Șefa CNAS, Valeria Herdea, a spus în primă fază ca vaccinarea să devină obligatorie și nu ar trebui „discutată ca opțională”. Ulterior a ținut să declare că prin obligație se referă la „informarea pacienţilor”, lucrul pe care ar trebui toți oamenii să-l stăpânească. Ea a mai subliniat că oamenii trebuie să înțeleagă beneficiile vaccinării.
Preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) Valeria Herdea, a revenit cu alte precizări după ce declarațiile sale au creat controverse printre oameni. Ea a spus pentru News.ro că singurul lucru obligatoriu este doar informarea pacienţilor.
„Pentru că declaraţia mea de ieri a fost interpretată eronat, precizez un lucru esenţial: singurul lucru obligatoriu este doar informarea pacienţilor. Aşadar, acest lucru este valabil şi pentru vaccinare. Este obligatoriu ca pacienţii să aibă toate informaţiile de la medicii de familie, indiferent dacă vorbim de beneficii sau riscuri. Comunicarea medic-pacient nu este facultativă, acesta este mesajul pe care am intenţionat să îl transmit”, subliniază Herdea.
Declarațiile președintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au fost făcute, luni, în cadrul conferinței „Noul sezon epidemic: cinci ameninţări pentru Sănătate. Cum reacţionăm”, organizată de Dcnews.
Valeria Herdea susține că deși populația a trecut printr-o pandemie, „lecțiile” învățate în perioada COVID-19 par să fi fost date uitării. Șefa CNAS spune că tot mai puțini părinți apelează la vaccinarea antirujeolică recomandată copiilor.
„În ultima perioadă, postpandemie, am asistat la un fenomen paradoxal. Deşi am trecut prin pandemie şi am înţeles ce înseamnă să fii vaccinat şi să faci faţă la boli infecţioase, am uitat foarte repede lecţiile pandemiei. Acoperirea vaccinală a scăzut foarte mult, de exemplu rată de aproximativ 70% pentru vaccinarea antirujeolică”, a declarat președintele CNAS.
Totodată, Valeria Herdea menționează că, deși vaccinarea antigripală este gratuită pentru bătrâni, se înregistrează o scădere a persoanelor vaccinate și în acest caz. În opinia sa, oamenii trebuie să capete încredere în personalul medical și în beneficiile vaccinării.
Aceasta sugerează că vaccinul ar trebui să fie obligatoriu. „Trebuie să facem ceva să crească încrederea populaţiei în personalul medical. Să înţeleagă oamenii care sunt beneficiile vaccinării. (…) Din punctul meu de vedere, şi îmi asum ceea ce spun, vaccinarea nu ar trebui discutată ca opţională.
Fiecare dintre noi a avut o şansă să fie vaccinat şi protejat atunci când era copil. La vremea respectivă nu aveam acces la toate vaccinurile care se găsesc în prezent. Ţine doar de noi să ne vaccinăm copiii, pentru a le da dreptul să crească sănătoşi”, mai spune șefa CNAS, potrivit Agerpres.
Această idee a fost susținută și de Simin-Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale “Victor Babeş. El spune că ar trebui introdusă o lege a vaccinării pentru a trece „de pragul explicațiilor”.
Specialistul a punctat că atunci când vorbim de sănătate publică, „vaccinarea nu mai este o alegere individuală”. Cu cât părinții refuză să-și vaccineze copiii, cu atât mai mult crește riscul apariției unor epidemii și a cazurilor complicate, potrivit acestuia.