Procurorii anticorupție au anunțat că în același dosar a fost pusă sub acuzare și Iona Mădălina Hohan (n.r. – fostă Deaconeasa). Ea a ocupat funcția de consilieră pe achiziţii publice în cadrul ONAC. În ceea ce o privește pe Hohan, DNA o acuză de abuz în serviciu, motivând că a obţinut foloase necuvenite pentru sine sau pentru altcineva.
A mai fost dispusă efectuarea urmăririi penale faţă de SC ROMWINE&COFFE SRL, dar şi faţă de alte persoane. Printre ele, mai mulți administratori ale unor societăţi comerciale, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni de trafic de influenţă, spălarea banilor, infracţiuni de fals şi înşelăciune.
Potrivit comunicatului DNA, se desfăşoară cercetări despre modalitatea presupus nelegală în care, în 2020, la începutul pandemiei de Covid-19, a fost încheiat un contract-cadru de achiziţii publice de măşti de protecţie. Valoarea acestuia? Peste 50 de milioane lei.
În context menționat, numita Cornelia Nagy şi Iona Mădălina Hohan ar fi semnat acel acord-cadru între instituţia pe care o reprezentau şi firma SC ROMWINE&COFFE SRL. Astfel era vizată achiziţia a 1.750.000 măşti de protecţie.
Se pare că reprezentantele ONAC ar fi fost determinate să ia această decizie de cei doi oameni de afaceri care controlau firma ROMWINE&COFFE SRL şi de administratorul acesteia.
Oamenii de afaceri s-ar fi înţeles să interpună firma în procedura de atribuire a contractului finanţat din bani publici, deşi cunoşteau că respectiva firmă nu are capacitatea tehnică şi financiară să onoreze acordul-cadru.
Mai departe, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au arătat că SC ROMWINE&COFFE SRL nu avea capacitatea să respecte clauzele contractuale, printre care și livrarea măştilor la timp. Așa s-a ajuns la falsificarea unor documente care i-ar fi permis să evite plata către stat a unor penalităţi în valoare de 12.786.706 lei.
Se pare că, pentru a se asigura de obţinerea/derularea contractelor de achiziţii publice cu materiale sanitare, unul dintre suspecţi ar fi achitat unei alte persoane 568.820 lei. Plata făcută de suspectul în cauză s-ar fi făcut sub forma unui contract de reprezentare consultanţă şi prestări servicii- intermediere.
”Prin activităţile descrise mai sus ar fi fost vătămate interesele societăţilor participante în cadrul procedurii şi ale instituţiilor publice implicate în acţiunile de prevenire şi răspuns împotriva infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 cărora le erau destinate materialele de protecţie.
Concomitent s-ar fi obţinut un folos necuvenit în sumă totală de 22.906.031 lei pentru societăţile controlate de suspecţi (atât pentru cea care a încheiat contractele de mai sus, cât şi pentru firmele interpuse)”, se arată în comunicatul DNA.