News

Şefa DIICOT, ARESTATĂ preventiv pentru 30 zile!

UPDATE 22:11:2014, ora 08:45 / In urm cu cateva minute, Alina Bica s-a predat singura in arestul preventiv al Politiei Capitalei, fiind insotita de sotul sau, Mircea Bica, vizibil afectata si fara sa...
22.11.2014 | 11:38
Sefa DIICOT ARESTATA preventiv pentru 30 zile
ADVERTISEMENT

UPDATE 22:11:2014, ora 08:45 / In urm cu cateva minute, Alina Bica s-a predat singura in arestul preventiv al Politiei Capitalei, fiind insotita de sotul sau, Mircea Bica, vizibil afectata si fara sa dea declaratii

UPDATE 22:11:2014, ora 08:20 / Inalta Curte de Casatie si Justitie a deliberat si a decis ca sefa DIICOT sa fie arestata preventiv pentru 30 de zile!!! 

ADVERTISEMENT

VEZI VIDEO!!! BICA A FOST LOVITA LA IESIREA DIN SEDIUL ICCJ!!!

UPDATE 22:11:2014, ora 03:00 / Alina Bica a parasit sediul ICCJ in jurul orei 3 dimineata, dupa 11 ore de audieri. Magistratii Inaltei Curti au ramas in pronuntare pe cererea DNA de arestare preventiva pentru 30 de zile, iar sefa DIICOT isi asteapta sentinta acasa, mandatul de retinere de 24 de ore al DNA expirand! La iesire, Bica s-a lovit la cap de o camera TV in imbulzeala creata! Mai mult, nervoasa, Alina Bica s-a dat jos din masina la un moment dat si s-a rastit la un reporter, impingind camera TV!

P: 120.000 € va asteapta lunar in Cazinoul Sportingbet. O oferta noua in fiecare zi!

UPDATE 22:11:2014, ora 00:00 / Alina Bica, şefa DIICOT, a fost adusă vineri după-amiază, cu cătuşele la mâini, la ICCJ unde se judecă dosarul retrocedărilor ilegale chiar si la aceadsta ora

ADVERTISEMENT

Alina Bica, procurorul şef al DIICOT, a fost reţinută joi seara de procurorii DIICOT, fiind acuzată de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

DNA susţine că, prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de peste 263,3 milioane lei, echivalentul a peste 62,5 milioane euro, reprezentând supraevaluarea, concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.

ADVERTISEMENT

Procurorii anticorupţie s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, în legătura cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafaţa de 13,0535 ha, situat în Bucureşti, zona Plumbuita.

“Concret, la 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, din care făceau parte suspecta Alina Bica şi inculpaţii Lăcrimioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, a aprobat raportul de evaluare, întocmit de un expert evaluator, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente. Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei)”, susţine sursa citată.

ADVERTISEMENT

În acelaşi dosar, mai sunt cercetaţi penal deputatul UDMR Marko Attila, pentru abuz în serviciu, şi omul de afaceri Stelian Gheorghe, în cazul celui din urmă fiind impusă măsura controlului judiciar.

UPDATE 21.11.2014, ora 23:01. Consiliul Superior al Magistraturii a încuviinţat, vineri, arestarea şefei DIICOT, Alina Bica. La solicitarea procurorilor DNA, CSM a dat avizul pentru arestarea Alinei Bica. Procurorul şef DIICOT va fi adusă cu propunere de arestare preventivă, vineri. Joi seară, CSM nu încuviinţase decât reţinere şi arest la domiciliu în cazul şefei DIICOT. La această oră, mandatul Alinei Bica a expirat!

UPDATE 23:03/  Procurorii DNA au dispus, joi seară, reţinerea şefului DIICOT, Alina Bica, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, acuzată de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

“Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie — Secţia de Combatere a Corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începînd cu data de 20.11.2014, a inculpatei Alina Bica, membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, se arată într-un comunicat al DNA transmis joi AGERPRES.

În acest dosar au fost reţinuţi Lăcrimioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, la data faptelor, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

“Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de peste 263,3 milioane lei, echivalentul a peste 62,5 milioane euro, reprezentând supraevaluarea, concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase”, informează DNA.

