nu este prevăzută în Statutul deputaților și senatorilor. Numai că, între timp, a fost modificat Regulamentul Camerei Deputaților astfel încât este permisă reducerea cu 50% a indemnizației deputaților dacă utilizează cartela de vot a altui coleg sau o lasă cartela proprie unei alte persoane, precum și pentru „utilizarea violenţei fizice sau a violenţei verbale constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective sau calomnie la adresa unui alt deputat sau a oricărei persoane prezente la activităţile parlamentare.

Titi Stoica, agent de pază specializat în „rezolvarea conflictelor”

Alături de colegul său de partid Dan Tănasă, Titi Stoica este cel mai sancționat parlamentar din această legislatură. În martie 2021, a fost surprins votând în locul unui coleg de partid la proiectul bugetului de stat. După ce și-a cerut scuze pentru „o naivitate de începător”, Stoica a scăpat fără vreo sancțiune, dar s-a ales cu porecla Titi „Patru Mâini”.  În schimb, în noiembrie același an, deputatul a primit din partea Biroului Permanent un avertisment scris pentru un incident în timpul unei ședințe de plen comun al Camerei Deputaților și Senatului, care avusese cu două luni înainte. Stoica, împreună cu Antonio Andrușceac, l-au luat cu forța de la prezidiu pe vicepreședintele Camerei Florin Roman (PNL). Ce-i drept, acesta uzurpase dreptul de a conduce ședința refuzând să-i lase această atribuție președintelui de atunci al Senatului, Anca Dragu. Din acest motiv, a scăpat nesancționat Andrușceac, întrucât era chestor, și avea ca atribuții inclusiv menținerea ordinii în Cameră.

În primăvara anului trecut, Stoica s-a mai ales cu avertisment scris după ce l-a numit „nazist” pe deputatul Ovidiu Ganț, reprezentatul în Parlament al mnorității germane. Nu a fost un apelativ scăpat accidental la adresa unui coleg, dimpotrivă, deputatul AUR a insistat și a folosit aceeași exprimare la adresa Forumului Democrat al Germanilor din România: „Ăsta e adevărul istoric, sunteți naziști!

Talentul deosebit de a fi vârful de lance al scandalurilor provocate de AUR în Parlament pare să fi fost deprins de Titi Stoica pe vremea când lucra ca bodyguard la Londra. Stoica a făcut doar studii liceale, iar după ce a lucrat la firmă de familie în Timișoara, a plecat să lucreze în Marea Britanie. Primul loc de muncă a fost la o cârciumă din Londra, Stoica menționând în CV-ul că a avut „responsabilități diverse în bucătărie și în spatele barului.

O vreme a lucrat o firmă de curierat, iar apoi ca bodyguard la mai multe firme de securitate din Londra, astfel că alegerea sa ca deputat de Timiș în decembrie 2020, l-a găsit ca agent de pază în gara londoneză East Croyden. Hazliu este că în descrierea atribuțiilor de la acel loc de muncă, Stoica a trecut în CV „rezolvarea problemelor într-o manieră rapidă și convenbilă pentru toate părțile implicate, rezolvarea conflictelor, comunicare constantă”, talente care în Camera Deputaților s-a manifestat prin insultarea și bruscarea colegilor și ocuparea cu forța a prezidiului.

Deputații nu mai vor să prezinte bagajele la control

O altă controversă derivată din scandalul de la 10 mai este legată de măsurile de siguranță la Palatul Parlamentului, după ce o persoană care fusese invitată de AUR să asiste la lucrările Camerei, a încercat să intre în Palatul Parlamentului cu patru gloanțe. Prima consecință a acestui incident a fost că liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu,  a anunțat că va cere conducerii Camerei să impună și demnitarilor să fie controlați la poartă, precum invitații sau jurnaliștii.

Văzând ce partid extremist avem în Parlament, că demnitarii pot deține permis de port-armă m-aș simți mai în siguranță și ar fi mai înțelept ca fiecare parlamentar să își dea două minute din viață să treacă prin controlul de securitate. Am preveni un potențial incident. Orice se poate întâmpla. Îi văd pe cei de la AUR tot mai turbați, câțiva dintre ei sunt în stare de orice”, spunea Moșteanu.

După această declarație dată jurnaliștilor, deputatul și-a informat și colegii din Biroul Permanent asupra demersului său. Propunerea a fost sprijinită de liderul minorităților naționale, Varujan Pambuccian, iritat și el de faptul că parlamentarii au ajuns în situația să se teamă pentru integritatea lor fizică. „Îl susțin pe domnul Moșteanu. Nu numai atât, să existe jos la intrare să existe un dulap, un rastel în care să se pună armele, dacă deputații sau senatorii vin cu ele la dânșii, pentru că în interiorul Parlamentului nu ai de ce să circuli înarmat”, a spus, cu umor și amărăciune, Pambuccian, potrivit stenogramei ședinței Biroului Permanent.

Inițial, s-a convenit să se poarte o discuție cu aparatul tehnic al Camerei privind modalitatea prin care și parlamentarii și ceilalți demnitari vor putea fi supuși controlului privind obiectele cu care intră în clădire. Soluția găsită urma să fie aprobată de Biroul Permanent după o săptămână, însă după ce a trecut sperietura inițială generată de zavera AUR de la 10 mai, cei de la putere s-au gândit mai bine și parcă nu ar renunța la dreptul de a intra în Parlament fără să treacă prin porțile de securitate. Chiar Ionuț Moșteanu s-a arătat sceptic în privința demersului său.

Atunci le-a convenit, dar în principiu nu le convine să-și taie din privilegii, iar unul dintre privilegiile istorice ale parlamentarilor este că ei intră fără să facă un control de securitate. Teoretic, ei pot intra și cu două Kalașnikoave și o geantă de dinamită. Eu am zis să treacă și ei, mai ales că unii sunt, ca să fiu drăguț, cu nervii cam la maxim. Inițial au zis „da, dar să discutăm cu specialiștii, să vedem cu SPP-ul, să analizăm dacă se poate, dacă nu se blochează activitatea…” Este o vrăjeală, durează un minut prin poarta aia și se poate prioritiza, plus că avem și intrări separate. Vor să tragă de timp și să îngroape subiectul că sunt parlamentari care se cred mai presus de lege. De ce să treacă ei prin poartă?”, a declarat, pentru FANATIK, liderul deputaților USR, adăugând totuși că va insista pe acest subiect în Biroul Permanent.

 

ADVERTISEMENT