News

Șefa secției de boli infecțioase a Spitalului Suceava a fost diagnosticată pentru a doua oară cu coronavirus: „Boala se manifestă mai agresiv decât la prima infectare”

11.06.2020 | 17:17
Sefa sectiei de boli infectioase a Spitalului Suceava a fost diagnosticata pentru a doua oara cu coronavirus Boala se manifesta mai agresiv decat la prima infectare
ADVERTISEMENT

Deși a trecut doar o lună de când s-a vindecat de coronavirus și a revenit la Spitalul Suceava, medicul Monica Terteliu a fost depistată din nou pozitiv cu boala care a provocat deja aproape 4.500.000 de cazuri la nivel global.

Șefa secției de boli infecțioase din cadrul unității medicale a făcut un nou test în cursul zilei de marți, 9 iunie, iar 24 de ore mai târziu a primit rezultatul pe care oricum îl bănuia deja, având în vedere că în tot acest timp a luat contact cu sute de bolnavi.

ADVERTISEMENT

Șefa secției de boli infecțioase a Spitalului Suceava este din nou infectată cu COVID-19. Cum se manifestă boala de data asta

Potrivit șefului Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Dinu Sădean, „virusul este complex şi îşi schimbă structura”, iar studiile efectuate pe această temă nu oferă date certe cu privire la reinfectare. Practic, până acum s-a considerat că oricine trece prin boală dobândeşte imunitate.

Din păcate, în cazul Monicăi Terteliu, boala pare să evolueze diferit față de perioada în care a fost infectată pentru prima dată. „Se manifestă mai agresiv”, au declarat surse apropiate familiei pentru adevărul.ro, precizând că o parte din organele interne au fost afectate.

ADVERTISEMENT

Pentru moment, nu se știe cu exactitate dacă medicul s-a reinfectat ca urmare a unei supraexpuneri sau vorbim despre un virus care între timp a suferit mutații. La prima infectare, Monica Terteliu a avut o formă ușoară spre medie, astfel că recuperarea sa a decurs fără mari probleme.

Este primul caz de reîmbolnăvire confirmat în rândul medicilor din România

În prezent, șefa secției de boli infecțioase este internată în spital, sub tratament și atentă monitorizare medicală.

ADVERTISEMENT

Aceasta s-a îmbolnăvit pentru prima oară de COVID-19 în a doua jumătate a lunii martie, însă a continuat să țină legătura cu colegii din spital și să consulte pacienții de la distanță, prin telefon.

Revenită la serviciu după o perioadă de recuperare, a lucrat zilnic mult peste orele de program, astfel încât la expunerea masivă la virus s-a adăugat și suprasolicitarea, factor ce poate contribui semnificativ la reinfectare. Potrivit datelor transmise de autorități, este primul caz de reîmbolnăvire a unui medic român.

ADVERTISEMENT

Având în vedere acest lucru, este foarte posibil ca dr. Monica Terteliu să fie preluată de Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală. Interesul științific pentru cazul său este sporit, având în vedere că nu există foarte multe despre posibilitatea reinfectării.

ADVERTISEMENT