Sursa citată precizează că, la 15 octombrie, DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, în legătura cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafaţa de 13,0535 ha, situat în Bucureşti, zona Plumbuita, sector 2.

“Concret, la 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, din care făceau parte suspecta Alina Bica şi inculpaţii Lăcrimioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, a aprobat raportul de evaluare, întocmit de un expert evaluator, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente. Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei)”, se spune în comunicat.

DNA arată că aceştia au fost conştienţi însă că terenul era supraevaluat, aspect ce reiese şi din faptul că, anterior, în şedinţa din 24 februarie 2011, când dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului.

“După emiterea deciziei de despăgubire, la 15.03.2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obţinut titluri de conversie în acţiuni la Fondul Proprietatea, listat la bursa din 25.01.2010, în cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755/metru pătrat)”, mai menţionează DNA.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

UPDATE 21:20 / Gheorghe Muscalu, membru al CSM, a confirmat că magistraţii au analizat cererea DNA pentru reţinerea Alinei Bica, procurorul şef al DIICOT.

”Şedinţa CSM nu a fost publică, a fost secretă.”, a menţionat Muscalu. Bica este acum în faţa procurorilor anti-corupţie, care o anchetează într-un dosar de retrocedări de 150 de milioane de euro.

Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, a fost reţinut de procurorii DNA. El figurează în dosarul în care şefa DIICOT, Alina Bica, este acuzată de fapte de corupţie.

Bogdan a fost numit în aprilie 2013 de către Victor Ponta în funcţia de comisar general adjunct – cu rang de subsecretar de stat – al Gărzii Naţionale de Mediu la propunerea Rovanei Plumb.

sursa: stiripesurse.ro

UPDATE 20:17  Până când CSM va încuviinţa încătuşarea lui Bica, procurorii anti-corupţie au reţinut-o pe Lăcrămioara Alexandru, membru în Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, anunţă  stiripesurse.ro.

UPDATE 19:20 / DNA vrea reţinerea Alinei Bica, şefa DIICOT. CSM discută, la această oră, cererea DNA. Doar CSM poate da avizul pentru reţinerea şefului DIICOT, potrivit unor surse stiripesurse.ro.

UPDATE 18:45 Potrivit ultimelor informaţii, Alina Bica este audiată la această oră în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce a fost ridicată în trafic de procurori. Simultan, la DNA se află şi omul de afaceri Gheorghe Stelian. Între audierea şefei DIICOT, Alina Bica, şi Gheorghe Stelian ar exista o legătură. În momentul în care Gheorghe Stelian ar fi obţinut 150 milioade de euro în urma unor restituiri ilegale de terenuri de la ANRP, Alina Bica ocupa funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Jistiţiei. Aceasta fusese desemnată de conducerea ministerului pentru a face parte din comisia de restituire de la ANRP, care i-a dat suma respectivă lui Gheorghe Stelian, anunţă  dcnews.ro.

UPDATE 18:20 / Surse judiciare afirmă că audierea doamnei procuror-şef al DIICOT, Alina Bica, are legătură cu fostul şef al ANAF, Dragoş Bogdan, şi unele afaceri pe care acesta le-ar fi avut cu fostul soţ al doamnei Alina Bica.

Alina Bica, prietena Elenei Udrea şi şefa DIICOT, ar fi fost luată, joi, cu mandat de aducere de pe stradă, pentru a fi audiată la sediul DNA, potrivit unor surse dcnews.ro.

Din câte se pare Alina Bica ar fi acuzată de abuz în serviciu.

Alina Bica a fost numită la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism în mai 2013, prin decret prezidenţial, la propunerea ministrului interimar de atunci al Justiţiei, premierul Victor Ponta.
Este procuror din 1996, când a intrat în magistratură la Parchetul Sfântu Gheorghe. În 2003 avansează la Parchetul instanţei supreme, la Serviciul de Combatere a Marii Criminalităţi Economice, devenit ulterior DIICOT.

Între 2009 şi 2012 a fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, fiind parte a comisiilor care au lucrat la noile coduri penale.

 

ADVERTISEMENT