News

Șefa DSP Suceava, demisă pentru că a dezvăluit că numărul de teste a fost raportat ca îmbolnăviri. Reacție vehementă de la minister: „Nicio raportare de la Suceava nu e greșită”

19.05.2020 | 21:43
Sefa DSP Suceava demisa pentru ca a dezvaluit ca numarul de teste a fost raportat ca imbolnaviri Reactie vehementa de la minister Nicio raportare de la Suceava nu e gresita
ADVERTISEMENT

Medicul Manuela Trifan a fost dată afară după ce a dezvăluit în presă că numărul mare de cazuri din Suceava e datorat unei gafe impardonabile, nicidecum unei realități triste.

Suceava, locul unde numărul de teste a fost raportat drept îmbolnăviri

Mai exact, Trifan a mărturisit că numărul mare de îmbolnăviri din Suceava a fost confundat cu numărul de teste efectuate. ”Am primit o hârtie din care reiese că de mâine trebuie să mă întorc la Iași. Aștept și ordinul de ministru și mă voi conforma cu mare bucurie”, a explicat femeia, conform Pro TV.

ADVERTISEMENT

Cu 3.300 de cazuri și 190 de decese, Suceava este cel mai relevant focar de infecție cu Covid-19 din România. Cu toate acestea, Trifan a dezvăluit că 736 de cazuri nu pot fi justificate statistic, fiind cel mai probabil vorba de o confuzie între numărul de teste, interpretat drept număr de persoane îmbolnăvite.

Conform Monitorul de Suceava, Prefectul Alexandru Moldovan a aflat la finalul unei ședințe avute cu șefa DSP că aceasta a primit adresa din partea ministerului, în care i se comunică că de miercuri, 20 mai, nu va mai fi la conducerea DSP Suceava.

ADVERTISEMENT

Manuela Trifan venise la finele lunii mai de la DSP Iași și, conform Libertatea, era considerată extrem de incomodă pentru că scotea la iveală toate neregulile semnalizate: „Era incomodă pentru cei din minister și pentru autoritățile locale, deoarece scotea la lumină multe probleme, chiar și greșelile făcute de DSP.

Ea a fost și cea care a insistat pentru a se face lumină în cazul testării preferențiale a unor șefi ai județului, cum ar fi Gheorghe Flutur. Și-a cerut și scuze când s-au compromis cele peste 100 de teste, n-a încetat să ascundă asta”.

ADVERTISEMENT

Adriana Pistol neagă cu vehemență informațiile oferite de Trifan

Adriana Pistol, directorul Insitutului Național de Sănătate Publică, a negat vehement toate informațiile prezentate de fosta șefă a DSP.

Nicio raportare de la Suceava nu e greșită, acest lucru e foarte ușor verificabil. Doamna director a tras concluzii pripite.

ADVERTISEMENT

Există o bază de date a STS care nici nu permite să se bage numărul de teste, diferența de 700 de cazuri constă din pacienți care n-au fost spitalizați, au stat în carantină în centre rezidențiale, în cămine de bătrâni, în unitatea spitalicească în care s-au găsit. Nu figureazaă ca pacienți spitalizați neapărat.

Plaforma făcută de STS, chiar dacă îți dorești nu ai cum să bagi dublu, nici folosind numele nici CNP-ul. Când STS a preluat în platformă toate cazurile a făcut toate verificările pe toate datele populaționale, în platformă se introduc date de 3 săptămâni.

STS având această platformă pusă la punct, erori au existat într-un excel, dar când toată baza de date a fost transferată, toate erorile au fost corectate. Exclud ca informația expusă de doamna Trifan să fie adevărată. Totul e corect în platformă. Asta ne-a ajutat, e o bază de date care lucrează pe principii corecte.Baza de date nu prezintă dubluri.

Nu știam că a fost destituită, acum am aflat de la dumneavoastră. Dacă doamna doctor ar fi avut curiozitatea să se uite în baza de date ar fi văzut că lucrurile stau cum v-am descris. Eu cred că nu a înțeles exact cum lucrează acest sistem informatic. A tras concluzii pripite.

Nu facem nicio renumărare a cazurilor de la Suceva, n-am fost informați că ar trebui să facem așa ceva”, a declarat Pistol la Digi 24.

 

 

 

ADVERTISEMENT