News

Șefa de la DSP Dolj, pozitivă cu Covid-19 la trei zile de la vaccinare. Cum a fost posibil

01.02.2021 | 10:59
Sefa de la DSP Dolj pozitiva cu Covid19 la trei zile de la vaccinare Cum a fost posibil
ADVERTISEMENT

Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică din Dolj, Valeria Andreescu, a foat testată pozitiv cu Covid-19, la trei zile după ce îi fusese administrată a doua doză a vaccinului. Soțul femeii, angajat și el la DSP, dar și soacra acesteia se află în aceeași situație.

În data de 26 ianuarie, Valeria Andreescu a fost vaccinată cu doza de rapel a vaccinului, la fel și soțul acesteia. Primul care a început dezvolte simptome specifice, printre care și febră, fost bărbatul.

ADVERTISEMENT

Cei tot au efectuat teste RT-PCR, iar ambele rezultate au fost pozitive. La momentul de față, amândoi se află în izolare la domiciliu, scrie Adevărul.

Șefa de la DSP Dolj, pozitivă cu Covid-19 la trei zile de la vaccinare. Cum a fost posibil

Astfel de situații pot să apară, afirmă un comunicat al Ministerului Sănătății. Instituția făcea referire la cazul unei asistente care a fost depistată cu virusul după administrarea serului, caz care a creat controverse în spațiul public, la începutul acestei luni.

ADVERTISEMENT

„Este posibil ca astfel de cazuri să mai apară în perioada următoare, ceea ce nu poate fi interpretat ca un eșec al vaccinării în general, al vaccinării cu produsul dezvoltat de BioNTech/ Pfizer în particular”, explică reprezentanții instituției. Ei au subliniat că aceste cazuri nu ar trebui folosite pentru a susține ineficiența sau inutilitatea vaccinării.

„În primul rând, după cum o arată dovezile din studiile clinice, răspunsul imun ca urmare a vaccinării apare la circa 10-14 zile după prima administrare, iar efectul maxim (răspunsul protector maxim) apare la 7 zile după a doua administrare/ după rapel. Ceea ce înseamnă că se poate produce o infectare cu virusul SARS-CoV-2 după administrarea primei doze (cazul care face obiectul știrii), întrucât acea perioadă este considerată perioadă de “fereastră imunologică”, adică perioada când încă nu a apărut răspunsul imun”, anunță Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

„O altă explicație poate fi și aceea că persoana respectivă, despre care relatează știrea, era, în momentul vaccinării, fie în perioada de incubație, fie deja infectată și aflată în fază asimptomatică”, a adăugat înstituția. Specialiștii au mai precizat și că unele persoane pot să nu dezvolte un răspuns imun optim sau au contraindicații pentru administrarea serului.

„Astfel de persoane, care au contraindicații la vaccinare sau care nu dezvoltă un răspuns imun optim, beneficiază indirect de pe urma vaccinării celorlalte persoane”, apreciază specialiști. Aceștia motivează acest lucru prin reducerea semnificativă a circulației virusului în comunitate prin vaccinarea unui număr cât mai mare de oameni.

ADVERTISEMENT

„În plus, eficacitatea dovedită din studiile clinice a vaccinului produs de BioNTech/ Pfizer este de 95%. Ceea ce înseamnă că există un număr mic de persoane care încă pot să dezvolte boala în ciuda vaccinării. Cu toate acestea, datele din studii arată că protecția față de formele severe este de aproape 100%”, a precizat Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT