News

Şefa ICR Londra, propusă spre revocare. Fiica actorului Stelian Nistor a fost în centrul mai multor scandaluri

Catinca Maria Nistor, propusă pentru revocarea din funcţia de director al ICR Londra, la mai puţin de un an de la numire.
09.03.2023 | 15:48
Sefa ICR Londra propusa spre revocare Fiica actorului Stelian Nistor a fost in centrul mai multor scandaluri
Catinca Nistor este şefa ICR Londra din aprilie 2022
ADVERTISEMENT

Liviu Jicman, directorul Institutului Cultural Român, a propus revocarea din funcţie  a Catincăi Nistor, directorul ICR Londra, care a fost implicată în mai multe scandaluri în ultima vreme, cel mai recent cu ocazia zilei de 1 martie, când în capitala Marii Britanii a fost organizat un spectacol cu manea.

Catinca Nistor are termen la proces pe 4 aprilie

Catinca Maria Nistor a generat încă din noiembrie 2022 un scandal imens, după ce s-a aflat că statul român plătește lunar o chirie de 6.500 de lire sterline pentru directoarea ICR Londra, care a refuzat să locuiască într-un apartament gratuit.

ADVERTISEMENT

Ea făcut cerere la MAE pentru o altă locuință, iar ministerul i-a aprobat închirierea unui apartament în centrul capitalei londoneze. Potrivit surselor ziarului Libertatea, acesta este situat în apropiere de Harrods, un celebru magazin londonez, iar chiria lunară este de 6.500 de lire pentru 120 mp, la care se adaugă celelalte cheltuieli.

Catinca Nistor a fost numită în aprilie 2022 la conducerea ICR Londra, fără concurs, numire criticată aspreu de USR, care a acuzat că PSD şi PNL îşi împart funcţii şi pun la conducerea instituţiilor oameni nepregătiţi profesional, strict pe criterii politice.

ADVERTISEMENT

“Ce o recomandă? Este fiica actorului Stelian Nistor, fost lider al Lojei Masonice de rit scoţian. A fost trimisă în judecată pentru că şi-ar fi atribuit sume de bani necuvenite, ca director interimar al Teatrului Bulandra, funcţie pe care a ocupat-o în mandatul Gabrielei Firea.

Întrebată în timpul audierilor care sunt principalele sale obiective pentru acest mandat, a afirmat cu nonşalanţă că deocamdată nu este în măsură să răspundă la întrebare şi că va putea răspunde concret în anul… 2023″, arătau atunci reprezentanţii USR.

ADVERTISEMENT

Ulterior a izbucnit scandalul cu apartamentul, iar pe 1 martie Catinca Maria Nistor a cântat într-un spectacol găzduit de instituţia pe care o conduce, ICR Londra, la care a fost prezent şi  violoncelistul Andrei Cavassi, stânind numeroase critici în social media.

Înainte de a fin numită șefa Institutului Cultural Român de la Londra, fiica actorului Stelian Nistor a asigurat conducerea interimară a Teatrului Bulandra din București. A fost demisă după un an, în urma unui protest public al actorilor. Noua conducere a instituției a dat-o în judecată sub acuzația că și-ar fi atribuit sume de bani necuvenite.

ADVERTISEMENT

Ulterior, în primă instanță, în septembrie 2021, Tribunalul București a decis să anuleze contractele încheiate pe drepturi de autor și a obligat-o pe aceasta să returneze teatrului aproape 7.000 de euro. Decizia nu este definitivă, Catinca Nistor făcând recurs, care are termen pe 4 aprilie, după cum scrie libertatea.ro.

ADVERTISEMENT